Omgevingswet

De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe wet brengt andere wetten samen. En maakt de regels makkelijker voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. Zo ziet u in 1 keer alle regels en voorschriften van verschillende organisaties, zoals gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk. De Omgevingswet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven. De Omgevingswet geldt sinds 1 januari 2024.

Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft?

Doen dan een check bij het Omgevingsloket

Naar het omgevingsloket

Veelgestelde vragen

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Heeft u bijvoorbeeld plannen om uw huis te verbouwen of een evenement te organiseren? Of wilt u als ondernemer een loods laten plaatsen naast uw bedrijfspand? Dan bent u initiatiefnemer en moet u uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat doet u in het nieuwe Omgevingsloket.

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. U bent dan belanghebbende.

Het vernieuwde Omgevingsloket bestaat uit 5 onderdelen:

1. U kunt een Vergunning check doen

Met de vergunning check controleert u snel en eenvoudig of u voor uw plan een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. U beantwoordt hiervoor een aantal vragen. Wij bepalen of u een vergunningsplicht, meldingsplicht of informatieplicht heeft. Het kan ook zijn dat u geen vergunning nodig heeft voor uw project. Dit ligt aan de plek en activiteiten én uw antwoorden op de vragen.

2. Vergunning of vooroverleg aanvragen

Heeft u een vergunning nodig? Dan kunt u deze direct aanvragen. Als u eerst een vooroverleg wilt, kunt u dit hier ook regelen.

3. Regels op de kaart

Op de kaart van Krimpen aan den IJssel ziet u precies welke landelijke en lokale regels gelden op de door u gekozen locatie.

Vroeger kon u dit op ruimtelijkeplannen.nl vinden, nu kunt u dit vinden via het Omgevingloket bij het tabblad ‘regels op kaart’.

4. Maatregelen op maat

Hier ziet u wat u moet doen om aan de regels te voldoen die horen bij uw werkzaamheden. Denk aan alle milieumaatregelen die bedrijven moeten nemen bij hun gekozen werkzaamheden. Eerst stonden deze maatregelen in de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Na 1 januari 2024 vindt u de maatregelen in het Omgevingsloket.

5. Mijn Omgevingsloket

Mijn Omgevingsloket is uw persoonlijke omgeving waar u uw aanvragen en meldingen terugvindt.

Meer uitleg over het nieuwe Omgevingsloket vindt u in het loket bij de knop ‘Hulp nodig?’.

Maak gebruik van vooroverleg (principeverzoek)!

Twijfelt u over de haalbaarheid van uw (bouw)plan? Misschien heeft uw architect aangegeven dat uw plan niet past binnen het omgevingsplan. Of u twijfelt of uw plan voldoet aan de welstandseisen. In dat geval kunt u gebruik maken van de mogelijkheid van vooroverleg met de gemeente. Met een vooroverleg is de kans dat uw (uiteindelijke) vergunningaanvraag compleet en haalbaar is vaak groter.

Vooroverleg kan op 2 manieren:

  1. Dien uw verzoek voor vooroverleg in via het omgevingsloket. U doorloopt daarbij de stappen voor een formele vergunningaanvraag. Bij stap 7 van deze aanvraag kunt u kiezen ‘concept verzoek indienen’. Stappen 1 tot en met 6 hoeft u nog niet volledig in te vullen.
  2. Of dien uw idee of initiatief per mail bij de gemeente in. In dat geval mailt u uw verzoek voor vooroverleg naar omgevingsloket@krimpenaandenijssel.nl

De eerste optie heeft onze voorkeur, omdat daarbij al uw gegevens op een juiste manier geregistreerd worden.

Ja, ook de bouwregels gaan veranderen.

De Omgevingswet knipt de bouwvergunning op in 2 delen: het ruimtelijke en technische bouwen. Ruimtelijk bouwen gaat over of u op een bepaalde plek mag bouwen. Technisch bouwen gaat over of uw bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften.

Voor technisch bouwen heeft u een vergunning nodig of u moet een melding indienen. Kleine bouwwerken zijn vaak vergunningvrij. De Wet Kwaliteitsboring Bouwen (Wkb) verandert de regels voor technisch bouwen.

Heeft u vragen?

Stuur een e-mail naar omgevingsloket@krimpenaandenijssel.nl

Toch een andere vraag?

Wij staan klaar om u te helpen met al uw onbeantwoorde vragen!

Neem contact op