Gft-afval

Gft is een afkorting van groente- fruit- en tuinafval. Al het ‘natuurlijke’ afval hoort bij gft. Ook etensresten. Wilt u weten welk afval wel in de GFT-container hoort. Raadpleeg dan hier de afvalscheidingswijzer.

Ophaalfrequentie GFT-afval

De ophaalfrequentie van de GFT-container is gedurende het jaar één keer per twee weken. In de winter is dit één keer per drie weken.

GFT-cocons bij hoogbouw

Bewoners van hoogbouwwoningen kunnen hun GFT-afval kwijt in de daarvoor bestemde GFT-cocons. Er is bewust gekozen voor deze cocons, aangezien de container die erin staat eenvoudiger is schoon te maken dan een ondergrondse container. De hoogte van de inworp lijkt voor sommige mensen nog een probleem. Ons advies is om zo frequent mogelijk uw GFT-afval in de container te stoppen (bijvoorbeeld om de dag). Een kleinere hoeveelheid afval is immers eenvoudiger door de opening te werpen.

Zo voorkomt u een beestenboel in de GFT-container

Oude aardappelschillen, appelklokhuizen en snijbloemen ruiken minder lekker als ze een tijdje in de container liggen. Voor insecten is uw GFT-container een all you can eat-buffet. Op zich is het gewoon de natuur die z’n werk doet: diverse insecten zijn namelijk gespecialiseerd in het opruimen van rottend organisch materiaal. Toch is het allesbehalve prettig om insectensoorten in uw GFT-container te vinden.

Vooral in de lente en de zomer kan ongedierte in de afvalcontainers voor overlast  zorgen. De bekendste bewoners van deze containers zijn oorwormen, slakken, mieren en – in het bijzonder – vliegen. Bij zomerse temperaturen kunnen vliegen in slechts een week uitgroeien van een klein eitje tot een volgroeide larve. Het gaat dan vooral om fruitvliegsoorten en vleesvliegen (ook wel bromvliegen genoemd).

U kunt deze ongewenste beestenboel voorkomen door u aan een paar simpele tips te houden:

  • Houd uw GFT-afval zo droog mogelijk. Laat vochtige etensresten eerst uitlekken voor u deze in de container stopt en/of wikkel ze in een dunne krant.
  • Leg af en toe een tak Klimop (Hedera) in de GFT-container. Deze is giftig voor maden.
  • Af en toe een handje zout of kalk in de container zorgt ervoor dat maden uitdrogen.
  • Maak uw geleegde GFT-container schoon met de tuinslang en eventueel wat azijn of groene zeep.
  • Er zijn diverse milieuvriendelijke producten tegen ongedierte te koop. Deze kunt u ook gebruiken.
  • Hang een panty(kousje) met een mottenbal in de container. Zo blijven vliegen op een afstand.