De Berichtenbox; uw persoonlijke digitale brievenbus van de overheid

20 januari 2021

De Berichtenbox is uw persoonlijke brievenbus waarin u digitale post van de overheid ontvangt. De overheid kiest voor de Berichtenbox, omdat dit veiliger is dan verzending per mail. Wilt u uw post lezen in de Berichtenbox? Dan logt u veilig in met uw DigiD. U ontvangt al uw overheidspost bij elkaar en u kunt dus niets kwijtraken. Ook kan uw post niet in een spamfolder terecht komen.

De RDW verstuurt ook post via de Berichtenbox. Het gaat om onder meer de APK-herinneringsbrief en de rijbewijsherinneringsbrief.

MijnOverheid als brievenbus

U kunt MijnOverheid en de Berichtenbox zien als de brievenbus. Heeft u een inhoudelijke vraag over een brief in uw Berichtenbox? Dan kunt u contact opnemen met de organisatie die u het bericht gestuurd heeft. Bijvoorbeeld de Belastingdienst als u een vraag heeft over een aanslag of uw gemeente als u een vraag heeft over de verlenging van uw paspoort. MijnOverheid en de Berichtenbox zijn slechts een tussenpartij. Daarom kunt u vanuit de Berichtenbox geen berichten verzenden.

Papier en digitaal

Aangesloten organisaties kiezen zelf welke post zij digitaal versturen en welke niet. Heeft u gekozen om uw post digitaal te ontvangen? Dan krijgt u in principe alleen de digitale post. Dit scheelt papier en is beter voor het milieu. U ontvangt nog wel een papieren brief als de organisatie zelf ervoor kiest om zowel een digitale als papieren versie te sturen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik geen berichten mis?

  • Log regelmatig in op MijnOverheid;
  • Zet ‘Melding als er nieuwe post is’ aan via ‘Instellingen’ om meldingen van nieuwe berichten te ontvangen;
  • Zet ‘Herinnering als u post niet hebt geopend’ aan via ‘Instellingen’;
  • Download de Berichtenbox app.

Kijk voor meer informatie op www.mijnoverheid.nl