Nieuwe maatregelen rondom sporten voor kinderen en jongeren

24 april 2020

Dinsdag 21 april heeft het kabinet bekend gemaakt dat de huidige maatregelen in de aanpak van het coronavirus zijn verlengd. Wel zijn er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar weer mogelijkheden om te gaan sporten. De belangrijkste regels, bekend gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, staan hieronder:

  • Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dat zij vanaf 29 april weer in de buitenlucht in georganiseerd verband mogen trainen. Het blijft bij onderlinge potjes en trainen, want officiële wedstrijden leiden tot reizen en meer contacten, en dus tot een hoger verspreidingsrisico.
  • Voor jongeren in de middelbare schoolleeftijd, 13 tot en met 18 jaar geldt dat zij ook meer ruimte krijgen om georganiseerd te sporten in de buitenlucht. Het gaat hier zowel om sporten in de openbare ruimte als sporten op een buitensport accommodatie. Hierbij geldt echter wel dat er gesport moet worden op 1,5 meter afstand. Ook hier zijn officiële wedstrijden niet mogelijk.

Sanitaire faciliteiten, kleedkamers en kantines bij sportclubs blijven nog wel gesloten. Ook is het niet de bedoeling dat ouders langs de lijn staan.

Voor iedereen boven de 18 jaar verandert niets. Voor hen geldt dat zij nog geen georganiseerde sportactiviteiten kunnen doen. Wel kunnen zij individueel blijven trainen in de openbare ruimte door bijvoorbeeld een rondje te gaan hardlopen of fietsen met gepaste afstand tot anderen.

Aanvullende afspraken gemeente

De gemeente heeft met de buitensport verenigingen afspraken gemaakt over de opstart van hun activiteit:

  • Naast de richtlijn vanuit het Rijk volgen de verenigingen de richtlijnen van hun landelijke bonden.
  • De sportparken sluiten om 21:00, dit is in lijn met de geldende noodverordening. De gemeente heeft meerdere gebiedsverboden van zonsondergang tot zonsopkomst. Door 21:00 als eindtijd voor de sportparken aan te houden is handhaving goed te regelen.
  • De verenigingen maken afspraken met hun leden en Synerkri.