Financiële steun bij een laag inkomen

Ruim 900.000 Nederlanders leven van een laag inkomen. U ook? Dan heeft u misschien recht op financiële steun van de gemeente. Of van een andere organisatie in Krimpen aan den IJssel. Daarmee kunt u bijvoorbeeld gratis sporten of schoolspullen kopen voor uw kind. Of betalen voor noodzakelijke, onverwachte kosten waarvoor u niet heeft kunnen sparen. Bekijk dit filmpje voor meer informatie over de minimaregeling.

Voor wie?

U kunt een aanvraag doen voor financiële steun als u minimaal aan deze drie voorwaarden voldoet:

  • U woont in de gemeente Krimpen aan den IJssel.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft een laag inkomen. Het maakt niet uit wat voor soort inkomen. Bijvoorbeeld salaris, een uitkering of AOW.

Voor sommige regelingen gelden nog extra voorwaarden. Welke dat zijn kunt u vinden door te klikken op ‘meer informatie’ bij een van de regelingen verderop op deze pagina.

Wat is een laag inkomen?

Wat telt als een laag inkomen verschilt. De overheid heeft het minimale bedrag vastgesteld dat u nodig heeft om van te kunnen leven. Dat noemen we het sociaal minimum. Als u evenveel of minder verdient dan het sociaal minimum heeft u een laag inkomen. Verdient u net iets meer dan het sociaal minimum? Ook dan kan het dat u recht heeft op financiële steun. Hoe hoog het sociaal minimum is hangt af van uw leeftijd. En met wie u in een huis woont.

Aanvragen (zelf of met hulp)

Veel regelingen voor financiële steun van de gemeente kunt u direct aanvragen bij GR IJsselgemeenten. U leest hier welke regelingen dat zijn. En hoe u dat regelt.

Soms kan de gemeente niet helpen. Gelukkig zijn er ook andere organisaties die steun bieden aan mensen met een laag inkomen. Onderaan deze pagina vindt u een lijst. U kunt financiële steun aanvragen bij de organisatie zelf. Ook kan de KrimpenWijzer u doorverwijzen. Of u helpen bij de aanvraag. Bel de KrimpenWijzer op (0180) 517 590. Of stuur een e-mail naar info@krimpenwijzer.nl.

Regelingen van de gemeente Krimpen aan den IJssel

Bijzondere bijstand

Geld voor bijzondere kosten die u niet zelf kunt betalen maar wel hard nodig heeft. Bijvoorbeeld voor verplichte kosten voor school, een begrafenis, of bewindvoering. Meer informatie.

Bent u op zoek naar voorbeelden van bijzondere kosten die vaak voorkomen. Of wilt u een overzicht zien van de vergoedingen? Bekijk dan de website van IJsselgemeenten.

Collectieve zorgverzekering

Een zorgverzekering van VGZ voor mensen met een laag inkomen en veel kosten voor hun gezondheid. Het is een basisverzekering met een aanvullende verzekering en een vergoeding voor de tandarts. Meer informatie.

Energietoeslag

De prijzen van energie zijn flink gestegen. Met een laag inkomen kan het moeilijk zijn om de energierekening iedere maand te betalen. De regering heeft de belasting op energie al verlaagd. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u ook de energietoeslag aanvragen. Meer informatie

Gratis openbaar vervoer voor ouderen

Als u AOW ontvangt en een laag inkomen heeft kunt u de Meedoenpas aanvragen. Daarmee kunt u gratis met de bus, tram en metro in de Krimpenerwaard en in de regio Rotterdam. Meer informatie.

Individuele inkomenstoeslag

Geld dat u aan kunt vragen als u 5 jaar of langer een laag inkomen heeft. Het soort inkomen maakt niet uit (bijvoorbeeld een uitkering, loon of alimentatie). Meer informatie.

Individuele studietoeslag

Geld voor mensen die studeren en door een probleem met hun gezondheid zelf niks kunnen verdienen. Meer informatie.

Kosten voor kinderopvang

Geld om de eigen bijdrage voor de kinderopvang te betalen. Dit geld komt bovenop de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Meer informatie.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Als u weinig geld heeft kunt u vragen aan de gemeente of u geen belasting hoeft te betalen. Het gaat om de afvalstoffenheffing, onroerende zaakbelastingen en rioolheffing. Andere belastingen moet u wel nog steeds betalen. Meer informatie.

Vergoeding schoolkosten

Geld voor verplichte activiteiten en lesmaterialen voor school. Maximaal €50 per jaar voor een kind op de basisschool. Maximaal €125 per jaar voor een kind op de middelbare school of het mbo. Vraag het geld aan via de bijzondere bijstand. Meer informatie. Meer informatie.

Voorzieningenfonds

Geld om mee te doen aan sportieve, culturele of sociale activiteiten. Voor kinderen en volwassenen. Maximaal €300 per persoon per jaar. Meer informatie.

Regelingen van organisaties in de buurt

Deze regelingen vraagt u aan via de organisatie zelf. Bij elke organisatie staat een link voor meer informatie. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de KrimpenWijzer via (0180) 517 590. Of via een e-mail naar info@krimpenwijzer.nl.

Stichting Blije Gift

Geeft voedselbonnen aan mensen die net te veel verdienen voor de voedselbank. Uw bewindvoerder, maatschappelijk werker of andere hulpverlener kan u aanmelden. Meer informatie.

Stichting Fair Chance

Organiseert leuke dingen om te doen en dagjes uit voor kinderen en gezinnen met een laag inkomen uit Krimpen aan den IJssel. Meer informatie.

Stichting Jarige Job

Geeft een verjaardagsbox aan kinderen die thuis geen geld hebben om hun verjaardag te vieren. Meer informatie.

Stichting Leergeld

Geeft een fiets, laptop en/of rekenmachine aan kinderen die dat nodig hebben. Fietsen vanaf 4 jaar. Laptops vanaf groep 7. Meer informatie.

Stichting Wie vult mijn bak?

Dierenvoedselbank met afhaalpunt in Krimpen aan den IJssel. Meer informatie.

Voedselbank

Deelt elke week pakketten met eten en drinken uit. Meer informatie via KrimpenWijzer. Bel naar (0180) 517 590 of stuur een e-mail naar info@krimpenwijzer.nl.

Weggeefhoek Krimpenerwaard

Facebookgroep waarin Krimpenaren spullen weggeven. Meer informatie.