Krimpen Rookvrij: Samen op weg naar een Rookvrije Generatie

14 maart 2022 Wethouders Hugo en Coen met een bord waarop staat: Dit terrein is rookvrij.

Ieder kind moet de kans krijgen rookvrij op te groeien. Daarom doet de gemeente Krimpen aan den IJssel mee aan het landelijke actieplan ’Rookvrije Generatie’. De gemeente wil dat kinderen en jongeren in Krimpen op- en rondom openbare plekken niet meer geconfronteerd worden met rokers. Er wordt gestart met de sportverenigingen en kindomgevingen (zoals speeltuinen). Ook zwembad De Lansingh geeft het goede voorbeeld.

Zien roken, doet roken. We kennen allemaal de negatieve gevolgen

Wethouder Hugo van der Wal (gezondheid): “Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op een (sport)vereniging of op andere openbare plekken, zoals het zwembad. Als gemeente willen wij vooroplopen met het streven naar een rookvrije generatie. We bevorderen hiermee een gezonde leefstijl en laten kinderen en jongeren gezond opgroeien. Een rookvrije omgeving hoort daarbij. Wij zijn erg blij dat Optisport het goede voorbeeld geeft. Hopelijk volgen alle andere organisaties en verenigingen. We moeten ons hier gezamenlijk voor inzetten.”

 Sporten en roken gaat niet samen

Wethouder Coen Derickx (sport) vult aan: “ Sporten is gezond, terwijl (mee) roken schadelijk is voor de gezondheid. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals sporters, trainers en ouders. Met een rookvrij (sport)terrein geef je het goede voorbeeld aan kinderen. Bovendien voorkom je het schadelijke meeroken. Gezondheid en sport hebben veel met elkaar van doen. Het is mooi dat dit via zo’n initiatief samenkomt. ”

Elke week raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken

Ruim de helft van de mensen die veel roken, sterft aan de gevolgen hiervan. Dat zijn elk jaar ruim 20.000 Nederlanders. Uit onderzoek blijkt dat roken veel ziektes kan veroorzaken. Denk aan kanker, hart- en vaatziekten en longziekten. Ook van meeroken kan je ernstig ziek worden. Ondanks dat veel mensen weten dat roken ongezond is, wordt het nog steeds normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken. Dit moet anders. Het is tijd voor een rookvrije generatie!

Wilt uw organisatie ook rookvrij worden?

Als gemeente willen wij graag weten welke organisaties al geheel rookvrij zijn én vooral wie er interesse hebben om rookvrij te worden. Wilt u hieraan bijdragen of heeft u goede ideeën op het gebied van rookvrij? Meld u dan bij de gemeente via meedoen@krimpenaandenijssel.nl.

Samen zorgen we voor een rookvrije omgeving waarin kinderen gezond kunnen opgroeien. Kijk voor meer informatie op: https://rookvrijegeneratie.nl/ .

Hulp nodig bij het stoppen met roken?

Kijk op ikstopnu.nl, puurrookvrij.nl en in de actiemaand oktober op stoptober.nl.