Provinciale staten verkiezingen en waterschapsverkiezingen op woensdag 20 maart

23 juli 2019

Gaat u stemmen bij de provinciale staten verkiezingen en waterschapsverkiezingen op woensdag 20 maart? Dit is het moment waarop u invloed kunt uitoefenen op de politiek.

Waarom stemmen?

Bij de provinciale staten verkiezingen stemmen we op de leden van de provinciale staten van Zuid-Holland. Dat doen we eenmaal in de vier jaar. De provinciale staten zijn de schakel tussen het rijk en de gemeente. Zij zijn het dagelijks bestuur van de provincie en zorgen ervoor dat alles goed geregeld is. In Krimpen aan den IJssel is het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard actief. Door te stemmen bepaalt u mee hoe het waterschap uw belastinggeld besteedt. U heeft dus invloed op de keuzes die het bestuur maakt voor waterbeheer in uw omgeving.

Laat uw stem horen

U kunt op 20 maart van 7.30 tot 21.00 uur uw stem uitbrengen in een van de stembureaus in Krimpen aan den IJssel. En u kunt zelf kiezen in welk stembureau u gaat stemmen.

Neem stempas en identiteitsbewijs mee

Iedereen die mag stemmen ontvangt begin maart zijn stempas. Neem naast de stempas ook een identiteitsbewijs mee, zoals uw paspoort, identiteitskaart, verblijfsvergunning of rijbewijs. Dit identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal vijf jaar verlopen zijn. Bent u de stempas kwijt, dan kunt u uiterlijk 19 maart 2018 tot 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen bij het publiekscentrum in het raadhuis.

Volmacht: de voorwaarden

Als u op de dag van de stemming niet zelf kunt gaan stemmen, dan kunt u iemand anders onderhandse volmacht verlenen. Geef de gemachtigde naast de volmacht ook een kopie van uw identiteitsbewijs mee. De gemachtigde kan de volmachtstem(men) uitsluitend tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen. Een gemachtigde mag niet meer dan twee volmachten aannemen. Het geven van volmacht kan tot en met de dag van de verkiezingen.

Na de verkiezingen

De stemmen worden meteen na het sluiten van de stembureaus geteld om 21.00 uur. Diezelfde avond nog is er een voorlopige uitslag. De definitieve uitslag volgt een paar dagen later.

Stembureaus

Hieronder vindt u een overzicht van de 18 stembureaus:

 

Raadhuis Krimpen aan den IJssel

Raadhuisplein 2

 * 

Basisschool Het Kompas

Tuinstraat 25

 *

Pannenkoe Krimpen aan den IJssel

Cascade 1

 *

Dorpsplein Het Facet

Patrijzenstraat 63

 *

Immanuelkerk

Estafette 1

 * 

Sociëteit Gouden Regen

Gouden Regen 39

 *

Wijkcentrum De Sperwer

De Landerijen 3

 *

Basisschool Het Mozaïek

Una-Corda 34

 *

BS De Groeiplaneet/loc. Wielerbaan

Wielerbaan 17

 *

Zorgcentrum Crimpenersteyn

Zandrak 66

 *

Arriva Stormpolder

Industrieweg 13

 

Sportzaal De Populier

Populierenlaan 1

 *

Comenius College

Boezemdreef 1

 *

Basisschool De Wegwijzer

Zonnebloem 42

 *

Gezondheidscentrum Krimpen

Groenendaal 1

 *  

Ontmoetingscentrum De Tuyter

Nachtegaalstraat 8

 *

Wijkcentrum Vijverhoek

Lage Vijver 2

 * 

Wijkcentrum Het Palet

Rembrandtlaan 37

 *  

De stembureaus gemarkeerd met * zijn toegankelijk voor kiezers met lichamelijke beperkingen.

Meer weten?

Op www.krimpenaandenijssel.nl/verkiezingen vindt u alle informatie over de provinciale staten verkiezingen en waterschapsverkiezingen.