Droog en groen wonen

Als u wilt bent u vanuit Krimpen aan den IJssel snel in een groene omgeving. Maar kunnen wij van Krimpen geen groenere omgeving maken? In Krimpen aan den IJssel is veel bestrating en een gemengde riolering. Als het hard regent, kan er water op straat komen te staan. Het riool overstroomt dan en het water kan nergens anders meer heen. Door het veranderende klimaat krijgt u te maken met steeds extremere neerslag. Deze neerslag kunt u ook gebruiken om de droogte in de zomer tegen te gaan.

Is het nog niet helemaal duidelijk, bekijk dan de animatiefilm van Huisje Boompje Beter.

Een overzicht om zelf uw omgeving groen en droog te maken

U kunt Krimpen een beetje groener en droger maken door uw huis en tuin voor te bereiden op het veranderende klimaat. Ook als u een huurhuis of helemaal geen tuin heeft, kunt u aan de slag! In het animatiefilmpje van Huisje Boompje Beter ziet u hoe uw huis en tuin natuurvriendelijk, watervriendelijk en klimaatbestendig ingericht kan worden. Ook hebben we hieronder acht opties om zelf aan de slag te gaan.

Optie 1. Leg een groen dak of gevel aan met subsidie van de gemeente

Een groen dak of gevel helpt bij de afvoer van regen en voorziet uw pand van goede isolatie. Groene daken geven uw woning en groener uiterlijk. Kijk met een specialist of uw dak stevig genoeg is. Heeft u een schuur met een plat dak? Als dit dak sterk genoeg is, kan dit ook geschikt zijn voor een groen dak. Ga naar de website van GroenKeur om te kijken welk bedrijf u hierbij kan helpen. Vraag ook onze subsidie voor groene daken en groene gevels aan. Lees meer over deze subsidie of vraag de subsidie direct aan via de pagina Subsidie voor groene daken of groene gevels.

Optie 2. Maak een geveltuin

Kies een plek voor de geveltuin tegen de gevel, muur of afscheiding. Een geveltuin is een smalle strook groen die u zelf beplant en onderhoud. Haal 1,5 straattegel eruit en plaats opsluitbanden, zodat uw bestrating op zijn plaats blijft liggen en niet aan de zijkanten verzakt. Let erop dat de stoep nog minimaal 1,2 meter breed is. Uw geveltuin is nu klaar om ingericht te worden. Op de website van Schieland en de Krimpenerwaard ziet u welke planten geschikt zijn voor de zon en de schaduw. Laat via het formulier ‘Aanvraagformulier adoptiegroen’ onder documenten weten dat u een geveltuin aanlegt.

Optie 3. Haal uw stenen uit uw tuin en plaats beplanting

Kies hoeveel tegels u uit uw tuin wilt halen. Breng deze tegels naar de milieustraat. Hoe meer tegels u eruit haalt hoe beter het water de grond in kan. Kies de juiste beplanting voor uw tuin. Kijk wat geschikte beplanting is voor schaduw of zon, maar ook voor een natte of droge tuin. Betegelde tuinen worden in de zomer heel heet. Als u de tegels weghaalt, zorgt dat voor meer ruimte voor beplanting. Het groen houdt uw tuin koeler op hete zomerse dagen.

Optie 4. Vang regenwater op met een regenton

Kies bij een tuincentrum in de buurt een regenton uit. Let hierbij op de inhoud, het materiaal en de aansluiting. Het bevestigen aan de regenpijp en de montage kan soms lastig zijn. Lees daarom de gebruiksaanwijzingen voor u een regenton koopt. Gebruik de regenton om uw planten water te geven. U verbruikt hierdoor minder drinkwater. Daarnaast zorgt een regenton ook voor minder water in het riool. Zo helpt u bij extreme buien mee met het voorkomen van water op straat.

Optie 5. Adopteer een boomspiegel

Kies een boomspiegel binnen Krimpen om te adopteren. Een boomspiegel is het vak rondom de stam van een boom, vaak in een betonnen bak. Beplant de boomspiegel zoals u wilt en blijf hem verzorgen. Zo ontstaan er in Krimpen aan den IJssel mini-tuintjes die voor een groene gemeente zorgen. Laat via het formulier ‘Aanvraagformulier adoptiegroen’ onder documenten weten dat u een boomspiegel adopteert.

Optie 6. Start een buurtmoestuin

Maak samen met uw buren uw buurt groener door een moestuin aan te leggen. De locatie bepaalt u in overleg met de gemeente. Richt met uw buren de grond van de locatie naar eigen smaak in en blijf hem onderhouden. Kijk of er scholen in de buurt zijn die misschien ook mee willen helpen aan de buurtmoestuin. Het is voor kinderen ook belangrijk om te weten waar hun eten vandaan komt. Wel willen we als gemeente hierover eerst met u in gesprek gaan. Als we overeenstemming bereiken over de locatie en de invulling, tekenen we met u een gebruikersovereenkomst. Deze overeenkomst vindt u onder het kopje ‘Documenten’.

Optie 7. Huur of koop een stuk openbaar groen

U kunt onder bepaalde voorwaarden een stuk grond van de gemeente kopen of huren. Uw ideeën moet een bijdrage leveren aan het groener worden van de gemeente. U kunt een aanvraag indienen via vastgoed@krimpenaandenijssel.nl of per post naar gemeente Krimpen aan den IJssel, team Vastgoed, Postbus 200, 2920 AE in Krimpen aan den IJssel. Er wordt dan gekeken of de locatie al een functie heeft. Maar ook wat er in het bestemmingsplan staat.

Optie 8. Maak gebruik van Right to Challenge

Neem als bewoner een van de taken van de overheid over. Als u denkt Krimpen slimmer, beter, goedkoper of anders groener en droger te maken. Kijk op de website van het netwerk Right to Challenge hoe u dit kunt doen.

Optie 9. Maak gebruik van de subsidieregeling Klimaat & Ruimte om uw tuin te vergroenen

Met de subsidie Klimaat en Ruimte geeft het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard u een financiële vergoeding voor uw vergroenings plannen. De nieuwe subsidieregeling Klimaat en Ruimte is in juli ingegaan en loopt tot en met 30 juni 2024. Vanaf 1 juli 2021 is er per jaar € 100.000 (2021), € 200.000 (2022), € 200.000 (2023) en € 100.000 (t/m 30 juni 2024) beschikbaar. Als klimaatbewuste inwoner of organisatie kunt u een subsidie aanvragen tot maximaal € 50.000 om klimaatadaptieve maatregelen te nemen op het eigen perceel. Dit perceel moet zich bevinden binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De subsidie verlenen ze voor:

  1. vergroenen: tegels, asfalt of dakbedekking vervangen door planten;
  2. waterberging: het opvangen van regenwater op het eigen perceel;
  3. afkoppelen: de regenpijp van het dak laten uitkomen op het eigen perceel (in plaats van op het riool).

Op www.schielandendekrimpenerwaard.nl leest u meer informatie over deze subsidieregeling.

Kijk voor nog meer tips op de website van Huisjeboompjebeter

Naast de genoemde opties kunt u nog veel meer doen. Ga naar de website van Huisje Boompje Beter om te kijken wat er nog meer mogelijk is.

Door groen en droog wonen: betere waterafvoer, koelere tuin en een besparing op uw energierekening

Groen rondom uw huis zorgt ervoor dat het water de grond in kan. Het verdwijnt dan niet in het riool of op straat. Daarnaast zorgt groen ervoor dat uw tuin een paar graden koeler wordt. Tegels houden warmte heel erg vast. Terwijl groen zichzelf afkoelt. Een groen dak isoleert ook. Dit kan een flinke besparing op uw energierekening opleveren.

Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag

Komt u ergens niet uit wat over het groen en droog wonen gaat? Laat het ons weten. E-mail naar gemeente@krimpenaandenijssel.nl of bel ons via het telefoonnummer 14 0180. Wij helpen u graag.

Documenten