Persoonlijke aandacht bij registratie levenloos geboren kind

23 juli 2019

Vanaf 4 februari kunnen ouders een verzoek indienen bij de gemeente voor het registreren van hun levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP). Voor velen is dit een emotionele gebeurtenis die op  gepaste wijze dient te gebeuren. Op voorspraak van raadslid Wilco Slotboom (SvK) is het in Krimpen aan den IJssel dan ook geen administratieve handeling aan de balie, maar worden de ouder(s) in een discrete ruimte persoonlijk begeleid.

Vanaf de inwerkingtreding kunt u het verzoek tot registratie van uw kind in de BRP alleen voor u zelf doen. Omdat het een uiterst persoonlijk verzoek is, kunt u dit verzoek niet namens uw partner doen. Wanneer de geboorte heeft plaatsgevonden is niet relevant. Ook de duur van de zwangerschap is niet relevant voor de bijschrijving in de BRP. U kunt het verzoek doen als u op het moment van de geboorte in Nederland woonde en stond ingeschreven in de BRP.

Voor in Nederland levenloos geboren kinderen geldt dat er een akte van geboorte (levenloos) of een akte van levenloos geboren kind van de burgerlijke stand nodig is, om de registratie in de BRP te doen.

Wetswijziging maakt registratie mogelijk

Het registreren van een levenloos geboren kind in de BRP is mogelijk geworden door de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP). In december 2018 heeft de Eerste Kamer hiermee ingestemd. De wetswijziging komt voort uit een petitie van ouders die het als een groot gemis zien en als feitelijk onjuist ervaren dat hun levenloos geboren kind niet in de basisregistratie voorkomt. De kinderen worden bovendien zichtbaar voor de ouders via Mijnoverheid.nl en op een uittreksel van de BRP. Alleen de ambtenaar van de Burgerlijke Stand heeft inzage in deze registratie. Andere overheidsinstanties ontvangen geen gegevens over een levenloos geboren kind.

Meer informatie Voor meer informatie over de registratie van uw kind in de BRP kunt u terecht bij het KCC van de gemeente Krimpen aan den IJssel via 14 0180.

Kijk voor meer informatie ook op de website van de Rijksoverheid.