Hout stoken? Zo voorkomt u overlast

15 juni 2021

De periode van het stoken van hout voor warmte ligt bijna achter ons. Maar ook in de zomer vinden we het gezellig om bij de vuurkorf te zitten of steken we de barbecue aan. Ook op een zomerse avond kunt u rekening houden met het milieu. Voor de gezondheid van u en uw buren is het verstandig om op een zo verantwoord mogelijke manier te stoken. Bij het verbrandingsproces komen stoffen vrij die slecht zijn voor de luchtkwaliteit en de gezondheid, zoals fijnstof. Voorkom daarom dat u of uw directe woonomgeving overlast heeft van het stoken. Om overlast te voorkomen of te verminderen kunt u onderstaande tips gebruiken.

Algemene tips

  • Stook niet bij windstil of mistig weer. Raadpleeg de stookwijzer op www.stookwijzer.nu.
  • Laat een houtvuur of barbecue vanzelf uitbranden en verwijder het as regelmatig. De as gooit u weg bij het restafval.
  • Gebruik een elektrische barbecue of een gasbarbecue. Deze geven minder rook dan barbecues met houtskool of briketten.
  • Houd rekening met de windrichting. Zorg dat u of uw buren niet in de rook zitten. Plaats de vuurkorf zo dat geur- en rookoverlast tot een minimum beperkt blijven.

Tips voor vuur in de tuin

  • Stook alleen onbehandeld hout. Gebruik nooit vochtig, gebeitst of geïmpregneerd hout, spaanplaat, triplex of hardboard. Hierbij komen schadelijke stoffen vrij.
  • Stook alleen droog hout. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen.
  • Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.
  • Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Papier en karton geeft veel rook en vliegas.

Ga in gesprek

Ervaart u overlast door houtrook? Ga dan het gesprek aan met degene die de overlast veroorzaakt. Met een aantal afspraken kunt u hinder al voorkomen. Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Meer informatie over verantwoord stoken kunt u vinden op www.krimpenaandenijssel.nl/houtrook.