Vuurwerk, feest en veiligheid

30 december 2022

De jaarwisseling is voor veel mensen een feest. Toch gaat het ook regelmatig fout. Jaarlijks worden zo’n 1.300 jongeren naar Halt gestuurd. Dit komt omdat zij zich niet aan de vuurwerkregels houden. Maar ook vernielingen, brandstichting, geluidsoverlast en het lastigvallen van hulpdiensten zijn situaties die veel voorkomen tijdens oud en nieuw.

Vuurwerkregels

De vuurwerkregels:

  • Afsteken van vuurwerk mag alleen op 31 december van 18.00 uur ’s avonds tot 02.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken dus strafbaar.
  • U mag alleen vuurwerk (geschikt voor particulier gebruik) kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Afhankelijk van het soort vuurwerk moet u minimaal 12, 16, of 18 jaar zijn. Dit staat vermeld op de verpakking.
  • Illegaal vuurwerk is verboden om te kopen, af te steken en in bezit te hebben. Heeft het vuurwerk geen Nederlandse beschrijving, dan is het illegaal.
  • Vuurwerk kopen kan alleen op de laatste drie (werk)dagen van het jaar. Koop je vuurwerk in Nederland bij een erkend verkooppunt, dan zit je altijd goed. Het vuurwerk dat je bij een erkend verkooppunt koopt, voldoet namelijk aan alle nieuwe regels.
  • Koop je vuurwerk in het buitenland? Dat mag op 29, 30 en 31 december. Neem alleen vuurwerk mee dat voldoet aan de Nederlandse regels. Het is toegestaan om maximaal 25 kilo per auto in te voeren. Die 25 kilo geldt ook per persoon als je in Nederland vuurwerk koopt.
  • Knallers zijn niet meer te koop. Dat gaat bijvoorbeeld om ratelbanden, Chinese rollen en singleshots. Ook cobra’s, vlinders en nitraten zijn verboden.
  • Alles wat de lucht in gaat, komt uit een cakebox of compound. De fles kan in de glasbak want van de vuurpijl en de babypijl hebben we afscheid genomen.

Wees voorzichtig

De helft van de vuurwerkslachtoffers is jonger dan 21 jaar. De meeste verwondingen door vuurwerk zijn aan de ogen. Draag daarom een veiligheidsbril en houd afstand. Van alle vuurwerkslachtoffers heeft 30% verwondingen die niet door eigen vuurwerk komen (omstanders). Zorg er ook voor dat er na het afsteken van vuurwerk geen ongelukken gebeuren en lees daarom eerst de gebruiksaanwijzing. Als u vuurwerk afsteekt, houd dan voldoende afstand en gebruik bij het aansteken van vuurwerk een aansteeklont. Zorg ervoor dat de buurt waar u het vuurwerk heeft afgestoken weer veilig is en ruim het ‘vuurwerkafval’ op.

Kijk voor meer informatie en tips op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk.