Op het Raadhuisplein ligt het lichtkunstwerk Levenslicht. Een monument om slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Ook mensen uit Krimpen aan den IJssel zijn verraden en weggevoerd.
Lichtkunstwerk en struikelstenen om inwoners te betrekken bij oorlogsverleden
In januari 2020 lag het lichtkunstwerk Levenslicht tijdelijk bij het Streekmuseum Krimpenerwaard in de tuin. Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Auschwitz is het internationale symbool van de Holocaust. Om inwoners van de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtkunstwerk ontworpen door Daan Roosegaarde. Met het lichtkunstwerk Levenslicht en de struikelstenen herdenken we alle oorlogsslachtoffers, generatie op generatie.
Struikelstenen
In november 2020 werden op 6 locaties de legging van struikelstenen plaats. Struikelstenen (Stolpersteine) zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen, die slachtoffer zijn geworden van de nazi’s.
De Duitse kunstenaar Gunter Damnig heeft de struikelstenen bedacht en ontworpen. In alle Europese landen zijn deze stenen te vinden als monument. In Europa liggen inmiddels meer dan 75.000 struikelstenen. Zij staan symbool voor de mensen, die door de nazi’s verdreven, afgevoerd of vermoord zijn. Zij herinneren aan de Joden, Sinti en Roma. Maar ook aan gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten. Ook inwoners van Krimpen aan de IJssel zijn op deze manier omgekomen. De struikelsteen is een keisteentje dat aan de bovenkant is bedekt met een dun messing plaatje. In dit plaatje zijn de gegevens geprint van het slachtoffer. De voorbijganger staat zo even stil bij de naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer is overleden of de plaats waar hij of zij is omgebracht.
Met de legging van de struikelstenen herinneren en herdenken we de slachtoffers keer op keer, generatie op generatie.
Locaties
Adres |
Bewoner |
IJsseldijk 338-340 | Cornelis Albertus Pieter Engelse |
Kruisstraat 13 | Adolf Harry Moses |
Poldersedijk 4 | Herrim Matzcinsky |
Koningin Wilhelminaplein 3 | Boelo Koens |
Waalsingel 46 | Selma van Reeuwijk-Hagens |
Schaardijk 21 | Arie Cornelis van der Giessen |
Aan de IJsseldijk 338-340 woonde Cornelis Albertus Pieter Engelse, directeur van het Elektriciteitsbedrijf Capelle-Krimpen. Hij werd in maart 1942 afgevoerd en vermoord in oktober 1942.
De Joodse Adolf Harry Moses woonde aan de Kruisstraat 13. Hij was medewerker op een handelskantoor en werd gedeporteerd en vermoord in juli 1943.
Aan het Koningin Wilhelminaplein 3 had Boelo Koens zijn woning. Hij was lid van een verzetsgroep. Hij werd ter dood veroordeeld wegens illegaal werk en spionage en vermoord in mei 1942.
De Joodse Selma van Reeuwijk-Hagens woonde aan de Waalsingel 46. Hier werd zij in september 1942 gearresteerd en naar Auschwitz gestuurd. Zij stierf in dit concentratie- en vernietigingskamp in december 1942.
De koopman Herrim Matzcinsky uit Rusland woonde in het logement aan de Poldersedijk 4. Herrim werd vanwege zijn Joodse afkomst afgevoerd naar Westerbork. Hij werd op transport gezet naar Sobibor, waar hij in maart 1943 werd vermoord.
De student scheepsbouw Arie Cornelis van der Giessen woonde aan de Schaardijk 21. Hij was Engelandvaarder en werd opgeleid tot sabotage-agent. Na zijn parachutesprong werd hij gearresteerd door de Duitsers en vermoord nabij Kamp Haaren in juni 1944.
Boekje beknopte biografieën
Ben van Veen, ereburger van Krimpen aan den IJssel heeft een boekje samengesteld. Hierin staan beknopte biografieën van Krimpenaren, die zijn omgekomen door krijgsgeweld of gevangenschap. Het boekje geeft van ieder slachtoffer een persoonsbeschrijving en de feitelijke omstandigheden, waarin hij of zij is omgekomen.
Het boekje vindt u binnenkort onder het kopje documenten. Wilt u het boekje liever op papier? U kunt het boekje – zolang de voorraad strekt – kosteloos aanvragen via telefoonnummer 14 0180 of via communicatie@krimpenaandenijssel.nl.