Taalwandeling met vluchtelingen van de MS Allemannia

18 oktober 2022 Foto van de vluchtelingen en taalvrijwilligers tijdens de taalwandeling.

Afgelopen woensdag vond er een speciale ‘Taalwandeling met bingokaart’ plaats. Een product van Bibliotheek aan den IJssel om mensen op toegankelijke en interactieve wijze Nederlands te leren. In samenwerking met het taalnetwerk Krimpen (KrimpenWijzer, Taalcoaching, de gemeente Krimpen aan den IJssel en inloophuis Crimpen-Inn) werd er gewandeld met vluchtelingen van de MS Allemannia.

De wandeling begon met welkomstwoord van Chris (KrimpenWijzer)

De groep van circa 50 personen wandelde na een welkomstwoord van Chris van Rijswijk (KrimpenWijzer) en een korte uitleg van Sergei Khomenko (coördinator Digi-Taalhuis bij de Bibliotheek Krimpen). Samen met bevlogen taalvrijwilligers wandelden zij door Krimpen aan den IJssel met een bingokaart. Het thema was ‘’Verkeer & Vervoer’’.

Van ’de bushalte’ tot ‘de schommel’

Op de bingokaart staan woorden die te maken hebben met het thema. Dat nodigt uit tot kijken en benoemen. Maar ook tot uitwisselen van talen (“Hoe zeg je ‘vogel’ in het Koerdisch?” en “Hoe zeg je ‘stoep’ in het Arabisch?”). Het werd duidelijk wat een enorme meerwaarde de persoon kan zijn waarmee je wandelt. Zoals in het geval van Aart Pool. Hij zet zich al jaren in voor mensen die de Nederlandse taal leren. Onder andere bij het Taalcafé in de bibliotheek en nu op de MS Allemannia.

Eens per maand vindt er een taalwandeling plaats

Van Rijswijk: “Met onze bijdrage willen wij als KrimpenWijzer de bewoners van de MS Allemannia helpen met de Nederlandse taal. Vanuit een warm hart en met grote betrokkenheid. Daar zetten wij ons voor in, vandaag middels de taalwandeling. Deze vindt, steeds aan de hand van een ander thema, eens per maand plaats met taalvrijwilligers.”

 Met wie ga jij wandelen?

De taalwandeling is gratis af te halen in de bibliotheek. Er zijn verschillende thema’s verkrijgbaar. Meld je aan bij het Digi-Taalpunt om hiervan gebruik te maken. Meer informatie vind je op www.bibliotheekaandenijssel.nl/digi-taalhuis.