Een bedrijf starten

Wilt u een eigen onderneming starten? Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken. U moet vele stappen zetten. Ook krijgt u te maken met verschillende organisaties, regelingen en vergunningen. Hierbij speelt de gemeente ook een rol. Zo geeft de gemeente u advies en de vergunningen uit. Er zijn ook andere organisaties die u voorzien van informatie.

Voor advies en begeleiding in het opstarten van een bedrijf kunt u terecht bij de Kamer van Koophandel. Ook op de website van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf staat veel informatie voor ondernemers. Verder is het verstandig om eens te kijken naar het stappenplan van het Ondernemersplein. Als ondernemer moet u ook belasting betalen. Om u hierop voor te bereiden, kunt u terecht op de starterspagina van de Belastingdienst. Zo kunt u goed voorbereid aan de slag!

Als gemeente informeren wij u graag over lokale zaken zoals bestemmingsplanvoorschriften, afvalafspraken, reclamevoorschriften of vergunningen. Uw eerste aanspreekpunt bij de gemeente is de accountmanager.

Handige informatie bij het starten van een bedrijf

Ondernemersplein

Op het ondernemersplein vindt u informatie en advies van de overheid voor ondernemers. Dit advies komt van organisaties als de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel geeft informatie, voorlichting en ondersteuning aan ondernemers op ondernemersgebied.

StartBedrijf helpt ondernemers (gratis) op weg

StartBedrijf is onderdeel van ZZP Nederland en helpt ondernemers op weg om te starten met een onderneming.

MKB Nederland

Midden- en Kleinbedrijf Nederland (MKB Nederland) is een belangenorganisatie voor de middelgrote en kleine ondernemers. De organisatie richt zich op een kansrijk ondernemersklimaat.

Koninklijke Horeca Nederland – Regio Zuid-Holland-Zuid

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de brancheorganisatie voor de horeca in Nederland. De organisatie komt op voor de belangen van horecaondernemers in de regio. Dus ook voor de Regio Zuid-Holland-Zuid.

Qredits

Qredits helpt startende en bestaande ondernemers bij het succesvol starten van of investeren in hun bedrijf. Dit doen ze door het aanbieden van ondernemerstools, coaching én het geven van bedrijfsleningen tot € 250.000. Hun doel is om dromen van ondernemers mogelijk te maken.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Ondernemend Nederland kan bij RVO terecht met vragen op het gebied van duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. De organisatie biedt voorlichting en advies, financiering, de juiste contacten of gewoon een goed gesprek. Ook stelt RVO regelingen op, voeren ze uit en zorgen dat wetten en regels worden nageleefd.