Wat gebeurt er bij calamiteiten?

Dagelijks gaat de sluis van de Algerabrug diverse keren open, zodat binnenvaartschepen en plezierboten de brug kunnen passeren. Helaas komt het voor dat de klep van de Algerabrug niet meer wil sluiten of dat er oponthoud bij de brug ontstaat door een storing aan de wisselstrook. In deze gevallen informeert de gemeente u over de gang van zaken. De communicatiemiddelen waarmee de gemeente u op de hoogte houdt tijdens calamiteiten vindt u op de pagina ‘Blijf op de hoogte’.

Wat kunt u doen?

Het is helaas niet mogelijk om storingen of calamiteiten te voorkomen. De gemeente is ook niet altijd direct op de hoogte. Maakt u gebruik van de Algerabrug en signaleert u storingen of problemen? Meld dit dan zo snel mogelijk! Tijdens kantooruren (maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur) kunt u uw melding doorbellen aan de gemeente Krimpen via 14 0180. Buiten kantooruren kunt u dit doen door contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Medewerkers van het Publiekscentrum en/of de politie zetten de melding direct door naar de piketmedewerker, waarna het protocol in gang wordt gezet. Hierbij geldt: hoe sneller, hoe beter. Bij spoedeisende meldingen kunt u natuurlijk contact opnemen met het landelijke alarmnummer 112.

Alternatieve routes

Als het niet mogelijk is om over de Algerabrug te gaan, dan kunt u via andere routes Krimpen aan den IJssel uit. De alternatieve routes bij het uitvallen van de Algerabrug zijn:

  • Via Stormpolder met de Waterbus. Met de Waterbus kunt u reizen naar Rotterdam, Ridderkerk, Alblasserdam en Dordrecht met of zonder fiets. Uw fiets kunt u gratis meenemen.
  • Via Gouda.
  • Autopont Krimpenerwaard (Krimpen aan de Lek, Bergambacht, Gouderak, Schoonhoven).

Contact hulpdiensten

Als de hulpdiensten snel ergens ter plaatse moeten zijn, is voor hen niet mogelijk om een alternatieve route te nemen. Daarom hebben de politie, brandweer en ambulances direct contact met de eigenaar en beheerder van de Algerabrug: Rijkswaterstaat.

Bij de Gemeenschappelijke MeldKamer (GMK) Rotterdam Rijnmond komen meldingen binnen voor de hulpdiensten. Als er om een ambulance wordt gevraagd die naar Krimpen aan den IJssel moet, dan is het zo geregeld dat de brugwachter in kennis wordt gesteld. De brugwachter zorgt ervoor dat de brug gesloten blijft totdat de ambulance over de brug is. Maar als de brug al open (aan het gaan) is, dan kan dit niet direct ongedaan gemaakt worden. In deze gevallen kan het voorkomen dat een ambulance die is gealarmeerd, en in de buurt van de Algerabrug is, voor een open brug komt te staan. In dit het geval sluit de brugwachter zo snel mogelijk de brug weer, zodat de ambulance de rit kan vervolgen.