Groen vervoer

De uitstoot van vervoer zorgt voor een vervuilde lucht. Om dit tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden. De gemeente stimuleert u om te lopen en fietsen door trottoirs en fietspaden aan te leggen. Om u op een duurzame manier te verplaatsen, kunt u ook gebruikmaken van het openbaar vervoer of een elektrische auto.

Een overzicht van groene vervoersmiddelen binnen Krimpen

Om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, kunt u gebruik maken van verschillende duurzame ofwel ‘groene’ vervoersmiddelen. Hieronder vindt u 4 opties.

Optie 1. Stap op de fiets

U woont in een fietsvriendelijke gemeente om gebruik te maken van de fiets. Om uw plezier in fietsen te vergroten, verbeteren wij continu de fietspaden. De eerste fietsstraat wordt op dit moment aangelegd vanaf de Vincent van Goghlaan over de Buys Ballotsingel richting het centrum. Hier zijn auto’s te gast en op een bepaald gedeelte helemaal niet toegestaan. Daarnaast heeft de Algerabrug een fietslift, Velo-comfortsysteem. Hier klikt u de fiets vast in de lift en gaat u daarmee mee naar boven en beneden.

Optie 2. Rijd elektrisch en vraag een laadpaal aan

Maak een bewuste keuze en rijd een elektrische auto. U kunt uw auto voor de deur opladen en het is ook nog beter voor het milieu. Opladen op uw privéterrein heeft de voorkeur. Is die mogelijkheid er niet? Of is er geen laadpaal op 250 meter loopafstand van uw huis? Dan kunt u een openbare oplaadpaal aanvragen via laadpaalnodig.nl. Het aanvragen van een laadpaal is gratis. Op de website leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen. Ook ziet u of er een aanvraag is voor een openbare laadpaal in uw buurt. Het contact over de aanvraag van laadpaal verloopt via ENGIE. Op dit moment levert en onderhoudt ENGIE alle laadpalen op straat in onze gemeente.

Laat uw elektrische auto in 30 minuten op met de snellader op het Raadhuisplein

Daarnaast staat er op het Raadhuisplein een snellader. Elektrische rijders kunnen hier hun (gedeeltelijk) elektrische auto binnen 30 minuten weer opladen tot 80%. Dit gebeurt uiteraard met groene stroom. Let wel op dat u een laadpas heeft die ook geschikt is voor snelladers. De kosten voor het opladen van de auto bij een snellader zijn hoger dan het opladen bij een normale lader. Dit is zo, omdat snelladers veel duurder zijn in aanschaf en onderhoud. Controleer ook of uw elektrische auto geschikt is voor snelladen.

Heeft uw laadpaal een storing? Geef dit door aan ENGIE

U kunt een storing telefonisch 24/7 doorgeven aan ENGIE via het 088 369 29 14. Dit telefoonnummer staat ook op de laadpaal vermeld. ENGIE verhelpt de storing binnen 2 dagen.

Optie 3. Neem het openbaar vervoer

Vanuit Krimpen bent u met het openbaar vervoer binnen een half uur in Rotterdam en Gouda. De bussenlijnen 97 en 98 rijden tegengesteld door Krimpen aan den IJssel naar het metrostation Capelsebrug. Op de hoofdroute staan bij elke halte fietsenstallingen waar u uw fiets kunt neerzetten. Daarnaast is het metrostation Capelsebrug ook dichtbij. U kunt ook gebruiken maken van de Waterbus die aanlegt bij de Stormpolder.

Gratis openbaar vervoer voor 67-plussers met een kleine portemonnee

Met de Meedoenpas kunnen Krimpenaren van 67 jaar of ouder, met een inkomen onder 120% van het minimum, gratis reizen met het openbaar vervoer in Krimpen aan den IJssel en omgeving. Hiermee kunnen gratis inchecken op alle bus- en tramlijnen van de RET en op de metrolijnen A, B, C, D, en E (traject Slinge – Berkel Westpolder). Ook is de pas geldig op alle Arriva-buslijnen in Zuid-Holland en op de buslijnen 195 en 295 van Syntus. Het gratis reizen vanaf 1 maart geldt op werkdagen vanaf 9.00 uur. In het weekend en op nationale feestdagen kunnen de ouderen de gehele dag gratis reizen. Op de website www.ijsselgemeenten.nl/meedoenpas leest u wat de voorwaarden zijn die horen bij de Meedoenpas.

Optie 4. Op stap met een deelscooter

In Krimpen zijn deelscooters ook beschikbaar. Deelscooters zijn een goed alternatief voor de auto en dat is belangrijk voor de bereikbaarheid van Krimpen. De deelscooters zijn allemaal elektrisch. Om gebruik te maken van de deelscooter is het nodig de app van de betreffende aanbieder te installeren.

Groen vervoer zorgt voor een schonere lucht en het scheelt ook in uw portemonnee

Om te beginnen zorgt het voor een schonere lucht, maar het scheelt ook voor uw portemonnee. Als u alleen de fiets pakt, heeft u geen extra kosten. Daarnaast is elektrisch rijden ook voordelig. De aanschaf van een elektrische auto is duurder, maar het opladen is goedkoper dan een benzine- of dieselauto. En als u zonnepanelen en een eigen parkeerplaats heeft, rijdt u op uw eigen opgewekte energie.

Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag

Komt u ergens niet uit of wilt u meer weten over groen vervoer? Laat het ons weten. E-mail naar gemeente@krimpenaandenijssel.nl of bel ons via het telefoonnummer 14 0180. Wij helpen u graag.