Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is, net als het huwelijk, een wettelijk erkende en geregelde vorm van samenleving tussen man en vrouw, twee mannen of twee vrouwen. De partnerschapsregistratie heeft dezelfde rechten als het huwelijk.

Vanaf 1 april 2014 wordt de mannelijk geregistreerde partner net als de echtgenoot, aangemerkt als de vader van het kind.

Hoe werkt het?

Voordat een geregistreerd partnerschap aangegaan kan worden, moet u daarvan aangifte doen bij de gemeente. De verbintenis komt vervolgens tot stand door het ondertekenen van een verklaring tegenover de ambtenaar van de burgerlijke stand die daarvan de akte van partnerschapsregistratie opmaakt. De verklaring is te vergelijken met het aangaan van een huwelijk.

Voor het sluiten van een geregistreerd partnerschap bent u vrij in het kiezen van de datum, het tijdstip en de gemeente. U dient hiervoor wel online een afspraak te maken. Bij geregistreerd partnerschap dient u minimaal twee en maximaal vier meerderjarige getuigen te hebben. Als u geen ‘eigen getuigen’ hebt, zijn er getuigen van de gemeente beschikbaar.

Naamsrecht

Als u allebei de Nederlandse nationaliteit hebt, betekent dat uw achternaam bij het trouwen/geregistreerd partnerschap wordt bepaald door het Nederlandse naamrecht. In het Nederlands naamrecht zal u uw eigen achternaam behouden. Uw paspoort blijft dus officieel uw eigen, aangeboren achternaam behouden. Wel kan u als u uw paspoort laat vernieuwen laten toevoegen dat u getrouwd bent/geregistreerd partnerschap heeft en met wie.

Naast het Nederlandse naamrecht is er ook het naamgebruik; dat slaat de naam die u gebruikt in het dagelijks leven en hierin heeft u een aantal mogelijkheden, die geen juridische invloed hebben. Feitelijk zijn er vier combinaties mogelijk:

  • Eerst uw eigen achternaam, dan die van uw partner
  • Andersom; eerst de achternaam van uw partner, dan die van uzelf
  • Alleen de achternaam van uw partner
  • Uw eigen achternaam

Indien u gehecht bent aan uw eigen achternaam dan hoeft u niets te doen. Mocht u uw naamgebruik willen aanpassen, dan kunt u hier meer informatie vinden.  

Omdat er dus officieel niets verandert en u zelf mag kiezen welk naamgebruik u kiest in de praktijk (en dit kan u zelf wijzigen wanneer en hoe vaak u wil), is er ook geen officieel register waarin uw nieuwe naamgebruik staat en dat wordt doorgespeeld naar alle instanties. Het betekent dat als u een andere naam dan uw originele geboorte achternaam wil gaan gebruiken, u dit zelf moet doorvoeren en doorgeven aan alle instanties. Voor alle overheidsinstanties is het betrekkelijk eenvoudig, de verklaring naamgebruik wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Hierop zijn alle overheidsinstanties aangesloten, dus die ontvangen zo direct bericht van uw naamswijziging.