Gaat u klussen of verbouwen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Pas dan op voor asbest. Als asbesthoudend materiaal beschadigd raakt (bijvoorbeeld door breken, boren of zagen), kunnen asbestvezels vrijkomen. Inademen van die vezels kan schadelijk zijn voor uw gezondheid of die van anderen.

Sinds 1993 zijn bijna alle toepassingen van asbest verboden. Voor die tijd werd asbest veel gebruikt bij de bouw van huizen. Vaak is het verwerkt in golfplaten (op schuurtjes of een aanbouw), afvoerbuizen en schoorstenen. Maar het zit ook in plafondplaten, vensterbanken en vloerzeil. Zolang het materiaal niet beschadigd is, kunt u het rustig laten zitten.

Wilt u het asbest in, aan of op uw huis of schuur verwijderen?

Bepaalde asbesthoudende materialen met een oppervlakte tot 35 m2 mag u zelf als particulier verwijderen, andere niet. Bijvoorbeeld: asbestplaten die zijn vastgeschroefd (dus niet gespijkerde plafondplaten uit bv de garage) (zoals een vensterbank of de golfplaten op uw schuurtje) en vloerzeil dat niet is vastgelijmd mag uzelf verwijderen. Dakleien (platte dakpannen) met asbest mag u niet zelf verwijderen.
Op de site van milieucentraal kunt u de verschillende asbesttoepassingen vinden. Ook een filmpje over hoe u het zelf veilig kunt verwijderen.

Is het meer dan 35 m2 of betreft het andere asbesttoepassingen vraag dan advies aan een gecertificeerd bedrijf bij u in de buurt. Kijk voor adressen op de website van Ascert.

Om asbest uit uw huis of schuur te verwijderen, heeft u altijd toestemming nodig van uw gemeente. Op http://www.omgevingsloket.nl/  kunt u dit regelen door een melding te doen. U kunt inloggen met uw DigiD inlogcode. Een bedrijf meldt via e-herkenning.

DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) laat u vervolgens, namens de gemeente Krimpen aan den IJssel, schriftelijk weten of u asbesthoudende materialen mag (laten) verwijderen. De DCMR houdt verder toezicht op bedrijven die het asbest verwijderen; van de sloopmelding, de opslag tot het storten ervan.

Bij de milieustraat van de gemeente Krimpen aan den IJssel kunt u gratis verpakkingsmateriaal ophalen als u de bevestigingsbrief van de DCMR (of gemeente) laat zien aan de medewerker.

Asbesttelefoon

Sinds maart 2020 kunnen bedrijven en particulieren uit onze gemeente met al hun vragen over asbest terecht op telefoonnummer 010 246 86 56. Wie de asbesttelefoon belt, krijgt rechtstreeks een asbestdeskundige aan de lijn.

Telefonisch advies over asbest

Iedereen die wil slopen en asbest wil verwijderen moet dit altijd melden bij de DCMR via het omgevingsloket. Zij toetsen de sloopmelding en beoordeelt of asbest op de juiste manier verwijderd wordt. Via de asbesttelefoon kan men advies opvragen. De asbesttelefoon is op werkdagen bereikbaar van 8.00 uur tot 16.00 uur. Buiten kantooruren kan men online het formulier invullen. DCMR streeft er naar om de eerstvolgende werkdag uw vraag te beantwoorden.

Asbestklachten

Wilt u een klacht doorgeven over het verwijderen van asbest door derden? Dan kunt u contact opnemen met de meldkamer van DCMR. Dit kan telefonisch via 0888 333 555 of online via het milieumeldingenformulier.

Vergunningvrij bouwen

Let op: ook als u vergunningvrij mag (ver)bouwen in een woning van voor 1994 kan er sprake zijn van asbesthoudend materiaal en moet u toch altijd eerst een sloopmelding doen bij de gemeente.