Een inclusieve samenleving

Een inclusief Krimpen aan den IJssel is een gemeente waarin:

  • We samenwerken met verschillen en elkaar met een open mind versterken.
  • We luisteren naar alle belanghebbenden en meningen vanuit het streven naar voortgang.
  • We samen verbinden.
  • Alle inwoners welkom zijn, meedoen en erbij horen.
  • Het niet uitmaakt wat je leeftijd, religie, seksuele voorkeur, culturele achtergrond, gender, inkomen, politieke voorkeur of visie op de samenleving, talenten of beperkingen zijn.
  • Iedereen op zijn manier kan meedoen en een bijdrage levert op basis van zijn of haar eigen interesses en talenten.
  • Algemene voorzieningen toegankelijk zijn. Waar nodig, is maatwerk mogelijk.

De gemeente Krimpen aan den IJssel is eind 2015 een project gestart, genaamd “Kracht van Krimpen, vanuit autisme bekeken”. Met dit project zijn we op zoek gegaan naar wat mensen met autisme en hun omgeving nodig hebben aan ondersteuning. Om zo optimaal mee te kunnen doen en zich prettig en gelukkig te voelen. De kern van dit project was om altijd te praten met de inwoners zelf. Het gesprek met mensen met autisme en hun netwerk heeft een inclusieve beweging op gang gebracht. Dit heeft geleidt tot een verbreding van dit netwerk waarin een grote diversiteit aan inwoners en professionals samenwerken voor een inclusiever Krimpen.

Toegankelijkheid en inclusie staan hoog op de agenda

Stapje voor stapje willen we op weg naar een inclusievere gemeente. Waarin iedereen meetelt en mee doet.  Wij vinden het belangrijk om met de inwoners in gesprek te gaan over inclusiviteit en hoe zij dit ervaren.

Hoe kunnen we het vertrouwen tussen de verschillende groepen vergroten? Zodat verschillen kunnen blijven bestaan. We zetten in op het volgende:

  • Ambassadeursnetwerk,
  • Koplopersgroep
  • Inclusieve meetings / wandelingen

Ambassadeursnetwerk

Ervaringsdeskundigen zijn als ambassadeurs actief betrokken bij het project. Zij dragen zelf ook actief bij aan de initiatieven die worden ondernomen.  Het ambassadeurs netwerk bestaat momenteel uit 8 personen.

Koplopers en koploper-organisaties

In Krimpen aan den IJssel hebben we koplopers en koploper-organisaties die weten wat inwoners nodig hebben én die weten wat zij zelf hierbij te bieden hebben. Het zijn mensen en organisaties die mogelijkheden zien buiten de gebaande paden én die het liefst ook direct hiermee aan de slag willen. Zij hebben een breed netwerk dat zich uitstrekt over meerdere domeinen (wonen, werken, onderwijs, cultuur, vrije tijd). De groep Koplopers bestaat uit 9 professionals van diverse organisaties

Inclusieve meetings / wandelingen

Tijdens de Inclusieve meetings / wandelingen staat het verhaal van een inwoner centraal. Tijdens een meeting of wandeling worden organisaties, professionals en inwoners uit Krimpen aan den IJssel uitgedaagd en geïnspireerd om na te denken over de rol die ze kunnen spelen binnen een inclusief Krimpen.

Ambassadeur of koploper worden?

Wilt u ambassadeur of koploper worden, heeft u een thema voor de inclusieve meeting / wandelingen of wilt u op een andere manier meedoen in dit project? Stuur dan een mail naar  welzijn@krimpenwijzer.nl of bel 14 0180.

Wilt u meer informatie?

Wilt u weten wat verstaan wordt onder een inclusieve samenleving? Bekijk dan eens ons filmpje: Samen Krimpen. Meer informatie vindt u ook op de website van KrimpenWijzer.