Houtrook

In de zomer steken we graag de barbecue aan of vinden we het gezellig om bij de vuurkorf te zitten. Ook in de winter zitten we graag bij de openhaard. Houtrook is alleen behoorlijk schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. Vrijkomend fijnstof kan zorgen voor hoesten of zere longen. Fijnstof en rook zijn voor iedereen ongezond. Maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatzieken, ouderen en kinderen is het schadelijk. Ook kan het stoken van hout (geur)hinder veroorzaken in de omgeving. Voorkom daarom dat u of uw directe woonomgeving overlast ondervindt van het stoken van hout.

Wist u dat

  • Een houtkachel per kilo gestookt hout ongeveer fijnstof uitstoot als een vrachtwagenrit van 350 kilometer?
  • Een open haard per kilo gestookt hout ongeveer evenveel fijnstof uitstoot als een vrachtwagenrit van 580 kilometer?
  • Een vuurkorf per kilo gestookt hout ongeveer evenveel fijnstof uitstoot als een vrachtwagenrit van 3.000 kilometer?

Stookalert

Slechte weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat verontreiniging door het stoken van hout in de lucht blijft hangen en overlast kan veroorzaken in de omgeving. Het stookalert van het RIVM wijst stokers hierop. Als de weersverwachting ongunstig is of de lucht kwaliteit slecht, verstuurt het RIVM rond 12.00 uur een stookalert via e-mail. Aanmelden voor het stookalert doet u op de website van het RIVM.

Op de website Stookwijzer.nu vindt u een actueel stookadvies voor uw woonadres.

Aanvullende informatie over houtrook en stoken

Wist u dat het stoken van hout in de vuurkorf of met het barbecueën gezondheidsklachten kunnen veroorzaken? Het veroorzaakt rook met roet en fijnstof. Ook druipt er vet op de kolen, waarbij kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Hieronder leest u een aantal tips om verantwoord te barbecueën:

  1. Laat de barbecue uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.
  2. Gebruik een elektrische of een gasbarbecue. Deze geven minder rook dan barbecues met houtskool of briketten.
  3. Toch liever een traditionele barbecue? Gebruik kokosbriketten en gezuiverd houtskool. Dit zorgt voor aanzienlijk minder rook.
  4. Steek de barbecue op tijd aan om op temperatuur te komen. Als de vlammen gedoofd zijn en alle briketten of houtstool grijs zijn, kan het vlees op het rooster.
  5. Houd rekening met de windrichting. Zorg dat u of uw buren niet in de rook zitten. Plaats de barbecue zo dat geur- en rookoverlast tot een minimum beperkt blijven.
  6. Vang vet en marinade op. Maak gebruik van een aluminium barbecue schaal of opvangbakje.
  7. Laat de barbecue uitbranden en verwijder het as regelmatig. De as gooit u weg bij het restafval.

Wist u dat het stoken van hout in bijvoorbeeld houtkachels, openhaarden of palletkachels gezondheidsklachten kunnen veroorzaken? Voorkom daarom dat u of uw directe woonomgeving overlast ondervindt van het stoken van hout. Hoe voorkomt of vermindert u overlast? Hieronder een aantal tips:

  1. Stook niet bij windstil weer of mist. Fijnstof en rook blijven dan langer plaatselijk hangen in de lucht. Raadpleeg de stookwijzer.
  2. Stook alleen onbehandeld hout. Gebruik nooit vochtig, gebeitst of geïmpregneerd hout, spaanplaat, triplex of hardboard. Hierbij komen schadelijke stoffen vrij.
  3. Stook alleen droog hout. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen.
  4. Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.
  5. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt.
  6. Zorg dat u de capaciteit van uw haard of kachel afstemt op uw woonkamer.
  7. Zorg dat u uw schoorsteen en rookkanaal nauwkeurig afstemt op uw haard of kachel.
  8. Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
  9. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  10. Maak een houtvuur aan met kleine houtjes of aanmaakblokjes en steek deze van bovenaf aan.

Tips voor de vuurkorf:

  1. Laat de vuurkorf uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.
  2. Stook alleen onbehandeld hout. Gebruik nooit vochtig, gebeitst of geïmpregneerd hout, spaanplaat, triplex of hardboard. Hierbij komen schadelijke stoffen vrij.
  3. Stook alleen droog hout. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen.
  4. Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.
  5. Maak de vuurkorf aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Papier en karton geeft veel rook en vliegas.
  6. Houd rekening met de windrichting. Zorg dat u of uw buren niet in de rook zitten. Plaats de vuurkorf zo dat geur- en rookoverlast tot een minimum beperkt blijven.
  7. Laat de vuurkorf vanzelf uitbranden en verwijder het as regelmatig. De as gooit u weg bij het restafval.

Het kan voorkomen dat u overlast ervaart van het stoken van hout bij u in de buurt. Ga dan het gesprek aan met degene die de overlast veroorzaakt. Met een aantal afspraken kunt u hinder al voorkomen. Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u Buuurtbemiddeling inschakelen.

Wilt u meer weten?

Het Longfonds wil dat niemand meer zieke longen krijgt door het inademen van lucht. Daarom wil het fonds gezondheidsschade van houtrook voorkomen, met name bij mensen met een longziekte, kinderen en ouderen. Kijk voor meer informatie op de website van het Longfonds.

Toch een andere vraag?

Wij staan klaar om u te helpen met al uw onbeantwoorde vragen!

Neem contact op