Gender doet ertoe! Stop geweld tegen vrouwen en meisjes!

21 december 2021

Op 1 december heeft er een online bijeenkomst plaatsgevonden over het thema: Gender doet ertoe! Stop geweld tegen vrouwen en meisjes!

Gender (de maatschappelijke betekenis die we aan man- en vrouwzijn geven) is een factor in het ontstaan én voortduren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Met een groep inwoners en raadsleden is wethouder v.d. Wal in gesprek gegaan. Er waren deze avond ook professionals van Veilig Thuis, Regioplan en KrimpenWijzer aanwezig.

Onderwerpen die aan bod zijn gekomen zijn o.a. hoe kunnen we dit thema breder in de samenleving blijvend onder de aandacht brengen? Welke sleutelfiguren zijn hierbij nodig? Slachtoffers/daders melden zich nog (te) weinig bij Veilig Thuis of Krimpenwijzer.

Huiselijk geweld begint met kleine dingen

Voordat er in een relatie geweld wordt gebruikt zijn er een aantal signalen die kunnen waarschuwen. Sommige vrouwen geven ook aan dat ze intuïtief wellicht al voelde dat er iets niet goed was. Toch zijn vrouwen geneigd om gevaar eerder te onderschatten dan te overschatten en wuiven ze het gevoel en de signalen vaak weg. U kunt voor meer informatie kijken op https://www.sterkhuis.nl/je-staat-er-niet-alleen-voor/

Waar kan een inwoner laagdrempelig met vragen of zorgen terecht? De KrimpenWegwijzer

2 maal per week – op woensdag -en vrijdagochtend – is er een inloopspreekuur ‘De KrimpenWegwijzer’ in het gezondheidscentrum. U kunt hier terecht met praktische vragen over o.a. financiën, huisvesting, aanvraag voedselbank of schuldhulpverlening en vragen omtrent wet -en regelgeving.

Wegens de Coronamaatregelen is dit spreekuur voorlopig alleen op afspraak te bezoeken. Aanmelden kan bij Jorn Jansen via 06 40 48 52 56 of via jornjansen@krimpenwijzer.nl. Daarnaast kunt u ook dagelijks met vragen terecht bij KrimpenWijzer via 0180 51 75 90 of info@krimpenwijzer.nl.

Bellen of chatten met Veilig Thuis

Bij Veilig Thuis kunt u terecht wanneer u advies zoekt of een melding wilt doen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Tevens kunt u ook bij Veilig Thuis terecht wanneer u zich zorgen maakt om een ander die te maken heeft met huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

U kunt 24/7 gratis (en anoniem) bellen met Veilig Thuis via 0800 2000. Ook kunt u op werkdagen chatten met een medewerker van Veilig Thuis tussen 9:00 en 17:00 via de website www.veiligthuisrr.nl