Week van de Veiligheid, dag 2: Babbeltrucs

11 oktober 2022 Foto van een persoon die aanbelt bij een appartementencomplex.

Bent u alert op babbeltrucs? Dieven bellen aan en doen zich bijvoorbeeld voor als een meteropnemer, reparateur of collecteur. De dief vertelt u een mooi en geloofwaardig verhaal en hoopt zo bij u binnen te komen. Ook proberen zij u af te leiden door bijvoorbeeld een glas water te vragen. Een handlager probeert ondertussen het huis in te glippen. Zo krijgen de dieven de gelegenheid om spullen bij u weg te nemen. Voorbeelden hiervan zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen. Deze babbeltrucs en nepcollectes zijn bedoeld om mensen op te lichten.

Ook digitaal kunt u slachtoffer worden van babbeltrucs

Zoals WhatsAppfraude, waarbij een crimineel zich voordoet als een bekende. Hij of zij vraagt dan om direct geld over te maken. Trap hier niet in en negeer deze berichten.

Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vormen van diefstal. Lees hier meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt: https://www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html. Lees meer over WhatsAppfraude via: https://www.politie.nl/onderwerpen/whatsapp-fraude-vriend-in-noodfraude.html