Landelijk vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw 2020-2021

1 december 2020

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 in het hele land geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Waarom een tijdelijk verbod?

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het verboden vuurwerk te verkopen en af te steken. Door corona hebben ziekenhuizen geen plek voor extra patiënten. Ook is het belangrijk om  de druk op de artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen en huisartsenposten te verminderen. En ook de druk op de handhavers op straat.

Er geldt een verbod voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’

Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is nog wel toegestaan. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. Door dit jaar geen vuurwerk af te steken, draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en handhavers.

Carbidschieten is ook verboden

In Krimpen aan den IJssel geldt al geruime tijd een verbod op carbidschieten. Ook voor deze jaarwisseling is carbidschieten dus niet toegestaan. Hiermee voorkomen we nu dus in coronatijd ook samenscholing en een toename van druk op de medische zorg door het onveilig afschieten van carbid.