De periode van barbecueën ligt weer bijna achter ons. Het stookseizoen staat voor de deur. Gezellig met z’n allen bij elkaar bij een vuurkorf of voor een openhaard. Maar wist u dat het stoken van hout in bijvoorbeeld houtkachels, openhaarden, barbecues en gezondheidsklachten kan veroorzaken? Bij het verbrandingsproces komen stoffen vrij die slecht zijn voor de luchtkwaliteit en de gezondheid, zoals fijnstof. Voorkom daarom dat u of uw directe woonomgeving overlast ondervindt van het stoken van hout. Hoe voorkomt of vermindert u overlast? Hieronder een aantal tips.
- Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen
- Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel
- Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman
- Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes
- Stook alleen droog hout
- Gebruik nooit vochtig, geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout, spaanplaat, triplex of hardboard
- Stook niet bij windstil of mistig weer
- Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar gestookt wordt
- Laat een houtvuur vanzelf uitbranden en leeg de aslade regelmatig
Ga in gesprek Ervaart u overlast door houtrook? Ga dan het gesprek aan met degene die de overlast veroorzaakt. Met een aantal afspraken kunt u hinder al voorkomen. Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen.
Wilt u meer weten? Kijk dan op www.longfonds.nl. Het Longfonds wil dat niemand meer zieke longen krijgt door het inademen van lucht. Daarom wil het fonds gezondheidsschade van houtrook voorkomen, met name bij mensen met een longziekte, kinderen en ouderen.