Isoleren en besparen

Energie besparen kan ook door kleine veranderingen aan uw huis. Door uw huis te isoleren blijft de warmte beter binnen. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld uw verwarming minder aan. Dat scheelt energie en dus ook geld. Ook in de zomer heeft isolatie voordelen: uw huis blijft dan juist koeler. Wilt u dat ook? Doe dan mee met de isolatie-actie.

Isolatie-actie verlengd tot en met 13 november 2022

Steeds meer inwoners kiezen er daarom voor hun woning te laten isoleren. Daarom kan het lang duren voor u aan de beurt bent. Daarom organiseren we een isolatie-actie met de WoonWijzerWinkel. Als huiseigenaar krijgt u onafhankelijk advies over isolatie. En u krijgt voorrang bij de aangesloten isolatiebedrijven.

De actie is een groot succes. Daarom wordt hij verlengd. U kunt nog meedoen met de actie tot en met 13 november 2022. Lees alles over isoleren en deze actie bij de WoonWijzerWinkel.

Kijk de online informatieavond terug

Tijdens de informatieavond in mei 2022 kregen huiseigenaren alles te horen over de voordelen van isolatie. En over de deelname aan de isolatie-actie. Ook stelden de installateurs zich voor. Heeft u de informatieavond gemist? Kijk deze dan online terug bij de WoonWijzerWinkel.

Tips voor de isolatie-actie

  • Is u woning gebouwd voor 1920? Dan heeft u waarschijnlijk geen spouwmuren. Vloer-/bodemisolatie en/of isolerend glas zijn interessante opties.
  • Is uw woning gebouwd tussen 1920 en 1995? Bij de bouw is er vaak niet voldoende geïsoleerd. Daarom zijn spouwmuurisolatie, vloer-/bodemisolatie en/of het isolerend glas interessante opties.
  • Is u woning na 1995 gebouwd? Dan is uw woning waarschijnlijk al goed geïsoleerd. Glasisolatie kan wel een interessante optie zijn.

10 Tips om zelf aan de slag te gaan met isoleren en besparen

Er zijn verschillende mogelijkheden om energie te besparen in uw huis. Hieronder vindt u een checklist met 10 eenvoudige tips om energie te besparen.

Tip 1. Isoleer de vloeren, daken en muren in uw huis

Goede isolatie is belangrijk om de warme lucht in uw huis niet te verliezen. Zorg er daarom voor dat uw hele huis goed geïsoleerd is. Dit kunt u doen door onder andere HR++ dubbel glas te gebruiken, vloeren, dak en (spouw)muren te isoleren. Wilt u weten hoe u dat kunt doen? Ga naar de website van de WoonWijzerWinkel. Van een geïsoleerd huis profiteert u niet alleen in de winter, maar ook tijdens de zomer. In de winter gaat er namelijk minder warmte naar buiten, terwijl het in de zomer juist koeler blijft in uw huis.

Tip 2. Zet uw verwarming lager

Zet uw thermostaat gerust een graadje lager overdag. Daar merkt u helemaal niets van als u bezig bent, vaak is 19 graden warm genoeg. Een uur voordat u naar bed gaat, kunt u uw thermostaat al terugzetten naar 15 graden. Heeft u vloerverwarming in huis? Dan is het advies om deze terug te zetten naar 17 graden. Anders duurt het erg lang voordat uw huis weer op temperatuur is.

Tip 3. Sluit alle deuren en ramen bij het verwarmen van uw woning

Als de verwarming aanstaat kunt u bepalen welke ruimte verwarmd wordt. Door alle deuren in huis te sluiten blijft de warmte in de ruimte. Verwarm alleen de ruimte waar u veel bent en zorg ervoor dat ramen gesloten zijn.

Tip 4. Vervang uw verlichting door ledlampen

Vervang uw gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met ledlampen kunt u flink besparen op verlichting. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp. Zet ook geen lichten aan als er voldoende daglicht is. Doe lichten uit als u een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.

Tip 5. Gebruik slimme verlichting

Slimme lampen zijn eenvoudig in de bestaande fittingen te draaien. De slimme lampen werken direct na het koppelen met uw smartphone en/of de centrale hub. U kunt slimme lampen gemakkelijk aan- en uitzetten via de app. Zo verbruikt u nooit onnodig stroom.

Tip 6. Was op 30 graden

Om de was goed schoon te krijgen, hoeft u niet warmer te wassen dan 40 graden. De wasmiddelen van tegenwoordig zijn zo sterk, dat wassen op 30 graden al meer dan voldoende is. Om de wasmachine schoon te houden is het verstandig om zo af en toe een was op 90 graden te draaien. Was ook altijd met een volle trommel en hang de schone was aan de waslijn.

Tip 7. Ga onder de douche in plaats van in bad

We begrijpen dat een bad heerlijk ontspannend is. Maar wist u dat als u in bad gaat, u dubbel zoveel water verbruikt dan bij het douchen? Daarom raden we u aan het bad af en toe te gebruiken. Bespaar nog meer warm water door een waterbesparende douchekop te gebruiken. U kunt natuurlijk ook wat korter douchen.

Tip 8. Gebruik een computer of laptop die bij u past en gebruik het apparaat slim

Om te beginnen kies een computer die bij u past. Hoe krachtiger de computer, hoe meer stroom hij verbruikt. Gebruikt u de computer vooral gebruikt om een e-mail te tikken, documenten te schrijven en iets op te zoeken op internet? Dan heeft u geen krachtige computer nodig. Gebruik uw computer ook slim. Als u wat anders gaat doen, vergeet dan niet om uw computer in de slaapstand of de stand-by stand te zetten. De computer verbruikt dan minder energie terwijl u wel snel verder kunt.

Tip 9. Gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar

Heeft u meerdere apparaten bij elkaar staan, zoals een computer met randapparatuur of een televisie met dvd-speler? Maak dan gebruik van een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar en steek alle stekkers erin. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.

Tip 10. Let bij de aanschaf van uw (nieuwe) apparaten op het energieverbruik

Alle apparaten hebben een energielabel. Bij de meeste apparaten is A+++ het meest zuinig. Heeft u een nieuw apparaat nodig? Let hier dan goed op. Vaak wordt gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. Op dit moment is A+ zelfs het slechtste label dat te koop is.

Kijk voor nog meer tips op de websites van Milieu Centraal en Iedereen doet wat. Naast de genoemde opties kunt u nog veel meer doen. Ga naar de website van Milieu Centraal of Iedereen doet wat om te kijken wat er nog meer mogelijk is.

Is isoleren te duur? Maak dan gebruik van onze Duurzaamheidslening

Het isoleren van uw huis kan qua kosten oplopen. Wij begrijpen dat het bedrag misschien te hoog is voor u om in één keer te betalen. Als dat zo is, maak dan gebruik van onze Duurzaamheidslening. De Duurzaamheidslening is een lening van minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. Tot een bedrag van €7.500,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag is de looptijd 15 jaar.

Vraag de lening aan via het formulier ‘Melding Duurzaamheidslening’ of kijk voor meer informatie op de pagina Duurzaamheidslening. Heeft u nog vragen? Laat het ons weten. E-mail naar gemeente@krimpenaandenijssel.nl of bel ons via het telefoonnummer 14 0180. Wij helpen u graag.