Rectificatie artikel Klinker

18 mei 2022 Afbeelding van tentoonstelling Streekmuseum

In april is Klinker 2 van dit jaar uitgekomen. Op pagina 16 van deze editie staat een artikel over de Molukse gemeenschap. In het artikel staat onvolledige informatie. Ook staat bovenaan pagina 17 een verkeerde foto. Hiervoor willen wij onze excuses aanbieden. Onderstaand treft u het juiste artikel aan.

De Molukse gemeenschap: Een verrijking voor Krimpen aan den IJssel

Elke inwoner van Krimpen aan den IJssel heeft er wel eens – bewust of onbewust – doorheen gelopen: de Molukse Wijk.

Als we het tegenwoordig hebben over de geschiedenis van de Molukkers in Nederland, gaat het vaak over de aankomst op 21 maart 1951. Waarvan de datum een ankerpunt is geworden in de Molukse geschiedenis in Nederland, de tijdelijke woonoorden en de RMS. Echter is het verhaal van de Molukkers zoveel rijker dan dat! De gemeenschap heeft veel cultuur gebracht in Nederlandse dorpen en steden, waaronder ook in ons eigen Krimpen aan den IJssel. Het Streekmuseum Krimpenerwaard slaat de handen ineen met de gemeenschap en opende op 1 april de tentoonstelling Istori-Istori Maluku Krimpen aan den IJssel. Hierin staat een frisse kijk op dit deel van de Krimpense geschiedenis centraal.

Tijdelijk verblijf?

De Molukkers in Krimpen aan den IJssel delen hun geschiedenis met andere Molukse Gemeenschappen in Nederland. Iets meer dan 70 jaar geleden kwamen de eerste Molukkers aan. De KNIL-Militairen kwamen, samen met hun gezinnen, op dienstbevel naar Nederland. Eenmaal aangekomen in Nederland werden ze ontslagen. Omdat hun komst tijdelijk zou zijn, werden ze gehuisvest in kloosters, voormalige concentratiekampen en werkkampen. Er werd in eerste instantie nog helemaal geen aandacht besteed aan de integratie van deze groep nieuwkomers.

Een vijftigtal huizen en een kerkje: De Molukse wijk in Krimpen is geboren!

In Krimpen kreeg de (toch niet zo tijdelijke) huisvesting de vorm van een woonwijkje (1962) met 52 woningen. Ondanks dat werden de Molukkers tóch snel onderdeel van de Krimpense bevolking. Dit kwam mede doordat de wijk, die destijds aan de dorpsrand was gebouwd, al vlug werd omringd door nieuwe woningen en flatgebouwen. Inmiddels maken de Molukkers deel uit van de gemeenschap, scholen, industrieën en verenigingen van het dorp.

Symboliek, muziek, kleding en rituelen

Het is inmiddels duidelijk dat de Molukkers Krimpen aan den IJssel hebben verrijkt met hun cultuur. De nieuwe tentoonstelling bij het Streekmuseum Krimpenerwaard werpt licht op bijvoorbeeld de symboliek, muziek, kleding en rituelen van de Molukse gemeenschap in Krimpen.

Iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de Molukse cultuur in onze gemeente is van harte welkom bij het Streekmuseum Krimpenerwaard! De tentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 24 september.

Activiteiten voor jong en oud

Op 18 juni en 23 juli organiseert het Streekmuseum Molukse Festivals. Het worden dagen vol muziek, dans, verhalen en hapjes. De toegang voor het museum en alle activiteiten is graties. Tussen 11.00 en 15.00 uur is er van alles te doen op het terrein, voor jong en oud. Er worden workshops gegeven en er zijn vrije inloopactiviteiten, zoals een springkussen en een creatafel. Kijk voor het volledige programma op  www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl. Bij slecht weer worden de activiteiten binnen en overdekt georganiseerd. Tijdens het festival verkoopt Stichting Tjari Dana Krimpen aan den IJssel lekkere Molukse hapjes.

De tentoonstelling en alle activiteiten eromheen worden mede mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Cultuur van de Gemeente Krimpen aan den IJssel, de J.E. Jurriaanse Stichting en de Van Cappellen Stichting.