Geslaagde Veteranendag voor jong en oud

5 november 2021

Ter gelegenheid van lokale Veteranendag waren scholieren gisteren bij de landelijke première van het educatieconcert ‘de missie: ver weg en toch dichtbij’ aanwezig. De veteranen genoten ’s avonds met elkaar van een bijzonder geslaagd concert in het Isala Theater. De muzikanten van het Orkest Koninklijke Marechaussee traden op voor de veteranen van de gemeenten Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas.

Gevarieerd muziekprogramma

De 50 professioneel opgeleide muzikanten van het Orkest Koninklijke Marechaussee, onder leiding van chef dirigent kapitein Peter Kleine Schaars, zorgden voor een gevarieerd concertprogramma. De veteranen luisterden onder andere naar fanfaremuziek, maar ook naar moderne muziek uit de Veteranen Top 50. Vooraf genoten de veteranen met elkaar van de ‘blauwe hap’. Na afloop was er gelegenheid om met elkaar na te praten.

Scholieren bij première van educatieconcert

In de ochtend maakten scholieren al eerder kennis met het onderwerp veteranen. De 3 burgemeesters hadden diverse scholen uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de première van het concert “De missie, ver weg en toch dichtbij.” Een meeslepend, waargebeurd verhaal van de 14-jarige Marlies en haar vader Herman, die op missie is in Afghanistan. De leerlingen werden meegenomen in de belevingswereld van Marlies en haar vader. Vanaf het vertrek, maar ook na thuiskomst uit Afghanistan. De Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers zorgde voor de muzikale begeleiding.

Onthulling veteranenbankje

Voorafgaand aan het avondconcert onthulde burgemeester Martijn Vroom samen met het bestuur van Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel een veteranenbankje. Dit bankje staat op het Raadhuisplein. Burgemeester Vroom: “Het veteranenbankje is geplaatst ter ere van de Krimpense veteranen. Op dit bankje ontmoeten de veteranen niet alleen elkaar, maar ook andere inwoners. De veteranen kunnen hun verhalen hier aan ons doorvertellen. Zodat wij niet vergeten wat zij voor ons en onze vrijheid hebben gedaan.”

Waardering voor de veteranen

Veteranen verdienen onze waardering. Waardering voor de Tweede Wereldoorlog-,Indië-, Nieuw-Guinea- en Korea-veteranen, maar ook voor de jongere veteranen die zijn ingezet bij internationale vredesmissies zoals in Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak, Afghanistan, Mali en nog zoveel meer.