Veilig stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen

16 maart 2021

Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Ook in coronatijd gaan de verkiezingen door. Breng dus ook nu uw stem uit. Hiermee geeft u aan welke politieke partij en welke persoon volgens u in de Tweede Kamer moeten komen. Door het coronavirus zijn er bij deze verkiezingen extra mogelijkheden om te stemmen.

Stembureaus

In Krimpen aan den IJssel zijn 17 stembureaus. U kunt met uw stempas en identiteitsbewijs stemmen in een van deze stembureaus. Op de achterkant van de kandidatenlijsten staan alle stembureaus met adres vermeld. Let op. Dit jaar zijn 7 stemlokalen gewijzigd. Op de website www.waarismijnstemlokaal.nl bekijkt u waar het dichtstbijzijnde stemlokaal is. Locatie Mozaïek is, wegens het gebruik van het noodgebouw, niet toegankelijk voor mindervaliden.

Manieren om uw stem uit te brengen

Er zijn verschillende manieren waarop u uw stem kunt uitbrengen dit jaar.

  • U kunt zelf naar het stembureau gaan op 17 maart. De stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur.
  • U kunt ook iemand machtigen. Dan brengt iemand anders voor u uw stem uit. U vult de achterkant van uw stempas in. U en de persoon die u machtigt, ondertekenen allebei uw stempas. U geeft de persoon die u machtigt uw stempas en een kopie van uw geldige identiteitsbewijs mee. Op de achterkant van uw stempas leest u hoe u iemand kunt machtigen.

Stemmen met eigen rood potlood

Het stemmen op het stembureau gebeurt met rood potlood. Iedere stemmer krijgt deze verkiezing door de coronamaatregelen een eigen rood potlood. Op het stembiljet geeft u aan welke kandidaat van welke partij uw voorkeur heeft. Het stembiljet is precies hetzelfde als de kandidatenlijst die u thuis heeft ontvangen. Met een stembiljet kunt u ook een blanco stem uitbrengen. Dat gebeurt als u geen vakje rood maakt.

Doe de gezondheidscheck voordat u naar het stembureau gaat

Voordat u komt stemmen doet u thuis de gezondheidscheck. De gezondheidscheck ontvangt u samen met uw stempas. Als u alle vragen met ‘nee’ kunt beantwoorden, mag u naar het stembureau. Als u een van die vragen met ‘ja’ moet beantwoorden, dan wordt u gevraagd om niet te gaan stemmen in het stembureau.

Neem uw stempas, identiteitsbewijs en eigen mondkapje mee naar het stembureau

Als uit de gezondheidscheck blijkt dat u naar het stembureau mag, vergeet dan niet uw stempas, identiteitsbewijs en eigen mondkapje mee te nemen. Met identiteitsbewijs bedoelen we een rijbewijs, identiteitskaart of paspoort. Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn. Als u niet stemt in uw eigen gemeente, laat dan uw stempas omzetten in een kiezerspas.

We hebben maatregelen genomen zodat u veilig kunt stemmen in het stembureau

In de stembureaus zijn looproutes aangegeven. In de stembureaus draagt iedereen een eigen mondkapje. Er is hygiënegel bij de ingang en uitgang om uw handen schoon te maken. U krijgt een eigen potlood. Dit mag u houden. We vragen u afstand te houden en thuis te blijven bij klachten. Heeft u verkoudheids- of coronaverschijnselen? Machtig dan iemand om voor u te stemmen. Op de pagina www.krimpenaandenijssel.nl/stemlokalen vindt u de 17 locaties waar u kunt stemmen. Locatie Mozaïek is, wegens het gebruik van het noodgebouw, niet toegankelijk voor mindervaliden.

Alle informatie over de verkiezingen staat op onze website

Alle informatie over de verkiezingen vindt u op www.krimpenaandenijssel.nl/verkiezingen. Daar staat informatie over bijvoorbeeld de manieren van stemmen, de locaties van de stembureaus, het omzetten of aanvragen van uw stempas.