Huwelijk

Trouwen in Krimpen aan den IJssel is een bijzondere en waardige aangelegenheid. Deze dag moet voor u, als aanstaand bruidspaar, dan ook tot in de puntjes verzorgd zijn. In onze gemeente bent u daarvoor aan het goede adres. Wilt u een traditionele huwelijksvoltrekking of heeft u speciale wensen voor de ceremonie in gedachten? Bij ons is heel veel mogelijk.

Diverse locaties

U kunt in het huwelijk treden in het raadhuis, het Streekmuseum Krimpenerwaard, restaurant de Pannenkoe of in restaurant Ross Lovell aan de Hollandsche IJssel. Het is ook mogelijk dat u zelf een locatie aandraagt. Heeft u elkaar bijvoorbeeld ontmoet in een schoolgebouw, dan kunt u elkaar ook daar het jawoord geven. Of wellicht heeft u zelf een idee voor een passende locatie. Dan kunt u hiervoor een verzoek indienen.

Tijden

Van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 21.00 uur kunt u in onze gemeente in het huwelijksbootje stappen. Uiteraard zijn de datum en de tijd afhankelijk van de beschikbaarheid van de locatie en het soort huwelijk wat u kiest.

Huwelijksvarianten

Het soort huwelijk waarvoor u kiest is bepalend voor de manier waarop uw huwelijk voltrokken wordt. Zo kunt u kiezen voor een uitgebreide voltrekking door een trouwambtenaar op één van onze mooie locaties. Hecht u hier geen waarde aan? Dan kunt u ook voor de kosteloze variant kiezen. Deze kosteloze huwelijken vinden op maandagochtend plaats aan de balie van het Publiekscentrum. Alleen uw getuigen kunnen hierbij aanwezig zijn. Vindt u deze variant te sober? Dan kunt u kiezen voor een voordelig huwelijk in een vergaderruimte in het Raadhuis. In het bijzijn van maximaal vijftien personen krijgt u bij het jawoord een korte toespraak. U kunt alleen voor deze variant kiezen op de dinsdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Naamsrecht

Als u allebei de Nederlandse nationaliteit hebt, betekent dat uw achternaam bij het trouwen/geregistreerd partnerschap wordt bepaald door het Nederlandse naamrecht. In het Nederlands naamrecht zal u uw eigen achternaam behouden. Uw paspoort blijft dus officieel uw eigen, aangeboren achternaam behouden. Wel kan u als u uw paspoort laat vernieuwen laten toevoegen dat u getrouwd bent/geregistreerd partnerschap heeft en met wie.

Naast het Nederlandse naamrecht is er ook het naamgebruik. Naamgebruik is de naam die u gebruikt in het dagelijks leven en hierin heeft u een aantal mogelijkheden, die geen juridische invloed hebben. Feitelijk zijn er vier combinaties mogelijk:

  • Eerst uw eigen achternaam, dan die van uw partner
  • Andersom; eerst de achternaam van uw partner, dan die van uzelf
  • Alleen de achternaam van uw partner
  • Uw eigen achternaam

Indien u gehecht bent aan uw eigen achternaam dan hoeft u niets te doen. Mocht u uw naamgebruik willen aanpassen, dan kunt u hier meer informatie vinden.

Omdat er dus officieel niets verandert en u zelf mag kiezen welk naamgebruik u kiest in de praktijk (en dit kan u zelf wijzigen wanneer en hoe vaak u wil), is er ook geen officieel register waarin uw nieuwe naamgebruik staat en dat wordt doorgespeeld naar alle instanties. Het betekent dat als u een andere naam dan uw originele geboorte achternaam wil gaan gebruiken, u dit zelf moet doorvoeren en doorgeven aan alle instanties. Voor alle overheidsinstanties is het betrekkelijk eenvoudig, de verklaring naamgebruik wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Hierop zijn alle overheidsinstanties aangesloten, dus die ontvangen zo direct bericht van uw naamswijziging.