Europese Dag van het Slachtoffer

22 februari 2021

Vandaag, maandag 22 februari, is de Europese Dag van het Slachtoffer. Elk jaar wordt er rond deze dag aandacht gevraagd voor de positie van het slachtoffer in de maatschappij. Er is onder andere aandacht voor privacy, jongeren, (sociale) media en seksueel geweld. Seksueel geweld vindt helaas ook in onze regio vaak plaats, wellicht vaker dan u denkt. Voor slachtoffers van seksueel geweld is er het Centrum Seksueel Geweld. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen daar 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht voor medische, psychologische zorg en forensisch onderzoek. 

Seksueel geweld

Onder seksueel geweld vallen niet-fysieke seksuele intimidatie, fysiek seksueel geweld en online seksuele intimidatie. Uit de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld (CBS, 2020) blijkt dat 1,6 miljoen personen van 16 jaar en ouder in maart en april van 2020 aangaven in de voorgaande 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van seksueel geweld. Het gaat hier om 11 procent van de bevolking. 185 duizend personen maakten dit structureel mee, dat wil zeggen: (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks.

Ook in de regio Rotterdam komt seksueel geweld helaas vaak voor. Het Centrum Seksueel Geweld Rotterdam (CSG) biedt hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt en hierdoor klachten ondervindt. Het CSG Rotterdam heeft in de eerste drie kwartalen van 2020 227 acute meldingen en 394 niet-acute meldingen opgepakt. Daarnaast zijn er 78 acute adviesvragen behandeld.

Voor iedereen van 0 tot 100+

Het CSG Rotterdam is er voor slachtoffers uit gemeenten in Rotterdam-Rijnmond, de Drechtsteden en de Zuid-Hollandse eilanden. Het centrum is gevestigd in het pand van de GGD Rotterdam-Rijnmond (Schiedamsedijk 95, Rotterdam). Het CSG Rotterdam is voor iedereen van 0 tot 100+ jaar, ongeacht geslacht, religie, culturele achtergrond of nationaliteit. Kinderen tot en met 15 jaar kunnen terecht bij het Erasmus MC. Hier is een speciaal spreekuur voor kinderen die iets vervelends, schokkends hebben meegemaakt en als gevolg daarvan lichamelijke en/of emotionele klachten hebben gekregen. Vanaf 16 jaar kunt u bij het Centrum Seksueel Geweld aan de Schiedamsedijk 95 terecht.

Partners

Om de juiste ondersteuning te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld werkt het CSG Rotterdam samen met onder andere Slachtofferhulp Nederland, Erasmus MC, Gemeente Rotterdam, Politie Rotterdam, Forensisch Artsen Rotterdam-Rijnmond (FARR), Openbaar Ministerie en Forensische Opsporing. Met deze partners werken we aan een goede behandeling en ondersteuning van slachtoffers en de snelle opsporing van daders.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen over het CSG Rotterdam: www.centrumseksueelgeweld.nl/csg-rotterdam.

U kunt ook (anoniem) chatten met ons op de volgende tijden:

Maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur

Zaterdag en zondag van 20.00 – 06.00 uur

Feestdagen van 20.00 – 06.00 uur

Het CSG is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar via: 0800 0188