Het gas moet eraf

In Nederland willen we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor koken en stoken. Dit is in het Nationale Klimaatakkoord afgesproken. Ook in Krimpen aan den IJssel zijn we op weg naar een aardgasvrij Krimpen. De gemeente van Krimpen aan den IJssel heeft hiervoor een plan opgesteld: de transitievisie warmte (TVW). Daarin staat hoe we de overstap met elkaar maken. Zo kunnen we een klimaatneutraal en gezond Krimpen aan den IJssel in 2050 bereiken.

Direct weten welk alternatief voor aardgas voor uw buurt het meest logisch lijkt?

Vul uw postcode en huisnummer in de Aardgasvrij tool in en bekijk wat de plannen voor uw buurt zijn. Lees in de tool ook wat u nu al kunt doen om uw woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.

Aardgasvrij tool

Bent u benieuwd wat de plannen voor uw wijk zijn en hoe u uw woning hierop kunt voorbereiden?

Op 23 mei vond een bijeenkomst plaats over stap voor stap wonen zonder aardgas. Bekijk deze bijeenkomst terug via YouTube.

Bijeenkomst terugkijken

Rond 2030 moet een vijfde van de woningen al aardgasvrij zijn

De komende jaren gaan we daarom gebouwen zoals woningen, bedrijven, scholen en kantoren op een andere manier verwarmen. De overstap van aardgas naar duurzame verwarming ziet er niet in iedere buurt hetzelfde uit. Dat ligt bijvoorbeeld aan het bouwjaar van de woningen en de mogelijkheden in de wijk. We hebben per wijk uitgezocht welke duurzame alternatieven er zijn voor verwarmen met aardgas.

Stap 1: Minder gas verbruiken door isoleren en elektrisch koken

De meeste gebouwen in Krimpen maken gebruik van aardgas. De kans is daarom groot dat u uw woning op dit moment verwarmt met aardgas. En dat u kookt op een gasfornuis. De eerste stap die u als woningeigenaar kunt nemen, is minder gas verbruiken. Dat kan door uw huis te isoleren, bijvoorbeeld het dak, de spouwmuren, de vloer en de ramen. Daar hoort ook goede ventilatie bij. Als uw huis goed geïsoleerd is, dan hoeft u minder aardgas te gebruiken om uw woning te verwarmen. Uw gasverbruik kan nog verder omlaag als u ook elektrisch gaat koken. Lees meer over isoleren op onze pagina Isoleren en besparen.

Stap 2: Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Als uw woning geïsoleerd is, kunt u de volgende stap zetten. U kunt dan gaan verwarmen met minder of zelfs geen aardgas. Dat kan met een warmtepomp. Hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp is een soort omgekeerde koelkast, waarbij u geen aardgas meer gebruikt. Een koelkast trekt de warmte uit de koelkast naar buiten. Terwijl een warmtepomp de lucht juist van buiten naar binnen haalt. De lucht die de warmtepomp naar binnen haalt, verwarmt de pomp met elektriciteit. De extra elektriciteit die u nodig heeft, kunt u opwekken met zonnepanelen.

Helemaal elektrisch

Is uw woning wat jonger (gebouwd na 1995) en goed geïsoleerd? Dan kunt u uw woning meestal al volledig met elektriciteit verwarmen, zonder aardgas. Dit noemen we all-electric.

Hybride warmtepomp

Is uw woning wat ouder (gebouwd vóór 1995) en iets minder goed geïsoleerd? Dan kan een combinatie van een warmtepomp met een beetje aardgas een tussenoplossing voor uw huis zijn. De hybride warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in uw huis. Alleen maakt een waterpomp de lucht niet zo warm als een ketel. De cv-ketel op aardgas zorgt alleen nog voor het warme water in uw huis. Of voor extra verwarming als het buiten heel koud is.

Warmtenet in wijken

Op sommige plekken met veel woningen kunnen we een lokaal warmtenet aan leggen. In Krimpen aan den IJssel zou dat mogelijk kunnen bij de Vijverflats, Middenweteringflats en in de Stormpolder. Een warmtenet is een net van leidingen waar warm water doorheen stroomt. Het warme water kan vanuit verschillende bronnen komen. In Krimpen aan den IJssel lijkt het logisch als aquathermie de bron is. De warmte wordt dan uit water gehaald, soms samen met warmte uit de bodem. Een warmtenet kunnen we niet zomaar aanleggen. We gaan eerst verder onderzoeken of het echt mogelijk is. We overleggen met gebouweigenaren, zoals woningcorporaties, particuliere woningeigenaren en VvE’s.

Overstappen doet u niet alleen

De overstap naar duurzame verwarming maken we samen. Als woningeigenaar of eigenaar van een ander gebouw, beslist u zelf welk alternatief u in uw gebouw gebruikt. Bij de keuze voor een warmtepomp bepaalt u welk alternatief het meest geschikt is voor uw (woon)situatie. Een logisch moment daarvoor is als de cv-ketel vervangen moeten worden.

Is een warmtepomp te duur? Maak dan gebruik van onze Duurzaamheidslening of de subsidie van de Rijksoverheid

Wij begrijpen dat een warmtepomp misschien te duur is voor u om in één keer te betalen. Als dat zo is, maak dan gebruik van onze Duurzaamheidslening. De Duurzaamheidslening is een lening van minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. Tot een bedrag van €7.500,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag is de looptijd 15 jaar. Vraag de lening aan via het formulier Melding Duurzaamheidslening of kijk voor meer informatie op de pagina Duurzaamheidslening. Daarnaast heeft de Rijksoverheid ook een subsidie voor warmtepompen. Om deze aan te vragen is er een stappenplan opgesteld voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Heeft u nog vragen? Laat het ons weten. E-mail naar gemeente@krimpenaandenijssel.nl of bel ons via het telefoonnummer 14 0180. Wij helpen u graag.

Meer weten over warmtepompen? Ga naar de WoonWijzerWinkel

Ga naar de website van ons digitale en fysieke energieloket, de WoonWijzerWinkel. Of zoek zelf een bedrijf dat warmtepompen verkoopt. Bij de WoonWijzerWinkel vindt u een overzicht van de verschillende soorten warmtepompen. Ook vraagt u via de WoonWijzerWinkel een offerte aan. De WoonWijzerWinkel werkt voor veel gemeenten in de regio Rotterdam en werkt met lokale leveranciers. Dit maakt het mogelijk om de warmtepomp te leveren tegen een scherpe prijs. Bovendien krijgt u van hen onafhankelijk advies. Ga voor advies naar de winkel in Rotterdam, kijk op hun website of neem contact op met de WoonWijzerWinkel.

Voordelen zonder aardgas: schonere lucht, eigen bronnen en is veiliger.

Het afstappen van het aardgas heeft verschillende voordelen, zowel voor mens als milieu. Allereerst zorgt het voor minder uitstoot van CO2. Daardoor hebben we een gezondere lucht in Krimpen. Maar het helpt ook de verdere opwarming van de aarde te beperken.

Als we minder of geen aardgas gebruiken, is boren in de provincie Groningen niet meer nodig. Hierdoor kunnen de mensen daar veilig in hun huizen blijven wonen. Aardgas dat niet uit Groningen komt, halen we nu uit het buitenland. Wanneer we geen aardgas meer gebruiken, zijn we minder afhankelijk van deze landen. Aardgas raakt ook een keer op. Door er nu van af te stappen zijn we dat moment voor.

Tot slot is het ook gewoon veilig om geen gas meer te gebruiken. Slecht onderhouden gastoestellen en cv-ketels kunnen koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Ook explosies door gaslekken kosten nog steeds een aantal mensenlevens per jaar.