Goed gebruik van de riolering

Op deze pagina leest u waarom we riolering hebben en hoe u hier goed gebruik van maakt.

Riolering zorgt voor een goede hygiëne

Nederland heeft sinds begin 1900 riolering. Sinds die tijd is de hygiëne van de Nederlandse huishoudens veel beter. Zo is door de aanleg van riolering onder andere de cholera uitgebannen. Ook het milieu heeft voordeel bij het bestaan van de rioleringszorg.

Nog niet zo heel lang geleden kwam het verzamelde afvalwater rechtstreeks in sloten, vijvers en kanalen. Nu zuiveren we al het afvalwater eerst. Daarna komt het afvalwater pas bij het oppervlaktewater. Met ‘oppervlaktewater’ bedoelen we water dat u kunt zien liggen. Er bestaat ook grondwater, dat is water onder de grond.

Wilt u meer wilt weten over de geschiedenis van de riolering? Dan kunt u op deze link klikken.

Hoe maken we goed gebruik van de riolering?

Iedere Nederlander loost iedere dag gemiddeld 120 liter afvalwater. Met afvalwater bedoelen we water uit toiletten, douches, wasmachines en vaatwassers. Het afvalwater verdwijnt via de afvoer in het riool. Het riool voert ook een groot deel het hemelwater af.

Pas als het riool verstopt raakt hebben we last van de ongemakken. Het toilet spoelt bijvoorbeeld niet meer door. Of de woning stinkt naar rioollucht. U kunt dit voorkomen door goed gebruik te maken van de riolering.

Spoel bijvoorbeeld geen frituurvet of vochtige doekjes door het riool. Vet stolt in het riool. In onze gemeente gebeurt het regelmatig dat het riool verstopt raakt door gestold vet. Wanneer u vochtige doekjes doorspoelt kunnen pompen vastlopen. Daardoor spoelt het afvalwater niet meer weg. Een ontstoppingsbedrijf kan deze verstoppingen oplossen. Dit zorgt voor hoge kosten voor de gemeente of uzelf.

Toch een andere vraag?

Wij staan klaar om u te helpen met al uw onbeantwoorde vragen!

Neem contact op