Gemeente test kleine windturbines

27 februari 2020

De gemeente Krimpen aan den IJssel gaat bij wijze van test tien kleinschalige windturbines –AirTurbs– plaatsen op gemeentelijke panden. Het college vindt het belangrijk om duurzame innovaties de ruimte te geven.

De AirTurb is een innovatie van een Rotterdamse ondernemer. De wokkelvormige turbine is 60 centimeter breed en 1 meter 40 hoog en weegt minder dan 25 kilo. De AirTurb levert voldoende stroom voor een gemiddeld huishouden. De compacte turbine is gemaakt van koolstofvezel, glasvezel en nylon, is vrijwel onderhoudsvrij en veroorzaakt geen geluidsoverlast. Vanaf windkracht 1 begint de windturbine met het opwekken van energie. Onder optimale omstandigheden kan de windturbine maximaal 600 Watt per uur opwekken. Realistisch gezien is dit niet haalbaar. Daarnaast is de opbrengst wisselend gedurende het jaar. Daarom meten we ook een jaar lang de daadwerkelijke opwek. Verwacht wordt dat de opwek ongeveer genoeg is voor de stroom die een gemiddeld huishouden gebruikt. Als het te hard gaat waaien, remt de AirTurb zichzelf. Dat zorgt ervoor dat hij niet van het dak af waait. De turbine kan geplaatst worden op elk plat dak, maar ook op masten of verkeersinstallaties.

Goedkoper dan zonnepanelen

Op papier zijn de resultaten veelbelovend. Zo zijn de aanschaf- en installatiekosten lager dan van zonnepanelen. Om de AirTurb voor een breed publiek toegankelijk te maken, zijn testlocaties nodig. De gemeente heeft besloten die beschikbaar te stellen en start een pilot met tien AirTurbs. “We gaan een jaar lang monitoren wat ze precies doen. Bij succes kunnen we het project breder uitrollen”, zegt wethouder Duurzaamheid Arjan Neeleman. De gemeente betaalt de pilot.

“Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar ik wil graag dat het waar is”, aldus Neeleman. Eerdere modellen van kleine windturbines hebben niet gebracht wat belooft werd. “We moeten met elkaar stappen zetten en we vinden het als college belangrijk om innovaties de ruimte te geven. We willen onze energie steeds meer duurzaam opwekken en met de AirTurb kan dat. Op naar een duurzamer Krimpen!”

Waar?

Binnenkort worden de AirTurbs geleverd en kunt u de turbines op een aantal plaatsen in de gemeente tegenkomen. De AirTurbs komen op daken van vier gemeentelijke panden. Dat zijn het dak van het raadhuis, De Tuyter, het Umamgebouw en de Stormsweg 11. In de hal van het raadhuis is binnenkort een proefmodel te zien.