Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen staat steeds meer in de belangstelling. Ook is er steeds meer vraag naar duurzame producten of diensten. Maar wat houdt duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) nu precies in? En wat betekent het voor uw bedrijf? Bij duurzaam ondernemen gaat het om een balans tussen de zogenaamde 3 p’s: people, planet en profit. Wanneer u een bedrijf heeft, houdt u als u duurzaam onderneemt rekening met de effecten op uw medewerkers, het milieu en de maatschappij. De invloed hangt af van de grootte en activiteiten van uw bedrijf. Vaak leveren investeringen in duurzaamheid en energiebesparende maatregelen kostenbesparingen op. De gemeente stimuleert ondernemers om duurzaam te ondernemen. Een voorbeeld hiervan is de subsidie voor groene daken. Ook wordt duurzaam ondernemen gestimuleerd door de provincie. Zo bestaat er bijvoorbeeld een subsidie voor zonne-energie en een MIT-subsidie. Onder het kopje ‘links’ vindt u meer handige links die u kunt gebruiken bij het verduurzamen van uw onderneming.

Er zijn veel mogelijkheden om duurzaam of maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Zo kunt u werken aan de volgende onderwerpen binnen uw onderneming:

  • Met duurzaam vervoer (elektrisch rijden, openbaar vervoer, thuiswerken) kunt u kosten besparen.
  • Bij duurzaam inkopen let u naast de prijs en kwaliteit ook op het milieu.
  • U kunt slimmer omgaan met grondstoffen en materialen zodat ze deels hergebruikt kunnen worden.
  • U kunt hier denken aan duurzame inzetbaarheid van uw werknemers of het bieden van een gezonde werkplek.
  • Het verduurzamen van een kantoor gaat verder dan energiebesparing en milieubewust bouwen. Hier kan namelijk ook gedacht worden aan de inrichting en het interieur.
  • Door Fairtrade producten te gebruiken en/of te verkopen steunt u als (horeca-)ondernemer of organisatie boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Zij verdienen hierdoor een eerlijkere prijs voor hun producten. Daarnaast kunnen zij werken in betere omstandigheden. Wanneer uw onderneming of organisatie Fairtrade verkoopt en/of gebruikt, laat het dan weten via welkom@fairtradekrimpen.nl. U wordt dan onder de aandacht gebracht en ontvangt een raamsticker zodat u goed zichtbaar bent als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer.

Inkoop en aanbestedingen

De gemeente koopt op georganiseerde wijze, duurzaam, rechtmatig, doelmatig en transparant in. Zo richt de gemeente zich op duurzaam gebruik van materiaal en afvalscheiding. De gemeente neemt het thema duurzaamheid mee bij de inkoop. Ook bedrijven kunnen zich aanmelden als leverancier van de gemeente. Via het formulier ‘Inkoop bedrijven’ kunt u zich hiervoor aanmelden. U zult opgenomen worden in onze leveranciersdatabase, waarna u uitnodigingen kunt ontvangen van aanbestedingen die over uw vakgebied gaan.