Gebruik de zon

De zon zorgt voor veel warmte en licht. Dit kunt u gebruiken om energie op te wekken. Veel daken van woningen en bedrijven in Krimpen aan den IJssel zijn geschikt voor zonnepanelen en dus het opwekken van zonne-energie. Doet u ook mee?

Stappenplan om zelf met zonnepanelen aan de slag te gaan

U kunt het energieverbruik in uw eigen huis verlagen en daarmee Krimpen een stukje duurzamer maken. Door het plaatsen van zonnepanelen verlaagt u namelijk de CO2-uitstoot van uw huishouden. Hieronder vindt u een stappenplan om zelf aan de slag te gaan. Heeft u geen eigen dak? Maak dan gebruik van andere daken. Kijk voor meer informatie op de website van de lokale energiecoöperatie Energiek Krimpen.

Stap 1. Check of uw dak geschikt is op de website van Milieu Centraal

Ga naar de website van Milieu Centraal om te kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Na het invullen van de gegevens over uw dak ziet u gelijk of zonnepanelen op uw dak de moeite waard zijn. Daarnaast ziet u direct wat zonnepanelen u mogelijk opleveren. Ook ondernemers, scholen en maatschappelijke organisaties kunnen inzien of hun gebouw geschikt is.

U kunt op uw dak schaduw hebben van bomen. Hierdoor is de opbrengst vaak lager. De gemeente heeft besloten om geen bomen te kappen voor zonnepanelen. Wel houden wij bij het aanplanten van nieuwe bomen rekening met bestaande zonnepanelen. Ook kijken we of er in de toekomst nog zonnepanelen geplaatst kunnen worden zonder hinder van bomen.

Stap 2. Kies een bedrijf waar u zonnepanelen wilt aanschaffen

Ga naar de website van ons digitale en fysieke energieloket, de WoonWijzerWinkel. Of zoek zelf een bedrijf wat zonnepanelen verkoopt. Bij de WoonWijzerWinkel vindt u een overzicht van de verschillende soorten zonnepanelen. Ook kunt u via de WoonWijzerWinkel een offerte aanvragen. De WoonWijzerWinkel werkt voor de hele regio Rotterdam en werkt met lokale leveranciers. Dit maakt het mogelijk om zonnepanelen te leveren tegen een scherpe prijs. Regelmatig organiseert de WoonWijzerWinkel inkoopacties. Bovendien krijgt u van hen onafhankelijk gratis advies. Ga voor advies naar de winkel in Rotterdam of neem contact op met de WoonWijzerWinkel.

Stap 3. Neem contact op met netbeheerder Stedin

Als de installatiedatum bekend is, moet u de zonnepanelen aanmelden. Ga naar de website van Energie leveren om uw zonnepanelen aan te melden bij netbeheerder Stedin. Na registratie krijgt u een bevestigingsemail van Stedin. Zij controleren na uw registratie gelijk of uw energiemeter geschikt is. Als u een nieuwe (slimme) meter nodig heeft, plaatst Stedin gratis een nieuwe meter. Ook blijft u dezelfde meterhuur betalen. In de bevestigingsemail die u ontvangt, leest u hoe het contact met Stedin verloopt.

Stap 4. Vraag de btw terug

Nadat u de zonnepanelen heeft gekocht, kunt u de btw terugvragen. Ga naar de website van de Belastingdienst voor een stappenplan om de btw terug te krijgen. Zorg dat de volgende twee punten goed geregeld zijn als u zonnepanelen koopt:

  • Uw naam moet op de rekening van de energieleverancier staan.
  • Uw naam moet op de factuur van de leverancier van de zonnepanelen staan.

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu, uw portemonnee en het energielabel van uw woning

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Energie die u zelf opwekt, kunt u meteen gebruiken voor uw woning. De energie die u niet gebruikt, levert u terug aan het energienet. Gebruikt u op een ander moment meer energie dan u op dat moment opwekt? Dan wordt dit afgetrokken van de terug geleverde energie. Dit noemen we salderen.

Daarnaast zorgen zonnepanelen voor een beter energielabel van uw huis. Dat is ook aantrekkelijk wanneer u uw huis verkoopt.

Zonnepanelenactie in Krimpen aan den IJssel

Heeft u vragen over de actie? Neem dan contact op met medewerkers van Zonnepaneleninkoopactie.nl

Heeft u nog vragen over de zonnepanelenactie? Neem dan gerust contact op met Zonnepaneleninkoopactie.nl via info@zonnepaneleninkoopactie.nl of bel 088 003 34 56.

Bekijk het webinar over de zonnepaneleninkoopactie terug

Op 17 februari organiseerde de gemeente samen met het team van Zonnepaneleninkoopactie.nl een informatiebijeenkomst over de zonnepanelenactie. Tijdens deze bijeenkomst werden de voordelen van zonnepanelen besproken en konden bewoners antwoord krijgen op al hun vragen. Wilt u de bijeenkomst nogmaals zien? Bekijk en luister het webinar dan terug.

Subsidie bij collectieve aanschaf en plaatsing zonnepanelen

Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen die altijd voorradig zijn. De zon geeft energie in de vorm van warmte en licht; zonnepanelen zetten dit licht om naar elektriciteit. Het is dus slim om zonnepanelen te laten plaatsen op uw dak. U produceert uw eigen duurzame energie en dit is goed voor uw portemonnee en het milieu.

Meer informatie

Zijn zonnepanelen te duur? Maak dan gebruik van onze Duurzaamheidslening

Zonnepanelen kosten veel geld. Wij begrijpen dat het bedrag misschien te hoog is voor u om in één keer te betalen. Als dat zo is, maak dan gebruik van onze Duurzaamheidslening. De Duurzaamheidslening is een lening van minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. Tot een bedrag van €7.500,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag is de looptijd 15 jaar. Kijk voor meer informatie op de pagina Duurzaamheidslening. Heeft u nog vragen? Laat het ons weten. E-mail naar gemeente@krimpenaandenijssel.nl of bel ons via het telefoonnummer 14 0180. Wij helpen u graag.