Detailhandel

De detailhandel is een belangrijk onderdeel van de economie binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel. Maar uit het Koopstromenonderzoek 2018 blijkt dat omzetten in winkels teruglopen en dat steeds meer winkels verdwijnen. Groei is voor winkeliers niet langer vanzelfsprekend. De consument vandaag is een andere dan die van gisteren. Op internet is de keuze aan artikelen onbeperkt. Ook kunt u daar altijd terecht en heeft u betere vergelijkingsmogelijkheden.

Winkeltijden

Binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel vindt u een breed aanbod van supermarkten en andere winkels. Er zijn mogelijkheden om lokaal te winkelen in de verschillende winkelcentra.

De meeste winkels zijn van maandag tot donderdag geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Op vrijdag zijn veel winkels langer open door de koopavond. Zaterdag zijn de winkels vaak geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Daarnaast mogen winkeliers hun winkels openen op zondagen en feestdagen. Dit mag sinds 2018 nadat de raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel een nieuwe Winkeltijdenverordening heeft vastgesteld. Op de websites van Winkelcentrum de Crimpenhof en winkelcentrum de Korf kunt u de precieze openingstijden vinden van de winkels.

Detailhandels- en horecastructuurvisie

De winkels en horeca in een gemeente vormen samen de voorzieningenstructuur. Hier kunnen bewoners terecht voor de dagelijkse boodschappen, een avondje uit of om even te winkelen. Landelijk is er veel dynamiek in de detailhandels- en horecasector. Verschillende ontwikkelingen, zoals de invloed van de corona maatregelen, de groei van online shoppen en de behoefte naar meer bezoekgemak en beleving, leiden tot de vraag welke voorzieningenstructuur in een gemeente haalbaar en gewenst is.

Gezien de dynamiek en de uitdagingen in de detailhandels- en horecasector, is het behouden van een divers en evenwichtig aanbod geen eenvoudige opgave. Een actuele visie bouwt voort op de huidige situatie (hoe ligt het winkel- en horeca-aanbod erbij?) en landelijke en lokale trends en ontwikkelingen (wat kunnen we in de toekomst verwachten?) en formuleert vervolgens ambities waar de gemeente op kan inzetten. Daarmee biedt de visie op de detailhandels- en horecastructuur perspectief in deze onrustige tijd voor de winkel- en horecagebieden in de gemeente Krimpen aan den IJssel.

Analyse huidige situatie

Krimpen aan den IJssel ligt op de grens van een sterk verstedelijkt gebied. Aan de ene kant van de gemeente ligt de grootstedelijke agglomeratie Rotterdam en aan de andere kant het groene open landschap van de Krimpenerwaard. In de nabijheid liggen grote voorzieningenclusters als Rotterdam-Centrum, Alexandrium, Capelle XL en het recent gemoderniseerde Koperwiek in Capelle aan den IJssel. In het landelijke Krimpenerwaard liggen relatief kleine kernen en -voorzieningencentra.

De aanbodstructuur van Krimpen aan den IJssel bestaat in de basis uit drie centrumgebieden:

  • De Crimpenhof als het grootste centrumgebied, met zowel een uitgebreid boodschappenaanbod (supermarkten) als ook het grootste aanbod aan modewinkels en andere niet-dagelijkse in de gemeente (‘even shoppen’). Anderzijds is het horeca-aanbod voor het grootste centrum niet erg groot. In het gebied liggen kansen voor een kwalitatieve opwaardering zodat de belevingswaarde voor de bezoeker verbeterd wordt.
  • De Korf als een groot en modern ‘boodschappencentrum’, met twee grote supermarkten. Dit centrum is recent opgeknapt en is het bezoekgemak (ook met fiets en auto) verbeterd.
  • De Olm als het kleinste centrum, waar een supermarkt, enkele winkel- en horecafuncties in de naastgelegen strip geclusterd liggen. Wel is hier de bestaande ruimte krap voor alle functies in het gebied én het verkeer.

Buiten deze drie centra zijn er nog flink wat winkels en horeca voorzieningen te vinden, bijvoorbeeld op de bedrijvenlocaties, maar ook bij voorzieningenplinten, zoals de Rotterdamseweg, Parkzoom en ‘Stad en Landschap’. In Krimpen aan den IJssel zijn slechts enkele woonwinkels en bouwmarkten gevestigd. Dit is begrijpelijk, aangezien in de directe nabijheid twee woonboulevards te vinden zijn (Alexandrium Woonmall, Capelle XL).

De horeca in Krimpen aan den IJssel bestaat voornamelijk uit traditionele eetgelegenheden (o.a. restaurant, lunchroom) en fastfood (o.a. snackbar, bezorg/afhaal, grillroom). Ongeveer de helft van het horeca-aanbod in de gemeente is in de centrumgebieden gevestigd. Het aanbod in de centra is een mix van daghoreca, zoals een ijssalon of lunchroom, eet- en drinkgelegenheden die (ook) ‘s avonds open zijn en fastfoodhoreca die zich (ook) richten op bezorgen/afhalen.

Visie op de detailhandels- en horecastructuur

Met een actuele detailhandels- en horecastructuurvisie heeft de gemeente weer een actueel en juridisch houdbaar toetsingskader voor huidige en toekomstige initiatieven. Onder