Oekraïne

Eind februari startte Rusland een aanvalsoorlog tegen buurland Oekraïne. De Russische invasie in Oekraïne zorgt voor een ongekend grote humanitaire crisis. Tegelijkertijd komt er een grote stroom vluchtelingen uit Oekraïne.  Meer dan 3 miljoen vluchtelingen zijn al ondergebracht in Europa. Samen met de andere gemeenten in onze veiligheidsregio nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gemeente ontvangt Oekraïners

Als gemeente zijn we druk bezig met het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Met de enorme inzet van de aannemers en vrijwilligers is de opvanglocatie aan de Tuinstraat (oude muziekschool) in minder dan 2 weken heringericht. De locatie biedt plek aan circa 65 vluchtelingen voor minimaal een half jaar. De groep bestaat hoofdzakelijk uit gezinnen. Zij moesten vluchten onder erbarmelijke omstandigheden en hebben heel veel achter zich moeten laten. Met deze opvangplek bieden wij hen een onderkomen waar zij tot rust kunnen komen. Naast deze locatie biedt het schippersinternaat De Driemaster ook ongeveer 18 slaapplekken waar we ontzettend blij mee zijn. Op deze plek kunnen heel goed kinderen zonder ouders worden opgevangen.

Lokale steun voor de Oekraïense vluchtelingen

Door het hele land ontstaan er spontaan hartverwarmende initiatieven om de bevolking van Oekraïne te helpen. Als gemeente bekijken we hoe we de lokale initiatieven en organisaties kunnen ondersteunen en verbinden. Hierover communiceren wij op korte termijn meer op deze pagina en onze social media kanalen. Wilt u de Oekraïense vluchtelingen in Krimpen helpen? Stuur dan een e-mail naar welzijn@krimpenwijzer.nl.

Gastgezinnen voor Oekraïense vluchtelingen

Duizenden Nederlanders hebben zich aangemeld voor het opnemen van Oekraïense vluchtelingen. Bij het in huis opnemen van vluchtelingen komt veel kijken. Takecarebnb, de organisatie die sinds 2015 vluchtelingen koppelt aan Nederlandse gastgezinnen, pleit voor een warm hart en een koel hoofd.

Bekijk de website van Takecarebnb voor meer informatie en tips.

Vrijwilligers voor Oekraïense vluchtelingen

Inmiddels hebben verschillende vluchtelingen hun intrek genomen in de oude muziekschool en het schippersinternaat en kunnen we aangeboden hulp ook goed gebruiken.  Wilt u of uw vereniging en organisatie iets bijdragen? Dan komen wij graag met u in contact. Stuur dan een mail naar oekraine@krimpenaandenijssel.nl.

Beschrijf in het mailtje waarmee u wil helpen en noteer uw telefoonnummer. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.