Nieuwsupdates over het coronavirus en de maatregelen

18 november 2021

Update 21 maart:

Boostervaccinatie jongeren 12 t/m 17 jaar: sinds maandag 7 maart kunnen jongeren van 12 t/m 17 jaar een boostervaccinatie krijgen tegen corona. In onze regio bieden we deze aan op alle vaccinatielocaties.

Online test- en vaccinatieafspraken wijzigen: Het is vanaf nu mogelijk om online afspraken voor testen en vaccineren te verplaatsen of te annuleren. Dit kan door in te loggen (met DigiD) op coronavaccinatie-afspraak.nl of corontest.nl. Daar kunnen mensen hun afspraken bekijken, verplaatsen en annuleren die telefonisch of online zijn gemaakt.

Herhaalprik: Sinds vrijdag 4 maart aanstaande kunnen 70+-plussers, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstig verminderende weerstand terecht voor een herhaalprik (tweede boosterprik). Zij ontvangen van het RIVM een uitnodiging voor deze herhaalprik. Ook mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin en minstens drie maanden geleden een booster kregen, komen in aanmerking voor een herhaalprik. Sommige landen erkennen één prik met Janssen niet als volledige vaccinatie, wat reizen lastig maakt. Dit is op te lossen door een extra prik met een mRNA-vaccin. Een afspraak is verplicht en prikken worden gezet op basis van informed consent.

Nieuw coronavaccin Novavax
Sinds maandag 14 maart is het nieuwe coronavaccin Novavax beschikbaar op een aantal GGD-vaccinatielocaties in het land. Het vaccin is niet beschikbaar in onze regio. Mensen kunnen een afspraak maken via het speciale, landelijke telefoonnummer 0800-0174. Novavax is een eiwit-vaccin en beschermt na twee prikken voor 60 tot 90% tegen ziekte door corona. Volgens de Gezondheidsraad is dit een goed alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Janssen) willen. Het vaccin is alleen beschikbaar voor mensen vanaf 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren. Het vaccin is niet beschikbaar als booster. Prikken kan alleen na het maken van een afspraak. En omdat er nog steeds een voorkeur is om met een mRNA-vaccin te prikken, zal bij het maken van de vaccinatie-afspraak worden nagegaan of er sprake is van een weloverwogen keuze.

Update 18 november: TONK verlengd tot en met 31 december.

Krimpenaren kunnen de TONK nog krijgen tot en met 31 december 2021. De drie IJsselgemeenten hebben besloten de TONK te verlengen. De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het is een vergoeding voor woonkosten voor mensen die in financiële problemen zijn gekomen door de coronamaatregelen.

Wie in september nog de TONK kreeg, heeft een brief gekregen. Daarbij zit een verklaring. Door die in te vullen kunnen mensen die dat nodig hebben, hun TONK eenvoudig verlengen. Ook nieuwe aanvragen zijn mogelijk. Echter alleen nog voor de maanden oktober tot en met december. U kunt tot en met 31 januari 2022 de aanvraag doen.

Lager inkomen door corona

TONK is er voor ondernemers/zzp’ers maar ook voor werknemers die minder uren kunnen werken. Zij hebben daardoor misschien moeite om hun woonlasten te betalen. Het gaat om huur en hypotheek en gas, water en elektriciteit. De TONK kan een bijdrage in de kosten geven.

TONK

De vergoeding uit de TONK is maximaal € 750,- per maand. Hoeveel iemand krijgt hangt af van de situatie. IJsselgemeenten kijkt hoe hoog de woonkosten zijn, het inkomen vóór corona en in oktober 2021 en wat iemand zelf nog kan betalen. IJsselgemeenten kijkt niet naar spaargeld, ander vermogen of bezit.

Meer informatie en aanvragen

Op www.ijsselgemeenten.nl/TONK staat meer informatie en het formulier voor aanvragen.

Het formulier is ook te krijgen bij de informatielijn van Sociale Zaken IJsselgemeenten via socialezaken@ijsselgemeenten.nl of via telefoonnummer 010 – 284 84 57 (van 8.00 tot 14.00 uur).


Update 24 juni: IJsselgemeenten breidt Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) uit

Inwoners van Krimpen aan den IJssel kunnen sinds maart 2021 de TONK aanvragen via www.ijsselgemeenten.nl. Het is een vergoeding voor woonkosten voor mensen die in financiële problemen zijn gekomen door de coronamaatregelen. Onlangs heeft het kabinet besloten de TONK te verlengen tot 1 oktober 2021. Daarnaast hebben we besloten de TONK te verruimen.

Wie eerder dit jaar de TONK heeft aangevraagd, hoeft geen actie te ondernemen

IJsselgemeenten gaat alle aanvragen opnieuw beoordelen met de nieuwe beleidsregels. Heeft iemand nu recht op meer geld? Of heeft iemand nu wel recht op een bijdrage? Dan krijgt die vanzelf bericht.

Door de coronamaatregelen hebben veel mensen minder inkomen

Dat kan gaan om ondernemers/zzp’ers maar ook om werknemers die minder uren kunnen werken. Zij hebben daardoor misschien moeite om hun woonlasten te betalen. Dat gaat om huur en hypotheek en gas, water en elektriciteit. De TONK kan een bijdrage in de kosten geven.

IJsselgemeenten gaat maximaal € 750 per maand aan TONK betalen

Hoeveel iemand krijgt hangt af van de situatie. IJsselgemeenten kijkt hoe hoog de woonkosten zijn, het inkomen vóór corona en in januari 2021 en wat iemand zelf nog kan betalen. IJsselgemeenten kijkt niet naar spaargeld, ander vermogen of bezit. Ondernemers die een Tozo‑uitkering (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) ontvangen, kunnen ook in aanmerking komen voor de TONK. Dit is echter geen voorwaarde. De TONK is aan te vragen voor de maanden januari tot en met september 2021, dus met terugwerkende kracht.  U kunt uw aanvraag dus ook aan het eind van de periode waarover de TONK wordt berekend doen. Het bedrag wordt in één keer uitgekeerd.

Meer informatie en aanvragen

Op www.ijsselgemeenten.nl/TONK staat meer informatie en het formulier voor aanvragen.

Het formulier is ook te krijgen bij de informatielijn van Sociale Zaken IJsselgemeenten via socialezaken@ijsselgemeenten.nl of via telefoonnummer 010 – 284 84 57 (van 8.00 tot 14.00 uur).


Update 4 juni: Tijdelijke testlocatie GGD in Krimpen sluit 4 juni

Op vrijdag 4 juni sluit de tijdelijke testlocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond in De Ark aan de Burgemeester Aalberslaan in Krimpen aan den IJssel. De GGD sluit deze locatie omdat in andere gemeenten meer positief geteste mensen zijn en daarom wil de GGD ergens anders een tijdelijke testlocatie openen.

Aantal positief geteste mensen is gedaald van 18 naar 10 procent

Sinds 12 april hebben Krimpenaren en inwoners uit de omgeving zich in De Ark kunnen laten testen op het coronavirus. Er zijn in de achterliggende weken bijna 6000 mensen naar de testlocatie gegaan. Gemiddeld is 14% van de mensen positief getest, waarvan zo’n 27% geen klachten had.  In de eerste weken kreeg 18% van de geteste mensen in De Ark de uitslag ‘positief’. In de laatste weken is dit gedaald naar 10,7%.

De huisartsen gebruiken De Ark als vaccinatielocatie op 23 en 24 juni

In eerdere berichtgeving is aangegeven dat de GGD De Ark niet meer als vaccinatielocatie gebruikt. Huisartsenpraktijken in Krimpen aan den IJssel krijgen hierover veel vragen, omdat er op woensdag 23 en donderdag 24 juni op deze locatie nog een vaccinatiesessie gepland staat. De huisartsen gebruiken De Ark op 23 en 24 juni wel als priklocatie. Krimpenaren die deze uitnodiging ontvingen, zijn hierover geïnformeerd.


Update 26 mei: De Ark op 23 en 24 juni in gebruik als vaccinatielocatie

In eerdere berichtgeving is aangegeven dat De Ark niet meer door de GGD als priklocatie wordt gebruikt. Huisartsenpraktijken in Krimpen aan den IJssel krijgen hierover veel vragen, omdat er op woensdag 23 en donderdag 24 juni op deze locatie nog een vaccinatiesessie gepland staat. De huisartsen gebruiken De Ark op 23 en 24 juni dus nog wel als priklocatie. Krimpenaren die deze uitnodiging ontvingen, zijn hierover geïnformeerd.


Update 20 mei: Tijdelijke testlocatie in Krimpen blijft open tot en met 4 juni

De tijdelijke testlocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond in Krimpen aan den IJssel is langer open. U kunt zich tot en met 4 juni met een afspraak laten testen in De Ark aan de Burgemeester Aalberslaan 41. De locatie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur. Ook op Tweede Pinksterdag. Mensen met coronaklachten kunnen zich laten hier op afspraak laten testen. Dat geldt ook voor mensen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Zij kunnen zich vanaf dag vijf op afspraak laten testen. Een afspraak maken kan via het landelijke telefoonnummer 0800 1202 of via www.coronatest.nl.

Dicht bij huis laten testen bij coronaklachten

De tijdelijke testlocatie blijft langer open omdat er nog steeds een hoge infectiedruk is in de regio Rotterdam. Ook is het voor de GGD mogelijk om de tijdelijk testlocatie langer open te houden. Veel corona besmettingen vinden plaats in huis of op het werk. Mooi voorjaarsweer geeft veel mensen een reden om er vaker op uit te trekken. Hierbij worden de coronamaatregelen helaas niet altijd meer goed nageleefd. Het is belangrijk dat het aantal besmettingen in Krimpen aan den IJssel omlaag gaat. Alleen dan krijgen we corona onder controle. Testen helpt om besmettingen op te sporen. GGD Rotterdam-Rijnmond wil de drempel tot het testen verlagen door de inwoners uit deze gemeentes mét klachten, de mogelijkheid te geven om zich dicht bij huis te laten testen.


Update 11 mei: GGD gaat nog niet in de Ark vaccineren

De GGD heeft aangegeven in juni nog niet in De Ark te vaccineren. Wanneer én of zij hier later nog gaat vaccineren is nog niet bekend. Wethouder Hugo van der Wal (portefeuillehouder) vindt dit besluit jammer. “Ik hoop dat onze inwoners zich wel laten vaccineren in de buurt van Krimpen aan den IJssel.”

De piek van vaccineren ligt voor de GGD in juni

In juni vaccineert de GGD op 14 plekken in de regio. Dit zijn er minder dan eerder was bedacht. Het betekent dat de locaties in Brielle, Krimpen aan den IJssel, Westvoorne en de Mercatus sporthal in Rotterdam niet opengaan als vaste priklocatie van de GGD. Op de 14 grote plekken kunnen ze veel prikken zetten in een korte tijd. Zo denkt de GGD de inwoners van Rotterdam-Rijnmond zo snel mogelijk te vaccineren.

De vaccinatie-opgave voor de GGD is aangepast

De GGD neemt het overgrote deel van de opgave die bij huisartsen lag op zich. Waar ze nu zo 5.000 prikken op 1 dag zetten, groeit dit naar verwachting naar 17.000 op 1 dag. De GGD treft hier nu al de nodige voorbereidingen voor. Zo kiezen ze voor grotere locaties verspreid over de regio.

Krimpenaren kunnen zich op verschillende plekken laten vaccineren

Sporthal Groenoord in Schiedam, sporthal Den Oert in Spijkenisse, Recreatiecentrum de Staver in Sommelsdijk (Goeree-Overflakkee), de Van Nellefabriek in Rotterdam, sporthal Schenkel in Capelle aan den IJssel, op de kade bij het SS Rotterdam en in de tijdelijke hal Maassluis en in een tijdelijke hal op parkeerterrein Hofhoek bij metrostation Poortugaal. De vaccinatielocaties zijn goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Tijdens het maken van de afspraak wordt gekeken waar inwoners terecht kunnen voor een coronavaccinatie. De vaccinatielocaties zijn alleen op afspraak te bezoeken. De uitnodiging hiervoor wordt door het RIVM verstuurd. Indien u al een oproep voor vaccinatie heeft ontvangen voor de Ark, blijft deze afspraak gewoon staan. U wordt gevaccineerd door een huisarts, niet door de GGD.


Update 30 april: Tijdelijke testlocatie in Krimpen blijft langer open

De tijdelijke testlocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond in Krimpen aan den IJssel is langer open. U kunt zich tot en met 21 mei met een afspraak laten testen in De Ark aan de Burgemeester Aalberslaan 41. De locatie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur. Mensen met coronaklachten kunnen zich laten hier op afspraak laten testen. Dat geldt ook voor mensen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Zij kunnen zich vanaf dag vijf op afspraak laten testen. Een afspraak maken kan via het landelijke telefoonnummer 0800 1202 of via www.coronatest.nl.

Dicht bij huis laten testen bij coronaklachten

De tijdelijke testlocatie blijft langer open omdat er nog steeds een hoge infectiedruk is in de regio Rotterdam. Ook is het voor de GGD mogelijk om de tijdelijk testlocatie langer open te houden. Veel corona besmettingen vinden plaats in huis of op het werk. Mooi voorjaarsweer geeft veel mensen een reden om er vaker op uit te trekken. Hierbij worden de coronamaatregelen helaas niet altijd meer goed nageleefd. Het is belangrijk dat het aantal besmettingen in Krimpen aan den IJssel omlaag gaat. Alleen dan krijgen we corona onder controle. Testen helpt om besmettingen op te sporen. GGD Rotterdam-Rijnmond wil de drempel tot het testen verlagen door de inwoners uit deze gemeentes mét klachten, de mogelijkheid te geven om zich dicht bij huis te laten testen.


Update 21 april: Horecaondernemers betalen dit jaar geen huur voor terras

Het Krimpens college heeft besloten om de horecaondernemers in Krimpen dit jaar geen huur voor de terrassen te laten betalen. Daarbij is besloten het terrassenseizoen te verlengen tot 1 april 2022. De exploitanten zijn hiervoer per brief geïnformeerd.


Update 20 april: Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Lees meer op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/04/20/stap-1-winkels-en-terrassen-deels-open-einde-avondklok


Update 23 maart: Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Kijk voor meer informatie op:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/03/23/maatregelen-tegen-corona-blijven-gelden


Update 4 maart: Inkomen lager door corona? Vraag de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten aan.

Wie door de coronacrisis in financiële problemen terecht is gekomen en zijn woonkosten niet meer kan betalen, kan sinds dinsdag 2 maart een aanvraag doen voor zogenoemde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Door de maatregelen tegen corona hebben veel mensen nu minder inkomen. Dat kan gaan om ondernemers of zzp’ers maar ook om werknemers die nu minder uren kunnen werken. Zij hebben daardoor misschien moeite om hun woonlasten te betalen. Dat gaat om huur en hypotheek en gas, water en elektriciteit. Inwoners van de gemeente Krimpen aan den IJssel kunnen vanaf  2 maart een bijdrage in deze kosten aanvragen.

Wethouder Anthon Timm: “Ik ben blij dat we deze regeling zo snel na de invoering aan onze inwoners kunnen aanbieden. Het lost niet alle problemen op, maar kan zeker een verschil betekenen voor de mensen die door de coronamaatregelen in de problemen komen.”

Wat is TONK?

Met de TONK kunt u tijdelijk een bijdrage ontvangen. De bijdrage wordt aangevraagd bij IJsselgemeenten. De bijdrage is maximaal € 325 per maand. Hoeveel iemand krijgt hangt af van de situatie. Er wordt onder andere gekeken naar hoe hoog de woonkosten zijn, wat het inkomen vóór corona en in januari 2021 was en wat iemand zelf nog kan betalen. Naar spaargeld, ander vermogen of bezit wordt niet gekeken.

Ondernemers die een Tozo‑uitkering (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) ontvangen, kunnen ook in aanmerking komen voor de TONK. De TONK is aan te vragen voor de maanden januari tot en met juni 2021. Het werkt dus met terugwerkende kracht.

Neem voor meer informatie contact op met IJsselgemeenten

Let op. Vraag de TONK zo snel mogelijk aan. U kunt de TONK tot maximaal 3 maanden terug ontvangen. Doet u de aanvraag bijvoorbeeld op 27 mei, dan kunt de TONK vanaf 1 februari (de eerste van die maand) krijgen.

Meer informatie, het aanvraagformulier en het indienen van de aanvraag  kunt u vinden via: www.ijsselgemeenten.nl/tonk

Het formulier is ook te verkrijgen bij de informatielijn van Sociale Zaken IJsselgemeenten via socialezaken@ijsselgemeenten.nl of via telefoonnummer 010 – 284 84 57 (van 8.00 tot 12.00 uur).


Update 25 februari: Krimpense huisartsen adviseren patiënten niet met vaccineren te wachten

Krimpense patiënten bellen momenteel veel met de huisartsenpraktijken in Krimpen aan den IJssel met vragen over het vaccineren en de toekomstige vaccinatielocatie De Ark.

Helaas kunnen de praktijken zelf nog geen vaccinaties bestellen en weten ze ook nog niet wanneer zij in De Ark gaan vaccineren. Zodra de huisartsen starten met vaccineren van uw doelgroep ontvangt u een uitnodiging met daarin alle benodigde informatie. De GGD heeft de vaccinatielocatie De Ark nog niet in gebruik genomen. Het is onbekend wanneer de GGD dit gaat doen.

Daarom adviseren alle Krimpense huisartsen dringend om bij uitnodiging voor vaccinatie door de GGD een afspraak in te plannen bij de GGD op een beschikbare locatie. Hiermee bent u eerder aan de beurt voor een vaccinatie en dus ook eerder beschermd. Wacht dus niet totdat De Ark opengaat.

Voor vervoersproblemen biedt de GGD diverse oplossingen. Deze vindt u op:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-bij-de-priklocatie


Update 23 februari: Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt.  De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op. Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccomodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/02/23/voorzichtig-meer-lucht-tijdens-de-lockdown


Update 18 februari: De Ark nog niet als vaccinatielocatie in gebruik

Op dit moment gebruikt de GGD de vaccinatielocatie in De Ark in Krimpen aan den IJssel nog niet. Als we van de GGD te horen krijgen dat deze locatie open kan, dan laten we u dit weten.

Kies zelf waar u zich wil laten vaccineren

U kiest zelf waar u gevaccineerd wil worden. Dat kan ook op een andere locatie dan staat genoemd in de uitnodiging. U kunt hier naar vragen als u uitgenodigd bent om een telefonische afspraak te maken.

Vervoer naar de vaccinatielocatie

Ontvangt u een brief om u te laten vaccineren en heeft u eigen vervoer? Maak hier dan gebruik van. Heeft u een Wmo-vervoersindicatie of Valys vervoer? Dan kunt u hier gebruik van maken voor het vervoer naar de vaccinatielocatie.

Heeft u geen vervoer naar de vaccinatielocatie? Dan kunt u bij het maken van de afspraak voor de vaccinatie bij de GGD aangegeven dat u geen vervoer heeft. Zij zorgen dan, in samenwerking met het Rode Kruis, voor uw vervoer. Hulpverleners van het Rode Kruis halen u op en brengen u thuis. Indien nodig begeleiden ze u ook op de vaccinatielocatie.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-bij-de-priklocatie.


Update 15 februari: Vragen en antwoorden rond het vaccineren tegen Covid-19

In dit overzicht zijn een aantal vragen uitgelicht. De meest complete en actuele vragen en antwoorden over het vaccineren tegen corona zijn te vinden zijn op www.coronavaccinatie.nl.

Zijn coronavaccins veilig?

Het principe van vaccineren is dat het immuunsysteem antistoffen maakt tegen het coronavirus. Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Het vaccin moet veilig en betrouwbaar zijn én goed werken. Daar oordeelt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over. Aan alles zit natuurlijk een risico. Ook aan niets doen. Volgens Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, bestaat de hoop dat het coronavirus uitdooft als 70 procent van de bevolking is gevaccineerd.

Hebben vaccins bijwerkingen?

Het is bekend dat vaccins bijwerkingen kunnen hebben. In het algemeen zijn die niet ernstig. Ze variëren van hoofdpijn en moeheid tot lichte koorts. De bijwerkingen komen door een reactie van het lichaam op de dode of verzwakte virus- of bacteriedeeltjes in de vaccins. Het lichaam wil ze opruimen en het immuunsysteem komt in actie. Zo bouwt het lichaam afweer op tegen het virus. Langer dan twee dagen houden deze klachten meestal niet aan. In enkele gevallen zijn de bijwerkingen ernstiger. En in een zeldzaam geval kan iemand overlijden na vaccinatie.

Als er twijfels zijn over de veiligheid van een vaccin laten we het vaccin in Nederland niet toe. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen.

Moet u zich na vaccinatie nog laten testen bij coronaklachten?

Als u gevaccineerd bent, is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Wel blijft het belangrijk om u te laten testen wanneer u klachten krijgt die passen bij corona. En is het belangrijk om de maatregelen en de adviezen op te volgen. Er zijn twee vaccinaties met een tussenpoos van een aantal weken nodig voor een goede bescherming tegen corona. Tussen de eerste en tweede vaccinatie is de afweer nog niet voldoende en kunnen mensen nog corona krijgen. Zeven dagen na de tweede vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen het virus.

Kijk voor actuele informatie over het vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.

Professor Jochemsen is onderzoekshoogleraar. Namens het Lindeboom Instituut geeft hij op hun website antwoord op vragen over het gebruik van cellijnen van foetussen bij Covid-19 vaccins. Hieronder een samenvatting.

Is het gebruik van cellijnen van geaborteerde foetussen voor vaccins tegen Covid-19 moreel problematisch?

Er is onder christenen veel discussie over vaccinatie tegen Covid-19. Een van de discussiepunten is het gebruik van cellijnen van geaborteerde foetussen bij de productie van bepaalde vaccins (bijvoorbeeld die van AstraZeneca).

Bij de productie van sommige vaccins gebruiken ze een cellijn die is afgeleid van het weefsel van de geaborteerde vrucht. De uit dat weefsel in laboratoriumschaaltjes gekweekte cellijn is gebruikt voor de vermenigvuldiging in het laboratorium van een defect gemaakt Adenovirus dat een rol speelt in het vaccin tegen Covid-19.

Deze cellijn is een biologisch instrument, waarvan de band met de abortus biologisch al heel dun is geworden en moreel nog dunner. In de cellen die het laboratorium kweekt, treden chromosoomveranderingen op. Het zijn geen gewone menselijke cellen meer.

Kan er DNA van een foetus in een vaccin zitten?

Als er al enig DNA van de cellijnen in het vaccin zit, dan zijn het slechts uiterst minieme hoeveelheden. Het vaccin bevat het DNA van het defect gemaakte Adenovirus met een klein stukje corona DNA erin. Dat er van het oorspronkelijke foetale DNA ook nog iets in het vaccin zou zitten, lijkt uitgesloten.

De centrale vraag is naar de morele verbinding tussen enerzijds de abortuspraktijk (die vanuit christelijk oogpunt moreel problematisch is) en het gebruik van vaccins. Daarover wordt in pro life kringen verschillend gedacht. Het gebruik van een vaccin dat geproduceerd is met  cellijnen die afkomstig zijn van een geaborteerde foetus, betekent geen goedkeuring van de abortuspraktijk. Het is vrijwel uitgesloten dat er DNA van een geaborteerde foetus in een vaccin zit. Maar zelfs als dit zo is, is dit op zichzelf geen reden om het vaccin af te wijzen.


Update 12 februari: “Ik laat mij vaccineren tegen corona, omdat…”

Vaccineren is de belangrijkste stap naar een wereld waar corona niet meer zomaar om zich heen kan grijpen en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Verschillende Krimpenaren vertellen in een filmpje waarom zij zich laten vaccineren. Bekijk het filmpje door op de volgende link te klikken: Filmpje vaccinatie


Update 9 februari: Krimpense schrijfster Saskia Oudshoorn laat zich vaccineren

Vaccineren is een belangrijke stap naar een wereld waar corona niet zomaar om zich heen kan grijpen. Zo krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid. Met een inenting beschermt u niet alleen uzelf, maar ook uw familie en omgeving. Ook de Krimpense schrijfster Saskia Oudshoorn laat zich vaccineren. Waarom? Lees dan haar verhaal.

Ik heb de leukste hobby ooit: schrijven. Dat vond ik altijd al, maar nu in Coronatijd ben ik helemaal blij dat ik in mijn hoofd nog steeds kan ontsnappen naar andere werelden. Naar plekken waar de zon schijnt en waar geen eng virus rondwaart, waar mensen samen leven zoals het een tijd geleden ‘gewoon’ leek. Fantasie is gelukkig nog steeds onbeperkt.

Het verplichte thuisblijven en de vrije uren schrijven is goed voor mijn productiviteit en mijn lezers verslinden de ‘feelgood’ verhalen gretig. Toch zou ik het zo een tandje lager schroeven als dat betekent dat ik weer terug kan naar hoe de wereld een jaar geleden was. Hoe normaal dat ooit nog wordt, dat moeten we maar afwachten.

Sinds maart 2020 werk ik fulltime thuis, praat ik de hele dag tegen een beeldscherm in plaats van met ‘echte’ mensen. Gelukkig héb ik een baan en kan ik mijn zegeningen tellen. Zoveel mensen hebben het slechter dan ik, moeten afscheid nemen van mensen die ziek zijn geworden, worden zelf ziek, verliezen hun inkomen of moeten juist dag en nacht knokken om voor hun gezin of voor anderen te zorgen. Ouders die naast hun baan ook elke dag hun kinderen lesgeven. Jongeren die de leukste jaren van hun leven zouden moeten hebben en die het gevoel hebben dat hun wereld compleet tot stilstand is gekomen terwijl de tijd doortikt: Ik leef met jullie mee, ik voel jullie pijn, ik deel jullie zorgen.

Op het moment dat ik dit schrijf, is net weer een verlenging van de lockdown aangekondigd. Hoogstwaarschijnlijk geldt dit ook voor de avondklok. Iedere keer voelt het alsof er weer iets meer door de overheid van ons wordt afgepakt. Onze vrijheid, ons recht om het leven in te kunnen richten zoals we dat zelf willen. Gevoelsmatig dan, want rationeel gezien weten we allemaal dat dit niet wordt gedaan om ons te straffen, maar om ons allemaal zo snel mogelijk deze vreselijke tijd uit te loodsen. Zodat we elkaar weer kunnen vasthouden, bij elkaar mogen zijn zonder anderhalve meter lucht ertussen, op vakantie gaan, sporten, uit eten mogen of een drankje doen op een terras: de gewone, simpele zaken die het leven bijzonder maken.

En als ik straks aan de beurt ben, ga ik me uiteraard laten vaccineren zodat ik het leven weer kan gaan leven zoals het geleefd zou moeten worden: met elkaar.

Jij laat je toch zeker ook inenten?

Saskia M.N. Oudshoorn

Krimpen aan den IJssel


Update 27 januari: De Ark wordt vaccinatielocatie in Krimpen aan den IJssel

De gemeente Krimpen aan den IJssel maakt kerkgebouw De Ark aan de Burgemeester Aalberslaan 41 gereed als vaccinatielocatie. In overleg met de kerkenraad is deze locatie beschikbaar gekomen voor het vaccineren. In februari moet deze locatie klaar zijn voor gebruik. Zodra de vaccins tegen het coronavirus beschikbaar zijn, start de GGD Rotterdam-Rijnmond in Krimpen aan den IJssel met het vaccineren. Omdat ook de huisartsen bepaalde groepen mensen zullen vaccineren, maken zij waarschijnlijk ook gebruik van deze locatie. Daarvoor moeten wel de processen van de GGD en de huisartsen goed gescheiden kunnen worden. Zolang het vaccineren duurt, is De Ark daarvoor beschikbaar. De GGD houdt er rekening mee dat het vaccineren een half jaar in beslag neemt.

De Ark voldoet aan alle eisen die de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond stelt aan een vaccinatielocatie. Het gebouw ligt op een centrale plaats in Krimpen. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets, lopend en met de auto. Parkeren kan dichtbij deze locatie. De keuze voor dit gebouw boven een sporthal heeft als voordeel dat de binnensport niet onnodig wordt belemmerd.

Inwoners krijgen een oproep om zich te laten vaccineren

Het RIVM nodigt inwoners per brief uit een afspraak te maken om zich door de GGD te laten vaccineren. Daarnaast heeft het RIVM de huisartsen gevraagd om bepaalde groepen mensen te vaccineren. De huisartsen nodigen deze groepen zelf uit voor de vaccinatie. Voor een goede werking van het vaccin moet na de eerste prik binnen een aantal weken een tweede prik volgen. Daarom moeten er twee afspraken worden gemaakt. In de uitnodigingsbrief van het RIVM of huisarts staat daar meer over. Meer informatie over het vaccineren tegen corona staat op www.coronavaccinatie.nl.


Update 25 januari: Brief van burgemeester Vroom

Burgemeester Vroom heeft een brief geschreven, gericht aan alle Krimpenaren. Onderstaand kunt u deze lezen.

Beste Krimpenaren,

Corona treft de Krimpense samenleving en economie diep. Onze ondernemers hebben het zwaar. Velen zijn onzeker over de toekomst. Maar ook samen het leven beleven, dingen doen die het leven leuk maken, zoals uiteten bij één van onze Krimpense restaurants, een bezoekje aan de Tuyter of naar de kerk: het kan nu niet. Daarnaast kennen wel allemaal wel iemand die ziek is geworden. Of er misschien zelfs aan is overleden. We zijn angstig om onze opa’s en oma’s. En maken ons zorgen over de toekomst van onze kinderen die zo graag naar school willen.

Krimpenaren zorgen voor elkaar

Er is veel om verdrietig over te zijn. Maar ik zie ook veel gebeuren waar ik blij van word. Krimpenaren hebben oog voor elkaar, en helpen elkaar waar het kan, bijvoorbeeld door een boodschap langs te brengen of wat vaker te bellen. We houden afstand om elkaar te beschermen. Want je hoeft niet bij elkaar te komen om te laten zien dat je aan elkaar denkt. En hoe lastig en onbegrijpelijk de regels soms zijn, laten we er allemaal aan houden. Zo waken we over onze eigen gezondheid en die van anderen.

Maatregelen zijn belangrijk

Niemand hoeft ons nog te vertellen dat afstand houden en goed je handen wassen verstandig is. Dat we ons moeten laten testen als we verkoudheidsverschijnselen krijgen en in quarantaine moeten tot de uitslag. Zo is het ons gelukt om samen die curve van besmettingen wat naar beneden te krijgen. Helaas gaat dat niet snel genoeg en is tijdelijk meer inspanning nodig. Daarom is er nu de avondklok en beperken we onze sociale contacten. Voor veel Krimpenaren is dat moeilijk. Aan hen vraag ik: organiseer je kroegentocht, kaartenavond of feestje online, verheug je op de betere tijd die in aantocht is. De tijd dat we elkaar weer live kunnen ontmoeten.

Vaccin is in aantocht

We zitten in zwaar weer, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Het voorjaar en het vaccin zijn in aantocht. Virus of niet, de dagen worden weer langer en over een paar weken komen de voorjaarsbloemen weer tevoorschijn. Wereldwijd is er dag en nacht gewerkt aan een betrouwbaar vaccin dat nu beschikbaar is. Zoals het ’t er nu naar uitziet zijn we in de herfst allemaal beschermd.

We houden vol

Tot het zo ver is, houden we vol. Dat kunnen we, omdat we weten waarvoor we het doen. Hoe meer vaccins er zijn toegediend, hoe soepeler de regels worden. Dan kunnen we langzamerhand weer gaan genieten van bijzondere dingen die we ooit zo vanzelfsprekend vonden: een kop koffie op een terras aan de IJssel, een film pakken in de Tuyter, een familiefeest vieren. Wat we zeker ook gaan doen is oog houden voor de mensen om ons heen. Inwoners die beschadigd uit deze crisis komen. Want de economische en emotionele gevolgen zullen helaas nog lang voelbaar zijn.

Het virus moet stoppen. Daar kunnen wij met elkaar voor zorgen.


Update 22 januari: Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer vandaag mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/21/vanaf-zaterdag-23-januari-geldt-een-avondklok


Update 29 december: Pasfoto maken mogelijk tijdens lockdown

Op woensdag 23 december 2020 zijn pasfotografen toegevoegd aan de lijst van uitgezonderde winkels die open mogen tijdens de lockdown. De winkels van fotografen zijn gesloten, tenzij er op afspraak pasfoto’s gemaakt worden voor een identiteitsbewijs of rijbewijs. Dit is besloten omdat het niet mogelijk is een identiteitsmiddel aan te vragen zonder een goede pasfoto.”

Kijk hier voor meer informatie over de lijst met open en gesloten winkels.


Update 16 december: Noodopvang voor kinderen van ouders die werkzaam zijn binnen de cruciale beroepsgroepen

In verband met het Coronavirus zijn de scholen en kinderopvanglocaties gesloten tot 18 januari 2021. Voor ouders die moeten werken binnen de cruciale beroepsgroepen bestaat de mogelijkheid om hun kind naar school of kinderopvang te brengen. De school of kinderopvang zal zorgen voor opvang tijdens de schooluren. Wanneer het kind al op de BSO zat, verzorgt de BSO zoals gebruikelijk ook de opvang na schooltijd.

Voor meer informatie kunnen ouders contact opnemen met school en/of met de kinderopvangorganisatie waar zij klant zijn. Ook kunt u meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid.


Update 15 december: Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.


Update 17 november: Gedeeltelijke lockdown gaat verder, tijdelijke verzwaring opgeheven

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de gedeeltelijke lockdown en met effect. Maar we zijn er nog niet, want het virus is er nog. Daarom gaat de gedeeltelijke lockdown verder. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We passen de basisregels nog steeds toe en helpen elkaar om dit te kunnen doen. En we proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.


Update 4 november: Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

In de regio Rotterdam gaat het nog altijd niet goed met het aantal coronabesmettingen. Onze ziekenhuizen stromen te snel te vol. Waardoor de (acute) zorg voor onze naasten in gevaar komt. Alleen als we ons allemaal aan de regels houden, kunnen we strengere maatregelen voorkomen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Lees het nieuwsbericht van de Rijksoverheid van 3 november in eenvoudige taal.


Update 23 oktober: Oproep Krimpenaren, samen tegen corona

Inwoners van Krimpen aan den IJssel (jong en oud, huisarts en dominee, jeugdwerker en burgemeester) roepen in dit filmpje iedereen in onze gemeente op om zich aan de coronaregels te houden. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

U kunt het filmpje, inclusief ondertiteling, bekijken op ons YouTube-kanaal ➡️ https://youtu.be/TI4ZYBpHYQU


Update 21 oktober: Oproep gemeenteraad, samen tegen corona

De Krimpense gemeenteraad heeft een boodschap voor de inwoners van Krimpen aan den IJssel om samen corona tegen te gaan. Helpt u ook mee om het aantal besmettingen terug te dringen?

U kunt het filmpje, inclusief ondertiteling, bekijken op ons YouTube-kanaal ➡️ https://www.youtube.com/watch?v=gyrjzcQhiyM


Update 13 oktober: Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

Kijk voor alle informatie op de website van de Rijksoverheid.


Update 30 september: Gemeente Krimpen aan den IJssel verplicht mondkapjes in het raadhuis

Voor het voor publiek vrij toegankelijke deel van het raadhuis (de centrale hal, de foyer en het eet-werkcafé) stelt de gemeente Krimpen aan den IJssel het dragen van een mondkapje verplicht voor bezoekers van 13 jaar en ouder. Medewerkers die achter de balie hun werk doen, zijn van deze verplichting vrijgesteld. Tussen hen en de bezoekers is plexiglas aangebracht. De bezoekers mogen als zij aan de balie zitten hun mondkapje af doen. Ook in de loopruimtes van de Tuyter geldt dit vanaf vandaag. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven dus geen mondkapje te dragen.

In een uiterste poging een algehele lockdown te voorkomen, heeft de regering op 28 september een nieuw pakket aan verregaande maatregelen voor de duur van drie weken bekend gemaakt. Eén van deze maatregelen is het samenkomen van mensen in de vorm van een bijeenkomst. Wij hebben daarom besloten om in deze periode van drie weken de bijeenkomsten niet te organiseren, maar te cancelen of zoveel mogelijk online te doen.


Update 28 september: Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Kijk voor alle informatie op de website van de Rijksoverheid.


Update 20 augustus: Burgemeester verzoekt horeca en supermarkten om hun verantwoordelijkheid te nemen

Het coronavirus heeft onze samenleving hard getroffen. Veel mensen werden (ernstig) ziek en de zorg zat tegen haar grenzen aan. Daarom zijn noodmaatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Deze maatregelen hebben ook voor onder andere de horeca en de supermarkten in Krimpen aan den IJssel flinke gevolgen.

We ervaren dat een aantal horecagelegenheden, supermarkten en klanten zich niet houden aan de maatregelen. De burgemeester maakt zich in toenemende mate zorgen over verslapping bij het opvolgen van de maatregelen. Want het zorgt geregeld voor zeer onwenselijke situaties. We moeten er allemaal voor zorgen dat een nieuwe grootschalige uitbraak van het coronavirus wordt voorkomen. Daarom verzoekt burgemeester Martijn Vroom in een brief de horeca en de supermarkten om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Ook wijst hij de ondernemers in de brief op de maatregelen waaraan ze zich moeten houden. En geeft hij aan dat hij erop rekent dat de horeca- en supermarktondernemers overtredingen en excessen voorkomen, zodat waarschuwingen, boetes of maatregelen uitblijven. Daarnaast heeft hij de supermarktondernemers geattendeerd dat zij vrij zijn om een mondkapjesplicht in te voeren in hun supermarkt.

De horeca- en supermarktondernemers ontvangen de brief op 21 augustus.
De complete brieven vindt u onder het kopje ‘documenten’ op de pagina ‘Informatie voor ondernemers over het coronavirus‘.


Update 18 augustus: Hoe houden we het coronavirus buiten de deur?

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Als, we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Dat willen we voorkomen. Daarom worden enkele landelijke maatregelen aangescherpt. Kijk voor alle informatie op de website van Rijksoverheid.


Update 18 augustus: een afspraak maken voor een coronatest kan nu ook online

Vanaf 12 augustus kan iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Online kan een testafspraak gemaakt worden via Rijksoverheid.nl/coronatest. Om een afspraak te maken heeft u uw DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Kijk voor meer informatie over het maken van een online afspraak voor een coronatest op de website van de Rijksoverheid.


Update 24 juni: Nieuwe versoepelingen, 1,5 meter blijft de norm

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juli kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen, maar 1,5 meter blijft de norm.

Kijk voor alle informatie op de website van de Rijksoverheid.


Update 3 juni: Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

Kijk voor de regels en meer informatie op de website van de Rijksoverheid.


Update 3 juni: Tijdelijke terrassen en gebruik openbare ruimte in Krimpen toegestaan

Het college Krimpen aan den IJssel stemt in met tijdelijke terrassen en met tijdelijkgebruik van de openbare ruimte. Wethouder Anthon Timm van ondernemerszaken: “Het tijdelijk aanpassen van de beleidsregels geeft ondernemers de kans de negatieve gevolgen van de coronacrisis binnen een 1,5 meter maatschappij te boven te komen.”

In afwijking van de Algemeen Plaatselijke Verordening van de gemeente Krimpen aan den IJssel is het daarnaast toegestaan om binnen de kaders van de Noodverordening COVID-19 in besloten kring een feestje te houden in de openbare ruimte. Hiermee willen we inwoners die de 1,5 meter norm binnenshuis en of in de tuin niet kunnen borgen, de ruimte geven om toch hun verjaardag en dergelijke te kunnen vieren. Daarbij mag geen openbare ruimte geclaimd worden. Burgemeester Martijn Vroom verantwoordelijk voor veiligheid zegt hierover:  “Ik hoop dat Krimpenaren zo makkelijker – maar wel veilig – hun sociale leven weer kunnen oppakken.”

Uitgangspunten voor de aangepaste terrassen

 • De tijdelijke verruiming is alleen voor het terrassenseizoen 2020. Een maand voor het seizoen eindigt bekijkt de gemeente Krimpen aan den IJssel of de periode verlengt moet worden. Dit doen we aan de hand van de dan geldende maatregelen vanuit de rijksoverheid.
 • Het opgestelde terrassenbeleid van de gemeente Krimpen aan den IJssel van maart 2019 blijft met betrekking tot normen qua afstand, omdat we geen belemmeringen voor voetgangers en anderen willen creëren. Indien een aanvraag komt die binnen dit kader past kan een tijdelijke vergunning worden verleend.
 • Indien een exploitant een ontheffing wil van ons terrassenbeleid, bijvoorbeeld omdat de exploitant een meer weersbestendige opstelling wil creëren, dan moet worden voorkomen dat er een compartimentering ontstaat. Er mag dan maximaal één dichte kant aan de overkapping zijn. Er blijven dus drie kanten open. De afgedichte kant kan een buitenmuur zijn of bijvoorbeeld een afdichting door middel van hout en of tentdoek. De constructieve veiligheid van overkappingen, dan wel van de toegestane eenzijdige afsluiting is geborgd. Er mag geen sprake zijn van gevaarzetting.
 • De procedure met betrekking tot inspraak van omwonenden wordt niet toegepast. Dit is alleen zo voor de periode van het terrassenseizoen 2020. Indien een exploitant een permanente vergunning wil, wordt de inspraakprocedure voor de jaren na 2020 gestart.
 • We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid van de exploitant. Hiermee bedoelen we dat de exploitant een aanvraag moet doen voor een tijdelijk terras of een tijdelijke uitbreiding van het terras. Ook is de exploitant verantwoordelijk om de hinder, qua geluid en/of afval, tot een minimum te beperken.
 • Indien er klachten bij de gemeente of de DCMR binnen komen worden die geobjectiveerd. De exploitant wordt hier vervolgens op aangesproken. Bij herhaling van klachten worden extra maatregelen geëist en of de tijdelijke vergunning ingetrokken.
 • Ondernemers zorgen ervoor dat tafels en stoelen in de inrichting worden opgeborgen of, als dat niet mogelijk is, opgestapeld en vastgezet worden met een ketting of kabel met slot.
 • Indien de uitbreiding past binnen de door de VRR opgestelde kader wordt de aanvraag altijd gehonoreerd.
 • Indien een tijdelijk terras niet past binnen het terrassenbeleid en of het opgestelde kader van de VRR, bijvoorbeeld omdat het een nieuw terras is, kijken we naar mogelijkheden en niet naar onmogelijkheden.
 • Voor de periode van dit terrasseizoen stellen we, voor de uitbreiding, het huurbedrag op 0,00 euro.

Uitgangspunten voor het gebruik van de buitenruimte

 • De openbare weg mag niet worden gebruikt.
 • Het maximaal aantal personen bedraagt 30.
 • Er mag geen versterkte muziek afgespeeld worden.
 • Er mag geen tent of iets dergelijks opgesteld worden.
 • De RIVM- richtlijn en of de regels van de Noodverordening COVID 19 worden nageleefd;.
 • Alle bevelen van de politie en onze BOA’s moeten direct worden opgevolgd;
 • Bij (ernstige) overlast wordt het feestje beëindigd.
 • We gaan uit van de eigen verantwoordelijkheid van onze inwoners. We wijzen daarom pas locaties aan voor dit type bijeenkomsten indien blijkt dat het niet reguleren tot (grote) problemen voor omwonenden leidt.
 • Er mag geen sprake zijn van gevaarzetting.

Update 19 mei: de volgende stap in de aanpak van het coronavirus

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

Kijk voor alle informatie op de website van de Rijksoverheid.

Daar leest u ook de informatie over de stappen na 1 juni in eenvoudige taal.


Update 11 mei: Iedereen mag buiten sporten en naar het zwembad

Vanaf 11 mei mogen binnenzwembaden weer open en is buitensporten voor iedereen (geen contactsporten) toegestaan. Dat is één van de maatregelen die 6 mei is bekendgemaakt door het RIVM en het kabinet. In Krimpen hebben we de volgende afspraken gemaakt.

Buitensport

Iedereen mag buiten sporten (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Die afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches zijn verboden. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar geldt nog steeds dat buiten sporten onder begeleiding gebeurt.

Nieuwe eindtijd

Vanaf 11 mei mogen ook volwassenen sporten. Daarom geldt vanaf deze datum de oude eindtijd van 23.00 uur weer.

Sporten in de openbare ruimte

De sportscholen en ZZP’ers kunnen lessen in de openbare ruimte verzorgen. Er kan géén openbaar gebied geclaimd. De openbare ruimte is er voor iedereen. Voor de instructeurs is het raadzaam om naast de ID-kaart ook een uittreksel van de KVK bij zich te hebben. Op deze wijze kan vastgesteld worden dat het om georganiseerd sportverband gaat.

Zwembaden

Binnen- en buitenzwembaden mogen vanaf 11 mei weer open, inclusief de kleedruimtes. De douches blijven gesloten. Ook hier houden mensen 1,5 meter afstand.

In Krimpen aan den IJssel zijn twee accommodaties met chloorhoudend water:

Kijk op de websites hoe en wanneer de zwembaden open zijn.


Update 11 mei: nieuwe noodverordening van kracht in Rotterdam-Rijnmond

Vanaf maandag 11 mei 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de versie van 29 april. Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels en versoepelingen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden.

Veranderingen

De belangrijkste veranderen met betrekking tot recreatief verblijf en versmarkten in onze regio zijn eerder deze week al ingegaan. Met de nieuwe noodverordening zijn deze veranderingen ook definitief vastgelegd. Verder zijn in deze noodverordening ook de landelijk aangekondigde versoepelingen meegenomen.

De noodverordening

De nieuwe noodverordening is ondertekend door de voorzitter van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en hier in te zien.

Noodverordening 11 mei 2020

Handhaving maatregelen

De politie en gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zowel de politie als handhaving kan organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waarvoor een boete of een last onder dwangsom kan worden opgelegd.

Meer informatie

Meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie vind je op onze speciale nieuwspagina. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM en de website van de Rijksoverheid. Heb je hierna nog vragen dan kun je bellen met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 of neem contact op met je eigen gemeente.


Update 6 mei: Vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

Stap voor stap

De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte. Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt.

Welke maatregelen zijn versoepeld?

De versoepelde maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Bron: Rijksoverheid


Update 29 april: Nieuwe noodverordening van kracht

Vanaf 29 april 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de versie van 30 maart. Met de nieuwe regels wordt invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden.

Wat is veranderd?

De belangrijkste veranderingen op een rij:

 • Kinderen tot en met 12 jaar mogen weer georganiseerd sporten en bewegen onder begeleiding van een professional of sportvereniging.
 • Kinderen van 13 tot en met 18 jaar mogen weer georganiseerd sporten en bewegen onder begeleiding van een professional of sportvereniging, indien zij 1,5 meter afstand van elkaar houden.
 • Evenementen zijn afgelast tot 1 september.
 • Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang gaan vanaf 11 mei weer open.
 • Dagverblijf van 07.00 tot 22.00 uur op recreatieparken, campings, strandhuisjes en in de jachthavens is weer toegestaan. Overnachten blijft vooralsnog verboden.

Wat is niet veranderd?

De belangrijkste maatregelen die ongewijzigd blijven zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Voelt u zich niet lekker? Moet u hoesten, niesen of heeft u koorts? Blijf dan altijd thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Gedeelde sanitaire voorzieningen op recreatie- en vakantieparken blijven gesloten.
 • Het uitoefenen van contactberoepen blijft tot 20 mei niet toegestaan.

Bekijk hier de hele noodverordening van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Handhaving maatregelen

De politie en gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zowel de politie als handhaving kan organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of een boete voor kan worden opgelegd.

Meer informatie

Meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie vindt u op onze speciale nieuwspagina op Rijnmondveilig.nl. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM en de website van de Rijksoverheid of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 1351.


Update 21 april: Maatregelen corona verlengd

Dinsdag 21 april heeft het kabinet bekend gemaakt dat de huidige maatregelen in de aanpak van het coronavirus zijn verlengd. Zojuist is bekend geworden dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 19 mei. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Minister-president Rutte lichtte de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) op dinsdag 21 april 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

De aangescherpte en nieuwe maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Bron: Rijksoverheid


Update 7 april: Samen tegen corona

Boodschappenservice

Verschillende supermarkten in Krimpen aan den IJssel slaan de handen inéén en zetten de boodschappenservice op. Samen met KrimpenWijzer, sportverenigingen en kerken zijn Jumbo Ernst Dijkman, Jumbo Arnold de Jongste en Albert Heijn de Block, een bezorgservice voor boodschappen gestart. De gemeente Krimpen aan den IJssel is trots op de ondernemers en hun bijdrage in de strijd tegen het coronavirus.

Hoe werkt de bezorgservice?

De bezorgservice is voor Krimpenaren van 70 jaar en ouder of inwoners die tot de corona-risicogroep behoren. Vrijwilligers nemen contact op en kunnen de boodschappenlijst (maximaal 30 euro) de volgende dag bij deze mensen aan huis bezorgen. Meer informatie en de spelregels kunt u vinden op:

Ook uw hulp is welkom

Wilt u zich als vrijwilliger aanmelden voor dit bijzondere Krimpense initiatief? Kijk op www.krimpenwijzer.nl voor meer informatie.

WeHelpen

WeHelpen is een initiatief voor iedereen in Krimpen. Op https://krimpenwijzer.wehelpen.nl/ kunt u aangeven dat u iemand een handje wil helpen. Of laten weten waar u hulp bij kunt gebruiken. Ook kunt u samen met bekenden via de website aangeven tijdelijk of wat langer te willen zorgen voor een ander.


Update 6 april: Weekmarkt van dinsdag 7 april gaat door

Net als de afgelopen twee weken, gaat ook de weekmarkt van dinsdag 7 april door. De marktkramen zullen op gepaste afstand verspreid staan over het marktplein en het evenemententerrein. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie.


Update 1 april: Locaties die in Krimpen verboden zijn om te betreden

Sinds 31 maart 2020 geldt het aanwijzingsbesluit gebieden en locaties in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Dit geldt ook voor Krimpen aan den IJssel. In het aanwijzingsbesluit zijn gebieden en locaties opgenomen die verboden zijn om te betreden en locaties die verboden zijn om te betreden tussen zonsondergang en zonsopgang. Het aanwijzingsbesluit hoort bij de noodverordening COVID-19 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Zolang de noodverordening van kracht is, gelden deze verboden.

BOJ’s zijn verboden te betreden

In Krimpen aan den Ijssel zijn de BOJ’s (buitenvoorziening oudere jeugd) locaties verboden om te betreden. Het gaat om de BOJ’s op de locaties C.G. Roosweg, Trimbaan/Olympiade, Middenwetering/Parkzoom, Rembrandtplein, Vijverlaan en Moderato.

Deze locaties zijn verboden te betreden omdat het op deze locaties niet mogelijk is om de afstand van 1,5 meter te houden. Om geen besmettingen te veroorzaken op deze locaties is deze maatregel genomen.

Locaties die tussen zonsondergang en zonsopgang verboden te betreden zijn in Krimpen aan den IJssel:

 • Moderatopark
 • Middenweteringpark
 • Alle sport- en speelvelden
 • Informele jongerenontmoetingsplaatsen (rondom winkelcentrum de Crimpenhof, rondom De Korf, Tuyterplein, Zwaneneiland inclusief Van Bronckhorst sportveld, voetbalvereniging DCV, parkeerplaatsen bij volkstuinencomplex, parkeerplaatsen IJsseldijk en N210)

We vinden het belangrijk dat Krimpenaren een frisse neus kunnen halen, kunnen bewegen, recreëren en spelen, mits ze zich aan de regels en richtlijnen houden. Daarom willen we voorzieningen, zoals speeltuinen en parken, zo veel mogelijk toegankelijk houden. Het verbod geldt dan ook alleen tussen zonsondergang en zonsopgang.

Een afbeelding van de locaties vindt u in op de pagina Locaties die in Krimpen verboden zijn om te betreden.


Update 31 maart: Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Dinsdag 31 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Zojuist is bekend geworden dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Minister-president Rutte lichtte de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) op dinsdag 31 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

De aangescherpte en nieuwe maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Bron: Rijksoverheid


Update 30 maart: Eerste inwoner van Krimpen aan den IJssel overleden aan coronavirus

Zojuist is bekend geworden dat dit weekend de eerste inwoner van Krimpen aan den IJssel is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Burgemeester Martijn Vroom reageert op dit trieste bericht: “Vandaag bereikte mij het droevige nieuws dat de eerste inwoner van Krimpen aan den IJssel aan het coronavirus is overleden. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Ik wens hen veel sterkte en troost toe.” Daarnaast leeft de burgemeester mee met alle Krimpenaren, en hun gezinnen, die op dit moment strijden tegen het coronavirus.

Alleen samen kunnen we het coronavirus stoppen

Burgemeester Martijn Vroom: “Het was onvermijdelijk dat het virus in onze gemeente ook slachtoffers zou maken. Er zullen waarschijnlijk meer inwoners overlijden aan dit virus, helaas. Het verdrietige nieuws is een waarschuwing voor ons allemaal. We hebben alle Krimpenaren nodig om het coronavirus te stoppen. Met elkaar zijn we op de goede weg. Blijf dit volhouden. Houd u aan de regels: blijf zoveel mogelijk thuis, houd 1,5 meter afstand en was vaak uw handen. Maar let ook op elkaar en help elkaar. Samen komen we door deze moeilijke periode heen.”


Update 28 maart: Burgemeester Martijn Vroom in gesprek met de Lokale Omroep Krimpen over het coronavirus

Op 27 maart heeft burgemeester Martijn Vroom gesproken met Dick de Klerk van de Lokale Omroep Krimpen over het coronavirus. Dit gesprek is op beeld vastgelegd en kunt bekijken en beluisteren via de onderstaande link.

Gesprek met Lokale Omroep Krimpen op 27 maart 2020


Update 23 maart: Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

De aangescherpte en nieuwe maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie.

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Bron: Rijksoverheid


Update 23 maart: Bloemen, tekeningen en  kaartjes

Wat ben ik trots om burgemeester te zijn van een gemeente die zoveel voor elkaar doet. Mensen die in de zorg werken, bij de politie, brandweer of in de detailhandel die dag en nacht werken om er voor anderen te zijn. Ook mooi te zien is dat vele andere Krimpenaren allerlei initiatieven ontplooien om elkaar een hart onder de riem te steken.

Zo zijn er kinderen die in hun tuin of op straat krijttekeningen maken. Natuurlijk is het belangrijk dat ze dit niet in een kluitje dicht bij elkaar doen. Met meer dan anderhalve meter afstand van elkaar kan je ook een mooie tekening maken!

Daarnaast zijn er Krimpenaren die dagelijks bij mensen die geen bezoek meer mogen krijgen een kaartje in de bus doen of hen bellen voor een praatje. Hopelijk sluiten steeds meer Krimpenaren zich hierbij aan!

Ook super is dat de Stichting De Vrienden Van deze week in Krimpen achthonderd bossen bloemen aan mensen in de zorg, politie en brandweer uitdeelt. Wij zijn blij met dit soort initiatieven, maar doe deze wel zorgvuldig.

Dus laten we er met elkaar voor zorgen dat iedereen bij elke actie handen voor- en achteraf goed wast en zeker meer dan anderhalve meter afstand houdt. Neem ook nooit een risico, want een bloemetje, tekening of kaartje geven én krijgen is leuk, maar niet van levensbelang. Dat zijn de maatregelen rond het coronavirus natuurlijk wel.


Update 23 maart: Weekmarkt van dinsdag 24 maart gaat door

De weekmarkt van dinsdag 24 maart gaat door. De marktkramen zullen op gepaste afstand verspreid staan over het marktplein en het evenemententerrein. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie.


Update 23 maart: Mondkapjes te goeder trouw verspreid

In sommige wijken van Krimpen heeft iemand mondkapjes door de brievenbussen gedaan. Deze komen niet van de gemeente, maar zijn wel door iemand te goeder trouw verspreid.


Update 19 maart: Noodopvang voor kinderen van ouders die werkzaam zijn binnen de cruciale beroepsgroepen

Vanwege het Coronavirus zijn de scholen en kinderopvanglocaties gesloten tot 6 april. De ouders die moeten werken binnen de cruciale beroepsgroepen mogen hun kind naar school brengen. De school zorgt voor opvang tijdens de schooluren. Als het kind al op de Buitenschoolse Opvang (BSO) zat, verzorgt de BSO zoals gebruikelijk ook de opvang na schooltijd. Kijk voor meer informatie op de pagina Noodopvang voor kinderen van ouders die werkzaam zijn binnen de cruciale beroepsgroepen.


Update 17 maart: Maatregelen in het gezondheidscentrum in Krimpen aan den IJssel

In het gezondheidscentrum in Krimpen aan den IJssel zijn er sinds 17 maart maatregelen getroffen om te voorkomen dat bezoekers het coronavirus kunnen overdragen. Patiënten met luchtwegklachten (verkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts) moeten altijd éérst telefonisch contact opnemen met hun huisarts. Op de begane grond zijn aparte spreekkamers ingericht, zodat huisartsen risicopatiënten apart van andere patiënten kunnen zien. Ook gelden voor alle huisartspraktijken maatregelen. U vindt alle maatregelen op de website van het gezondheidscentrum: www.gckrimpen.nl.


Update 17 maart: Burgemeester wil met brieven inwoners hart onder de riem steken

Vandaag ontvangen alle inwoners van burgemeester Martijn Vroom een brief om hen een hart onder de riem te steken. De burgemeester vindt het belangrijk om de inwoners te laten weten dat de gemeente er voor hen is en dat wij er voor elkaar zijn. Op de achterzijde staat een brief aan de kinderen van Krimpen. Hiervoor is gekozen omdat het ook voor hen moeilijke tijden zijn en we vaak vergeten wat een impact dit op kinderen kan hebben.

Brieven voor inwoners en kinderen van Krimpen aan den IJssel

Reactie inwoner op brief burgemeester


Update 16 maart: Extra maatregelen in Krimpen aan den IJssel

De gemeente Krimpen aan den IJssel neemt de volgende maatregelen:

 • Onze medewerkers werken zo veel mogelijk thuis.
 • We doen er alles aan om onze diensten en producten zo goed mogelijk te blijven verlenen.
 • De balie is dagelijks  voor spoedsituatie, op afspraak, geopend van 8.30 tot 12.00 uur.
 • Betalingen aan de balie kunnen enkel met pin.
 • Avondopenstellingen op maandag en donderdag blijven vooralsnog, op afspraak, gehandhaafd.
 • Alle afspraken tot 6 april zijn geannuleerd.
 • Wij vragen inwoners, indien mogelijk, om afspraken voor producten aan de balie uit te stellen.
 • Nieuwe afspraken kunnen enkel telefonisch (gedurende de openingstijden) gemaakt worden via 14 0180. Online afspraken kunnen, tot nader bericht, niet gemaakt worden.
 • Het KCC blijft telefonisch, via WhatsApp en social media bereikbaar.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen gaan niet door.
 • Overleggen en bijeenkomsten met minder dan 100 personen, georganiseerd door de gemeente, worden zo veel mogelijk beperkt.
 • Voor evenementen en bijeenkomsten binnen de gemeente adviseren wij u contact op te nemen met de organisator of de website van de desbetreffende partij te raadplegen.

Geen raadsvergaderingen en commissies

Alle vergaderingen van de gemeenteraad en de commissies gaan tot en met 6 april niet door.

De Tuyter is dicht

De Tuyer is tot 6 april. Houd de websites van De Tuyter en de organisaties die zich in De Tuyter bevinden in de gaten voor de meest actuele informatie.

Vervoer (Wmo) en belbus

De Wmo vervoerder (Connexion/Wegman) blijft gewoon rijden. Stichting de Belbus rijdt tot 1 april niet. Mocht u toch vervoer nodig hebben dat niet kan worden uitgesteld dan adviseren wij u een beroep te doen op uw familie, vrienden of buren. Komt u hier niet uit bel dan met KrimpenWijzer via 0180 517 590.

Hulp bij het huishouden/begeleiding (Wmo)

Uw huidige zorgleverancier kan de zorg de komende periode grotendeels voortzetten. Wel hebben zij last van grote drukte en zieke medewerkers. Hierdoor kan het zijn dat er iets minder dan de gebruikelijke uren worden geleverd. Indien dit het geval is stemt de zorgleverancier dit met u af. Wij vragen uw hiervoor begrip. Mochten er toch problemen ontstaan stem dit dan af met uw zorgleverancier. Komt u hier niet uit dan kunt u via 0180 517 590 contact opnemen met de KrimpenWijzer.

KrimpenWijzer en het Krimpens Sociaal Team blijven bereikbaar

De KrimpenWijzer en het Krimpens Sociaal Team blijven de komende periode gewoon bereikbaar voor al uw vragen over zorg, opvoeding welzijn en inkomensondersteuning. De fysieke locatie in het gezondheidscentrum is gesloten, maar telefonisch en per mail blijven we bereikbaar. Slechts indien dit niet mogelijk is zal een persoonlijke afspraak met u worden gemaakt.

Babbeltrucs en nepcollectes zijn er om mensen op te lichten

Dieven maken gebruik van de onzekere situatie vanwege het coronavirus. Ze bellen aan en doen zich bijvoorbeeld voor als een meteropnemer of reparateur. De dief vertelt u een mooi en geloofwaardig verhaal en hoopt zo bij u binnen te komen. Ook proberen zij u af te leiden door bijvoorbeeld een glas water te vragen. Of zij vragen geld voor een goed doel. De vergunningen voor collecties zijn ingetrokken tot en met 6 april.

Wees alert op deze babbeltrucs en nepcollectes! Twijfelt u over een verkoper of collectant? Laat de persoon niet binnen. Maar bel direct de politie via 112.


Update 15 maart: Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen kunt u teruglezen op de website van de Rijksoverheid.

Bron: Rijksoverheid


Update 12 maart: Nieuwe maatregelen tegen verspreiding Coronavirus in Nederland

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

De maatregelen vindt u op de website van de Rijkoverheid. Vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen worden op www.rijksoverheid.nl/coronavirus aangevuld.

Bron: Rijksoverheid.nl


Update 11 maart: Coronavirus besmetting in Krimpen aan den IJssel

Een vrouw uit Krimpen aan den IJssel is besmet met het coronavirus. Dit bericht ontving het college van burgemeester en wethouders van de directie van het Krimpenerwaard College. De vrouw is medewerker van de ondersteunende dienst op de school. Zij heeft beroepshalve geen contact met leerlingen. De vrouw zit in thuisisolatie. Ook heeft zij een kind op het Krimpenerwaard College. Deze leerling is ook in thuisisolatie en komt voorlopig niet naar school. Omdat de betreffende leerling zelf geen klachten heeft, is het risico op besmetting uiterst klein. De school heeft in overleg met het RIVM en de GGD het risico op verdere besmetting op laag gekwalificeerd. Ondanks dit blijven de collega’s waarmee langdurig en direct contact is geweest tijdens de incubatietijd uit voorzorg thuis. Alle ouders en collega’s zijn direct nadat dit nieuws bekend werd schriftelijk geïnformeerd.

Volg de adviezen van RIVM en GGD op om verdere besmetting te voorkomen

Burgemeester Martijn Vroom laat in een reactie weten mee te leven: “Ik wens haar van harte beterschap toe! We hopen op een spoedig herstel. Dit is vervelend voor mevrouw zelf, maar zeker ook voor haar omgeving. Het college is blij dat de school adequaat heeft gereageerd. Om verdere besmetting te voorkomen is het heel verstandig de adviezen van RIVM en GGD op te volgen.”

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe bij nieuwe patiënten: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich verder kan verspreiden. De gemeente blijft in nauw contact met de GGD Rotterdam-Rijnmond en ook met de Veiligheidsregio Regio Rotterdam.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • was uw handen regelmatig;
 • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan;
 • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg;
 • schud geen handen.

Waar vindt u meer informatie?

Kijk op www.RIVM.nl voor de meest actuele informatie over het coronavirus. Hier vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen. U kunt ook bellen met het landelijk informatienummer 0800 – 1351. Reisadviezen vindt u op de website www.nederlandwereldwijd.nl