EHBO vlag hangt op de 4de vlaggenmast

12 oktober 2022 Wethouder John Janson (links) poseert met de EHBO-vlag bij het Raadhuis in Krimpen aan den IJssel.

Vanmiddag werd om 14.00 uur de EHBO vlag gehesen bij het Raadhuis. Dit gebeurde om aandacht te vragen voor het belang van reanimeren en van burgerhulpverleners. Jaarlijks worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Met behulp van een automatische externe defibrillator (AED) kan een persoon met een hartstilstand worden gereanimeerd. Daarbij zijn de eerste 6 minuten cruciaal voor de grootste overlevingskans.

Dankzij groot netwerk is er altijd iemand snel ter plaatse

Het is dan wel van belang dat er iemand binnen die 6 minuten ter plaatse is. Dit is vaak mogelijk dankzij het grote, landelijke netwerk van burgerhulpverleners, bijvoorbeeld via de app Hartslag NU. Deze vrijwilligers zijn vaak sneller ter plaatste dan een ambulance en dus cruciaal in de eerste 6 minuten. Zij krijgen een melding wanneer iemand in de buurt (vermoedelijk) hartfalen heeft, zodat zij zo snel mogelijk hulp kunnen verlenen.

Lokale gezondheidsbeleid is niet alleen een gemeentelijke verantwoordelijkheid

Het is ook een verantwoordelijkheid van de inwoners zelf. Deze vorm van ‘burenhulp’ zorgt voor een dekkend netwerk van vrijwilligers die snel lokaal kunnen helpen bij (vermoedens van) hartfalen. Ook in Krimpen aan den IJssel is zo’n netwerk van groot belang. Daarom wappert de vlag vandaag en op zaterdag 15 oktober bij het Raadhuis aan de 4de vlaggenmast.