Gratis biologische bloemenzaad op nationale zaaidag

21 april 2022 Foto van een hand die bijenmix vasthoudt

Op vrijdag 22 april is het Nationale Zaaidag. Op deze dag worden mensen opgeroepen een stukje tuin, boomspiegel, dakterras, balkon of land in te zaaien ten behoeve van de bij. Ook gemeente wil hieraan bijdragen. Daarom deelt groenaannemer Verkuil & Moree namens gemeente gratis biologische bloemenzaad uit aan basisscholen en inwoners van Krimpen aan den IJssel.

Voorbijgangers krijgen gratis bloemenzaad

Op deze dag ontvangen leerlingen en docenten van verschillende basisscholen biologische bloemenzaad voor thuis en de schooltuin. Van 12.00 tot 15.00 uur reiken wij op het Raadhuisplein biologische bloemenzaad uit aan voorbijgangers. We doen dit om de biodiversiteit in Krimpen aan den IJssel te vergroten. Uit deze zaadmix komen prachtige bloemen die extra goed zijn voor bijen. De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden roepen elk jaar particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken aan te leggen. Dit doen we zodat er één groot bloemenlint voor bijen en andere insecten ontstaat. De gemeente sluit zich momenteel aan bij het prachtlint (Startbijeenkomst Prachtlint Krimpenerwaard – Prachtlint).

Zonder bestuivers zou ons menu heel wat minder kleurrijk en voedzaam zijn.

Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt, heeft bestuiving door insecten nodig. Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben bestuivers voldoende stuifmeel en nectar nodig. Helaas is de situatie verre van rooskleurig: grote delen van ons landschap bevatten vrijwel geen variatie aan voedsel voor insecten, en bepaalde pesticiden maken de beesten zwak. Door een diversiteit aan biologische bloemen te zaaien, helpen we bestuivende soorten aan hun broodnodige krachtvoer.