Duurzaam Ondernemen

Energieloket

Wilt u weten wat u kunt doen tegen energieverspilling in uw bedrijf? Bent u op zoek naar concrete tips over maatregelen die u kunt nemen? Zoekt u bedrijven die energiemaatregelen kunnen uitvoeren of zoekt u subsidies? Voor al deze vragen en meer kunt u nu terecht bij de WoonWijzerWinkel.

Is energie besparen verplicht?

Energiebesparing is wettelijk verplicht. De wet Milieubeheer en het Activiteitenbesluit verplichten grote energieverbruikers tot het nemen van besparingsmaatregelen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend. De DCMR Milieudienst Rijnmond is verantwoordelijk voor de toezicht en handhaving van de milieuregelgeving. DCMR heeft hier voor een milieuaanpak ontwikkeld. Elk jaar wordt er een bepaalde branche of soort instelling geselecteerd om bedrijven ook specialistisch advies te kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn gemeentelijke gebouwen, supermarkten, scholen en zorginstellingen.

Mogelijk heeft u ook een vergunning nodig voor uw maatregelen voor energiebesparing en duurzame energie. Bijvoorbeeld voor koude-/warmteopslagssystemen, een windmolen of de verkoop van uw pand. Bekijk welke wetgeving voor u relevant is via de link energieloket Rotterdam. Uw vergunning kunt u aanvragen via het omgevingsloket.

Nu gratis startabonnement Milieubarometer voor ondernemers

Wilt u snel inzicht in de manieren waarop u geld en het milieu kunt sparen? Maak dan eens gebruik van de Milieubarometer. De gemeente Krimpen aan den IJssel biedt dit instrument een jaar lang gratis aan voor Krimpense ondernemers.

Wat is de Milieubarometer?
De Milieubarometer is een online meetinstrument dat de milieuscore, CO2-footprint en de bijbehorende kosten van uw bedrijf eenvoudig en snel zichtbaar maakt. U vult uw gegevens over energie, water, afval, emissies, transport en papierverbruik in. In een oogopslag ziet u vervolgens de totale milieuscore voor uw bedrijf, een kostengrafiek, een CO2 meter, efficiency-indicatoren en besparingstips. Vervolgens kunt u met de Milieubarometer eenvoudig prioriteiten stellen bij het nemen van milieumaatregelen. Met de tips die u krijgt om zowel kosten als het milieu te besparen, stelt u eenvoudig een actielijst op.

Hoe kunt u meedoen?
Een abonnement voor de Milieubarometer bedraagt € 188,- voor de eerste twee kalenderjaren. Daarna kost een onderhoudslicentie slechts € 55,- per jaar (prijspeil 2012). Vraag direct en vrijblijvend een gratis startabonnement aan. Na het aflopen van het startabonnement kunt u zelf bepalen of u het abonnement voort wilt zetten. Wilt u meer weten? Kijk op: www.milieubarometer.nl. Voor vragen over het invullen en het gebruik van de Milieubarometer kunt u contact opnemen met de helpdesk van Stichting Stimular (010 – 238 2828) (maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur).

Cursus Duurzaam Ondernemen

In de 21e eeuw staan ondernemers voor nieuwe uitdagingen. Het voortbestaan van het bedrijf hangt niet langer alleen maar af van winstgevendheid. Bijdragen aan bescherming van het milieu en het leveren van een maatschappelijke bijdrage zijn net zo belangrijk geworden. Parkmanagement Krimpen aan den IJssel organiseert in dit kader de cursus duurzaam ondernemen voor de ondernemer van de 21e eeuw. In vier bijeenkomsten van 3 uur komen grote thema’s als “Wat is duurzaam ondernemen?” en “Besparen op energie en andere milieukosten” uitgebreid aan bod.

De eerste cursus is gevolgd door 14 ondernemers. Lees hun ervaringen in het document Cursus Duurzaam Ondernemen.

Kosten

Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Krimpen aan den IJssel kost deelname aan deze cursus slechts 150 euro.

Deelname

Ondernemers die de tweede cursus ‘Duurzaam Ondernemen Loont in Krimpen’ willen volgen of meer informatie willen, kunnen zich melden bij Liesbeth Pleizier (liesbethpleizier@krimpenaandenijssel.nl). Zodra er voldoende deelnemers zijn zal de cursus weer starten.

Subsidie

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Zowel de gemeente Krimpen aan den IJssel als de landelijke overheid wil burgers en bedrijven tegemoetkomen in deze investeringen en ze stimuleren om duurzame energie te gebruiken. Maak uw bedrijf energiezuinig en profiteer van de voordelen:

  • aantrekkelijke subsidies en leningen
  • verbetering van comfort én beter voor milieu
  • een lagere energierekening

Dit maakt het nog aantrekkelijker om energie te besparen.

Landelijke en provinciale subsidies

Ga naar de energiesubsidiewijzer

Gemeentelijke subsidies

  • Milieubarometer
  • Kansen bij verkassen scan
  • Cursus Duurzaam ondernemen tegen gereduceerd tarief