Vuurwerk, feest en veiligheid

30 december 2019

De jaarwisseling is voor veel mensen een feest. Toch gaat het ook regelmatig fout. Jaarlijks worden zo’n 1.300 jongeren naar Halt gestuurd. Dit komt omdat zij zich niet aan de vuurwerkregels houden. Maar ook vernielingen, brandstichting, geluidsoverlast en het lastigvallen van hulpdiensten zijn situaties die veel voorkomen tijdens oud en nieuw.

Vuurwerkregels

De vuurwerkregels voor 2019:

  • Afsteken van vuurwerk mag alleen op dinsdag 31 december van 18.00 uur ’s avonds tot 02.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken dus strafbaar.
  • U mag alleen vuurwerk (geschikt voor particulier gebruik) kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Afhankelijk van het soort vuurwerk moet u minimaal 12, 16, of 18 jaar zijn. Dit staat vermeld op de verpakking.
  • Illegaal vuurwerk is verboden om te kopen, af te steken en in bezit te hebben. Heeft het vuurwerk geen Nederlandse beschrijving, dan is het illegaal.
  • Vuurwerk kopen kan alleen op de laatste drie (werk)dagen van dit jaar: zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december.

Wees voorzichtig

De helft van de vuurwerkslachtoffers is jonger dan 21 jaar. De meeste verwondingen door vuurwerk zijn aan de ogen. Draag daarom een veiligheidsbril en houd afstand. Van alle vuurwerkslachtoffers heeft 30% verwondingen die niet door eigen vuurwerk komen (omstanders). Zorg er ook voor dat er na het afsteken van vuurwerk geen ongelukken gebeuren en lees daarom eerst de gebruiksaanwijzing. Als u vuurwerk afsteekt, houdt dan voldoende afstand en gebruik bij het aansteken van vuurwerk een aansteeklont. Zorg ervoor dat de buurt waar u het vuurwerk heeft afgestoken weer veilig is en ruim het ‘vuurwerkafval’ op.

Kijk voor meer informatie en tips op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk.