Global Goal 6: schoon water en sanitair

9 juni 2022 Foto van Global Goal 6: schoonwater en sanitair.

Global Goal 6 richt zich op het hebben van toegang tot schoon drinkwater en sanitair voor iedereen. Er is genoeg zoet water op aarde aanwezig om dit te kunnen bereiken. Wereldwijd sterven er miljoenen mensen aan ziektes veroorzaakt door onvoldoende schoon water, sanitair en hygiëne.

Hoe draagt de gemeente Krimpen aan den IJssel bij aan dit doel?

Krimpen aan den IJssel heeft een mooi openbaar tappunt van Oasen. Dit tappunt langs een snelfietsroute is speciaal voor het vullen van bidons en flessen met kraanwater.
https://www.oasen.nl/drinkwater/openbare-tappunten.

Het klimaat verandert

Het veranderende klimaat noodzaakt ons om anders om te gaan met de inrichting van de buitenruimte. We krijgen te maken met heftigere regenbuien die wateroverlast gaan veroorzaken. Vervuild rioolwater in de openbare ruimte kan daardoor zorgen voor negatieve volksgezondheidseffecten. Traditionele oplossingen, zoals het vergroten van rioolbuizen en gemalen, zijn kostbaar en hebben niet altijd het gewenste effect.

Krimpen aan den IJssel heeft deze klimaatverandering vertaald doormiddel van het afkoppelen van het verhard oppervlak van het openbaar riool. Daarmee komt er bij extreme neerslag geen vervuild rioolwater in de straten te staan.