Coronavirus: TONK verlengd tot en met 31 december

18 november 2021

Update 18 november: TONK verlengd tot en met 31 december. 

Krimpenaren kunnen de TONK nog krijgen tot en met 31 december 2021. De drie IJsselgemeenten hebben besloten de TONK te verlengen. De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het is een vergoeding voor woonkosten voor mensen die in financiële problemen zijn gekomen door de coronamaatregelen.

Wie in september nog de TONK kreeg, heeft een brief gekregen. Daarbij zit een verklaring. Door die in te vullen kunnen mensen die dat nodig hebben, hun TONK eenvoudig verlengen. Ook nieuwe aanvragen zijn mogelijk. Echter alleen nog voor de maanden oktober tot en met december. U kunt tot en met 31 januari 2022 de aanvraag doen.   

Lager inkomen door corona

TONK is er voor ondernemers/zzp’ers maar ook voor werknemers die minder uren kunnen werken. Zij hebben daardoor misschien moeite om hun woonlasten te betalen. Het gaat om huur en hypotheek en gas, water en elektriciteit. De TONK kan een bijdrage in de kosten geven.

TONK

De vergoeding uit de TONK is maximaal € 750,- per maand. Hoeveel iemand krijgt hangt af van de situatie. IJsselgemeenten kijkt hoe hoog de woonkosten zijn, het inkomen vóór corona en in oktober 2021 en wat iemand zelf nog kan betalen. IJsselgemeenten kijkt niet naar spaargeld, ander vermogen of bezit.

Meer informatie en aanvragen

Op www.ijsselgemeenten.nl/TONK staat meer informatie en het formulier voor aanvragen.

Het formulier is ook te krijgen bij de informatielijn van Sociale Zaken IJsselgemeenten via socialezaken@ijsselgemeenten.nl of via telefoonnummer 010 - 284 84 57 (van 8.00 tot 14.00 uur).


Update 24 juni: IJsselgemeenten breidt Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) uit

Inwoners van Krimpen aan den IJssel kunnen sinds maart 2021 de TONK aanvragen via www.ijsselgemeenten.nl. Het is een vergoeding voor woonkosten voor mensen die in financiële problemen zijn gekomen door de coronamaatregelen. Onlangs heeft het kabinet besloten de TONK te verlengen tot 1 oktober 2021. Daarnaast hebben we besloten de TONK te verruimen.

Wie eerder dit jaar de TONK heeft aangevraagd, hoeft geen actie te ondernemen

IJsselgemeenten gaat alle aanvragen opnieuw beoordelen met de nieuwe beleidsregels. Heeft iemand nu recht op meer geld? Of heeft iemand nu wel recht op een bijdrage? Dan krijgt die vanzelf bericht.

Door de coronamaatregelen hebben veel mensen minder inkomen

Dat kan gaan om ondernemers/zzp’ers maar ook om werknemers die minder uren kunnen werken. Zij hebben daardoor misschien moeite om hun woonlasten te betalen. Dat gaat om huur en hypotheek en gas, water en elektriciteit. De TONK kan een bijdrage in de kosten geven.

IJsselgemeenten gaat maximaal € 750 per maand aan TONK betalen

Hoeveel iemand krijgt hangt af van de situatie. IJsselgemeenten kijkt hoe hoog de woonkosten zijn, het inkomen vóór corona en in januari 2021 en wat iemand zelf nog kan betalen. IJsselgemeenten kijkt niet naar spaargeld, ander vermogen of bezit. Ondernemers die een Tozo‑uitkering (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) ontvangen, kunnen ook in aanmerking komen voor de TONK. Dit is echter geen voorwaarde. De TONK is aan te vragen voor de maanden januari tot en met september 2021, dus met terugwerkende kracht.  U kunt uw aanvraag dus ook aan het eind van de periode waarover de TONK wordt berekend doen. Het bedrag wordt in één keer uitgekeerd. 

Meer informatie en aanvragen

Op www.ijsselgemeenten.nl/TONK staat meer informatie en het formulier voor aanvragen.

Het formulier is ook te krijgen bij de informatielijn van Sociale Zaken IJsselgemeenten via socialezaken@ijsselgemeenten.nl of via telefoonnummer 010 - 284 84 57 (van 8.00 tot 14.00 uur).


Update 4 juni: Tijdelijke testlocatie GGD in Krimpen sluit 4 juni

Op vrijdag 4 juni sluit de tijdelijke testlocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond in De Ark aan de Burgemeester Aalberslaan in Krimpen aan den IJssel. De GGD sluit deze locatie omdat in andere gemeenten meer positief geteste mensen zijn en daarom wil de GGD ergens anders een tijdelijke testlocatie openen.

Aantal positief geteste mensen is gedaald van 18 naar 10 procent

Sinds 12 april hebben Krimpenaren en inwoners uit de omgeving zich in De Ark kunnen laten testen op het coronavirus. Er zijn in de achterliggende weken bijna 6000 mensen naar de testlocatie gegaan. Gemiddeld is 14% van de mensen positief getest, waarvan zo’n 27% geen klachten had.  In de eerste weken kreeg 18% van de geteste mensen in De Ark de uitslag ‘positief’. In de laatste weken is dit gedaald naar 10,7%.

De huisartsen gebruiken De Ark als vaccinatielocatie op 23 en 24 juni

In eerdere berichtgeving is aangegeven dat de GGD De Ark niet meer als vaccinatielocatie gebruikt. Huisartsenpraktijken in Krimpen aan den IJssel krijgen hierover veel vragen, omdat er op woensdag 23 en donderdag 24 juni op deze locatie nog een vaccinatiesessie gepland staat. De huisartsen gebruiken De Ark op 23 en 24 juni wel als priklocatie. Krimpenaren die deze uitnodiging ontvingen, zijn hierover geïnformeerd.


Update 26 mei: De Ark op 23 en 24 juni in gebruik als vaccinatielocatie

In eerdere berichtgeving is aangegeven dat De Ark niet meer door de GGD als priklocatie wordt gebruikt. Huisartsenpraktijken in Krimpen aan den IJssel krijgen hierover veel vragen, omdat er op woensdag 23 en donderdag 24 juni op deze locatie nog een vaccinatiesessie gepland staat. De huisartsen gebruiken De Ark op 23 en 24 juni dus nog wel als priklocatie. Krimpenaren die deze uitnodiging ontvingen, zijn hierover geïnformeerd.


Update 20 mei: Tijdelijke testlocatie in Krimpen blijft open tot en met 4 juni

De tijdelijke testlocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond in Krimpen aan den IJssel is langer open. U kunt zich tot en met 4 juni met een afspraak laten testen in De Ark aan de Burgemeester Aalberslaan 41. De locatie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur. Ook op Tweede Pinksterdag. Mensen met coronaklachten kunnen zich laten hier op afspraak laten testen. Dat geldt ook voor mensen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Zij kunnen zich vanaf dag vijf op afspraak laten testen. Een afspraak maken kan via het landelijke telefoonnummer 0800 1202 of via www.coronatest.nl.  

Dicht bij huis laten testen bij coronaklachten

De tijdelijke testlocatie blijft langer open omdat er nog steeds een hoge infectiedruk is in de regio Rotterdam. Ook is het voor de GGD mogelijk om de tijdelijk testlocatie langer open te houden. Veel corona besmettingen vinden plaats in huis of op het werk. Mooi voorjaarsweer geeft veel mensen een reden om er vaker op uit te trekken. Hierbij worden de coronamaatregelen helaas niet altijd meer goed nageleefd. Het is belangrijk dat het aantal besmettingen in Krimpen aan den IJssel omlaag gaat. Alleen dan krijgen we corona onder controle. Testen helpt om besmettingen op te sporen. GGD Rotterdam-Rijnmond wil de drempel tot het testen verlagen door de inwoners uit deze gemeentes mét klachten, de mogelijkheid te geven om zich dicht bij huis te laten testen.


Update 11 mei: GGD gaat nog niet in de Ark vaccineren

De GGD heeft aangegeven in juni nog niet in De Ark te vaccineren. Wanneer én of zij hier later nog gaat vaccineren is nog niet bekend. Wethouder Hugo van der Wal (portefeuillehouder) vindt dit besluit jammer. “Ik hoop dat onze inwoners zich wel laten vaccineren in de buurt van Krimpen aan den IJssel.”

De piek van vaccineren ligt voor de GGD in juni

In juni vaccineert de GGD op 14 plekken in de regio. Dit zijn er minder dan eerder was bedacht. Het betekent dat de locaties in Brielle, Krimpen aan den IJssel, Westvoorne en de Mercatus sporthal in Rotterdam niet opengaan als vaste priklocatie van de GGD. Op de 14 grote plekken kunnen ze veel prikken zetten in een korte tijd. Zo denkt de GGD de inwoners van Rotterdam-Rijnmond zo snel mogelijk te vaccineren.

De vaccinatie-opgave voor de GGD is aangepast

De GGD neemt het overgrote deel van de opgave die bij huisartsen lag op zich. Waar ze nu zo 5.000 prikken op 1 dag zetten, groeit dit naar verwachting naar 17.000 op 1 dag. De GGD treft hier nu al de nodige voorbereidingen voor. Zo kiezen ze voor grotere locaties verspreid over de regio.

Krimpenaren kunnen zich op verschillende plekken laten vaccineren

Sporthal Groenoord in Schiedam, sporthal Den Oert in Spijkenisse, Recreatiecentrum de Staver in Sommelsdijk (Goeree-Overflakkee), de Van Nellefabriek in Rotterdam, sporthal Schenkel in Capelle aan den IJssel, op de kade bij het SS Rotterdam en in de tijdelijke hal Maassluis en in een tijdelijke hal op parkeerterrein Hofhoek bij metrostation Poortugaal. De vaccinatielocaties zijn goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Tijdens het maken van de afspraak wordt gekeken waar inwoners terecht kunnen voor een coronavaccinatie. De vaccinatielocaties zijn alleen op afspraak te bezoeken. De uitnodiging hiervoor wordt door het RIVM verstuurd. Indien u al een oproep voor vaccinatie heeft ontvangen voor de Ark, blijft deze afspraak gewoon staan. U wordt gevaccineerd door een huisarts, niet door de GGD. 


Update 30 april: Tijdelijke testlocatie in Krimpen blijft langer open

De tijdelijke testlocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond in Krimpen aan den IJssel is langer open. U kunt zich tot en met 21 mei met een afspraak laten testen in De Ark aan de Burgemeester Aalberslaan 41. De locatie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur. Mensen met coronaklachten kunnen zich laten hier op afspraak laten testen. Dat geldt ook voor mensen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Zij kunnen zich vanaf dag vijf op afspraak laten testen. Een afspraak maken kan via het landelijke telefoonnummer 0800 1202 of via www.coronatest.nl.  

Dicht bij huis laten testen bij coronaklachten

De tijdelijke testlocatie blijft langer open omdat er nog steeds een hoge infectiedruk is in de regio Rotterdam. Ook is het voor de GGD mogelijk om de tijdelijk testlocatie langer open te houden. Veel corona besmettingen vinden plaats in huis of op het werk. Mooi voorjaarsweer geeft veel mensen een reden om er vaker op uit te trekken. Hierbij worden de coronamaatregelen helaas niet altijd meer goed nageleefd. Het is belangrijk dat het aantal besmettingen in Krimpen aan den IJssel omlaag gaat. Alleen dan krijgen we corona onder controle. Testen helpt om besmettingen op te sporen. GGD Rotterdam-Rijnmond wil de drempel tot het testen verlagen door de inwoners uit deze gemeentes mét klachten, de mogelijkheid te geven om zich dicht bij huis te laten testen.


Update 21 april: Horecaondernemers betalen dit jaar geen huur voor terras

Het Krimpens college heeft besloten om de horecaondernemers in Krimpen dit jaar geen huur voor de terrassen te laten betalen. Daarbij is besloten het terrassenseizoen te verlengen tot 1 april 2022. De exploitanten zijn hiervoer per brief geïnformeerd. 


Update 20 april: Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan. 

Lees meer op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/04/20/stap-1-winkels-en-terrassen-deels-open-einde-avondklok 


Update 23 maart: Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Kijk voor meer informatie op: 

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/03/23/maatregelen-tegen-corona-blijven-gelden 


Update 4 maart: Inkomen lager door corona? Vraag de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten aan.

Wie door de coronacrisis in financiële problemen terecht is gekomen en zijn woonkosten niet meer kan betalen, kan sinds dinsdag 2 maart een aanvraag doen voor zogenoemde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Door de maatregelen tegen corona hebben veel mensen nu minder inkomen. Dat kan gaan om ondernemers of zzp’ers maar ook om werknemers die nu minder uren kunnen werken. Zij hebben daardoor misschien moeite om hun woonlasten te betalen. Dat gaat om huur en hypotheek en gas, water en elektriciteit. Inwoners van de gemeente Krimpen aan den IJssel kunnen vanaf  2 maart een bijdrage in deze kosten aanvragen.

Wethouder Anthon Timm: “Ik ben blij dat we deze regeling zo snel na de invoering aan onze inwoners kunnen aanbieden. Het lost niet alle problemen op, maar kan zeker een verschil betekenen voor de mensen die door de coronamaatregelen in de problemen komen.”

Wat is TONK?

Met de TONK kunt u tijdelijk een bijdrage ontvangen. De bijdrage wordt aangevraagd bij IJsselgemeenten. De bijdrage is maximaal € 325 per maand. Hoeveel iemand krijgt hangt af van de situatie. Er wordt onder andere gekeken naar hoe hoog de woonkosten zijn, wat het inkomen vóór corona en in januari 2021 was en wat iemand zelf nog kan betalen. Naar spaargeld, ander vermogen of bezit wordt niet gekeken.

Ondernemers die een Tozo‑uitkering (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) ontvangen, kunnen ook in aanmerking komen voor de TONK. De TONK is aan te vragen voor de maanden januari tot en met juni 2021. Het werkt dus met terugwerkende kracht.

Neem voor meer informatie contact op met IJsselgemeenten

Let op. Vraag de TONK zo snel mogelijk aan. U kunt de TONK tot maximaal 3 maanden terug ontvangen. Doet u de aanvraag bijvoorbeeld op 27 mei, dan kunt de TONK vanaf 1 februari (de eerste van die maand) krijgen.

Meer informatie, het aanvraagformulier en het indienen van de aanvraag  kunt u vinden via: www.ijsselgemeenten.nl/tonk

Het formulier is ook te verkrijgen bij de informatielijn van Sociale Zaken IJsselgemeenten via socialezaken@ijsselgemeenten.nl of via telefoonnummer 010 - 284 84 57 (van 8.00 tot 12.00 uur).


Update 25 februari: Krimpense huisartsen adviseren patiënten niet met vaccineren te wachten

Krimpense patiënten bellen momenteel veel met de huisartsenpraktijken in Krimpen aan den IJssel met vragen over het vaccineren en de toekomstige vaccinatielocatie De Ark.

Helaas kunnen de praktijken zelf nog geen vaccinaties bestellen en weten ze ook nog niet wanneer zij in De Ark gaan vaccineren. Zodra de huisartsen starten met vaccineren van uw doelgroep ontvangt u een uitnodiging met daarin alle benodigde informatie. De GGD heeft de vaccinatielocatie De Ark nog niet in gebruik genomen. Het is onbekend wanneer de GGD dit gaat doen.

Daarom adviseren alle Krimpense huisartsen dringend om bij uitnodiging voor vaccinatie door de GGD een afspraak in te plannen bij de GGD op een beschikbare locatie. Hiermee bent u eerder aan de beurt voor een vaccinatie en dus ook eerder beschermd. Wacht dus niet totdat De Ark opengaat.  

Voor vervoersproblemen biedt de GGD diverse oplossingen. Deze vindt u op:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-bij-de-priklocatie


Update 23 februari: Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt.  De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op. Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccomodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/02/23/voorzichtig-meer-lucht-tijdens-de-lockdown 


Update 18 februari: De Ark nog niet als vaccinatielocatie in gebruik

Op dit moment gebruikt de GGD de vaccinatielocatie in De Ark in Krimpen aan den IJssel nog niet. Als we van de GGD te horen krijgen dat deze locatie open kan, dan laten we u dit weten.

Kies zelf waar u zich wil laten vaccineren

U kiest zelf waar u gevaccineerd wil worden. Dat kan ook op een andere locatie dan staat genoemd in de uitnodiging. U kunt hier naar vragen als u uitgenodigd bent om een telefonische afspraak te maken.

Vervoer naar de vaccinatielocatie

Ontvangt u een brief om u te laten vaccineren en heeft u eigen vervoer? Maak hier dan gebruik van. Heeft u een Wmo-vervoersindicatie of Valys vervoer? Dan kunt u hier gebruik van maken voor het vervoer naar de vaccinatielocatie.

Heeft u geen vervoer naar de vaccinatielocatie? Dan kunt u bij het maken van de afspraak voor de vaccinatie bij de GGD aangegeven dat u geen vervoer heeft. Zij zorgen dan, in samenwerking met het Rode Kruis, voor uw vervoer. Hulpverleners van het Rode Kruis halen u op en brengen u thuis. Indien nodig begeleiden ze u ook op de vaccinatielocatie.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-bij-de-priklocatie.


Update 15 februari: Vragen en antwoorden rond het vaccineren tegen Covid-19

In dit overzicht zijn een aantal vragen uitgelicht. De meest complete en actuele vragen en antwoorden over het vaccineren tegen corona zijn te vinden zijn op www.coronavaccinatie.nl. 

Zijn coronavaccins veilig?

Het principe van vaccineren is dat het immuunsysteem antistoffen maakt tegen het coronavirus. Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Het vaccin moet veilig en betrouwbaar zijn én goed werken. Daar oordeelt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over. Aan alles zit natuurlijk een risico. Ook aan niets doen. Volgens Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, bestaat de hoop dat het coronavirus uitdooft als 70 procent van de bevolking is gevaccineerd.

Hebben vaccins bijwerkingen?

Het is bekend dat vaccins bijwerkingen kunnen hebben. In het algemeen zijn die niet ernstig. Ze variëren van hoofdpijn en moeheid tot lichte koorts. De bijwerkingen komen door een reactie van het lichaam op de dode of verzwakte virus- of bacteriedeeltjes in de vaccins. Het lichaam wil ze opruimen en het immuunsysteem komt in actie. Zo bouwt het lichaam afweer op tegen het virus. Langer dan twee dagen houden deze klachten meestal niet aan. In enkele gevallen zijn de bijwerkingen ernstiger. En in een zeldzaam geval kan iemand overlijden na vaccinatie.

Als er twijfels zijn over de veiligheid van een vaccin laten we het vaccin in Nederland niet toe. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen.

Moet u zich na vaccinatie nog laten testen bij coronaklachten?

Als u gevaccineerd bent, is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Wel blijft het belangrijk om u te laten testen wanneer u klachten krijgt die passen bij corona. En is het belangrijk om de maatregelen en de adviezen op te volgen. Er zijn twee vaccinaties met een tussenpoos van een aantal weken nodig voor een goede bescherming tegen corona. Tussen de eerste en tweede vaccinatie is de afweer nog niet voldoende en kunnen mensen nog corona krijgen. Zeven dagen na de tweede vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen het virus.

Kijk voor actuele informatie over het vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.

Professor Jochemsen is onderzoekshoogleraar. Namens het Lindeboom Instituut geeft hij op hun website antwoord op vragen over het gebruik van cellijnen van foetussen bij Covid-19 vaccins. Hieronder een samenvatting.

Is het gebruik van cellijnen van geaborteerde foetussen voor vaccins tegen Covid-19 moreel problematisch?

Er is onder christenen veel discussie over vaccinatie tegen Covid-19. Een van de discussiepunten is het gebruik van cellijnen van geaborteerde foetussen bij de productie van bepaalde vaccins (bijvoorbeeld die van AstraZeneca).

Bij de productie van sommige vaccins gebruiken ze een cellijn die is afgeleid van het weefsel van de geaborteerde vrucht. De uit dat weefsel in laboratoriumschaaltjes gekweekte cellijn is gebruikt voor de vermenigvuldiging in het laboratorium van een defect gemaakt Adenovirus dat een rol speelt in het vaccin tegen Covid-19.

Deze cellijn is een biologisch instrument, waarvan de band met de abortus biologisch al heel dun is geworden en moreel nog dunner. In de cellen die het laboratorium kweekt, treden chromosoomveranderingen op. Het zijn geen gewone menselijke cellen meer.

Kan er DNA van een foetus in een vaccin zitten?

Als er al enig DNA van de cellijnen in het vaccin zit, dan zijn het slechts uiterst minieme hoeveelheden. Het vaccin bevat het DNA van het defect gemaakte Adenovirus met een klein stukje corona DNA erin. Dat er van het oorspronkelijke foetale DNA ook nog iets in het vaccin zou zitten, lijkt uitgesloten.

De centrale vraag is naar de morele verbinding tussen enerzijds de abortuspraktijk (die vanuit christelijk oogpunt moreel problematisch is) en het gebruik van vaccins. Daarover wordt in pro life kringen verschillend gedacht. Het gebruik van een vaccin dat geproduceerd is met  cellijnen die afkomstig zijn van een geaborteerde foetus, betekent geen goedkeuring van de abortuspraktijk. Het is vrijwel uitgesloten dat er DNA van een geaborteerde foetus in een vaccin zit. Maar zelfs als dit zo is, is dit op zichzelf geen reden om het vaccin af te wijzen.


Update 12 februari: ”Ik laat mij vaccineren tegen corona, omdat…”

Vaccineren is de belangrijkste stap naar een wereld waar corona niet meer zomaar om zich heen kan grijpen en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Verschillende Krimpenaren vertellen in een filmpje waarom zij zich laten vaccineren. Bekijk het filmpje door op de volgende link te klikken: Filmpje vaccinatie


Update 9 februari: Krimpense schrijfster Saskia Oudshoorn laat zich vaccineren

Vaccineren is een belangrijke stap naar een wereld waar corona niet zomaar om zich heen kan grijpen. Zo krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid. Met een inenting beschermt u niet alleen uzelf, maar ook uw familie en omgeving. Ook de Krimpense schrijfster Saskia Oudshoorn laat zich vaccineren. Waarom? Lees dan haar verhaal.

Ik heb de leukste hobby ooit: schrijven. Dat vond ik altijd al, maar nu in Coronatijd ben ik helemaal blij dat ik in mijn hoofd nog steeds kan ontsnappen naar andere werelden. Naar plekken waar de zon schijnt en waar geen eng virus rondwaart, waar mensen samen leven zoals het een tijd geleden ‘gewoon’ leek. Fantasie is gelukkig nog steeds onbeperkt.

Het verplichte thuisblijven en de vrije uren schrijven is goed voor mijn productiviteit en mijn lezers verslinden de ‘feelgood’ verhalen gretig. Toch zou ik het zo een tandje lager schroeven als dat betekent dat ik weer terug kan naar hoe de wereld een jaar geleden was. Hoe normaal dat ooit nog wordt, dat moeten we maar afwachten.

Sinds maart 2020 werk ik fulltime thuis, praat ik de hele dag tegen een beeldscherm in plaats van met ‘echte’ mensen. Gelukkig héb ik een baan en kan ik mijn zegeningen tellen. Zoveel mensen hebben het slechter dan ik, moeten afscheid nemen van mensen die ziek zijn geworden, worden zelf ziek, verliezen hun inkomen of moeten juist dag en nacht knokken om voor hun gezin of voor anderen te zorgen. Ouders die naast hun baan ook elke dag hun kinderen lesgeven. Jongeren die de leukste jaren van hun leven zouden moeten hebben en die het gevoel hebben dat hun wereld compleet tot stilstand is gekomen terwijl de tijd doortikt: Ik leef met jullie mee, ik voel jullie pijn, ik deel jullie zorgen.

Op het moment dat ik dit schrijf, is net weer een verlenging van de lockdown aangekondigd. Hoogstwaarschijnlijk geldt dit ook voor de avondklok. Iedere keer voelt het alsof er weer iets meer door de overheid van ons wordt afgepakt. Onze vrijheid, ons recht om het leven in te kunnen richten zoals we dat zelf willen. Gevoelsmatig dan, want rationeel gezien weten we allemaal dat dit niet wordt gedaan om ons te straffen, maar om ons allemaal zo snel mogelijk deze vreselijke tijd uit te loodsen. Zodat we elkaar weer kunnen vasthouden, bij elkaar mogen zijn zonder anderhalve meter lucht ertussen, op vakantie gaan, sporten, uit eten mogen of een drankje doen op een terras: de gewone, simpele zaken die het leven bijzonder maken.

En als ik straks aan de beurt ben, ga ik me uiteraard laten vaccineren zodat ik het leven weer kan gaan leven zoals het geleefd zou moeten worden: met elkaar.

Jij laat je toch zeker ook inenten?

Saskia M.N. Oudshoorn

Krimpen aan den IJssel


Update 27 januari: De Ark wordt vaccinatielocatie in Krimpen aan den IJssel

De gemeente Krimpen aan den IJssel maakt kerkgebouw De Ark aan de Burgemeester Aalberslaan 41 gereed als vaccinatielocatie. In overleg met de kerkenraad is deze locatie beschikbaar gekomen voor het vaccineren. In februari moet deze locatie klaar zijn voor gebruik. Zodra de vaccins tegen het coronavirus beschikbaar zijn, start de GGD Rotterdam-Rijnmond in Krimpen aan den IJssel met het vaccineren. Omdat ook de huisartsen bepaalde groepen mensen zullen vaccineren, maken zij waarschijnlijk ook gebruik van deze locatie. Daarvoor moeten wel de processen van de GGD en de huisartsen goed gescheiden kunnen worden. Zolang het vaccineren duurt, is De Ark daarvoor beschikbaar. De GGD houdt er rekening mee dat het vaccineren een half jaar in beslag neemt.

De Ark voldoet aan alle eisen die de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond stelt aan een vaccinatielocatie. Het gebouw ligt op een centrale plaats in Krimpen. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets, lopend en met de auto. Parkeren kan dichtbij deze locatie. De keuze voor dit gebouw boven een sporthal heeft als voordeel dat de binnensport niet onnodig wordt belemmerd.

Inwoners krijgen een oproep om zich te laten vaccineren

Het RIVM nodigt inwoners per brief uit een afspraak te maken om zich door de GGD te laten vaccineren. Daarnaast heeft het RIVM de huisartsen gevraagd om bepaalde groepen mensen te vaccineren. De huisartsen nodigen deze groepen zelf uit voor de vaccinatie. Voor een goede werking van het vaccin moet na de eerste prik binnen een aantal weken een tweede prik volgen. Daarom moeten er twee afspraken worden gemaakt. In de uitnodigingsbrief van het RIVM of huisarts staat daar meer over. Meer informatie over het vaccineren tegen corona staat op www.coronavaccinatie.nl.


Update 25 januari: Brief van burgemeester Vroom

Burgemeester Vroom heeft een brief geschreven, gericht aan alle Krimpenaren. Onderstaand kunt u deze lezen. 

Beste Krimpenaren,

Corona treft de Krimpense samenleving en economie diep. Onze ondernemers hebben het zwaar. Velen zijn onzeker over de toekomst. Maar ook samen het leven beleven, dingen doen die het leven leuk maken, zoals uiteten bij één van onze Krimpense restaurants, een bezoekje aan de Tuyter of naar de kerk: het kan nu niet. Daarnaast kennen wel allemaal wel iemand die ziek is geworden. Of er misschien zelfs aan is overleden. We zijn angstig om onze opa’s en oma’s. En maken ons zorgen over de toekomst van onze kinderen die zo graag naar school willen.

Krimpenaren zorgen voor elkaar

Er is veel om verdrietig over te zijn. Maar ik zie ook veel gebeuren waar ik blij van word. Krimpenaren hebben oog voor elkaar, en helpen elkaar waar het kan, bijvoorbeeld door een boodschap langs te brengen of wat vaker te bellen. We houden afstand om elkaar te beschermen. Want je hoeft niet bij elkaar te komen om te laten zien dat je aan elkaar denkt. En hoe lastig en onbegrijpelijk de regels soms zijn, laten we er allemaal aan houden. Zo waken we over onze eigen gezondheid en die van anderen.

Maatregelen zijn belangrijk

Niemand hoeft ons nog te vertellen dat afstand houden en goed je handen wassen verstandig is. Dat we ons moeten laten testen als we verkoudheidsverschijnselen krijgen en in quarantaine moeten tot de uitslag. Zo is het ons gelukt om samen die curve van besmettingen wat naar beneden te krijgen. Helaas gaat dat niet snel genoeg en is tijdelijk meer inspanning nodig. Daarom is er nu de avondklok en beperken we onze sociale contacten. Voor veel Krimpenaren is dat moeilijk. Aan hen vraag ik: organiseer je kroegentocht, kaartenavond of feestje online, verheug je op de betere tijd die in aantocht is. De tijd dat we elkaar weer live kunnen ontmoeten.

Vaccin is in aantocht

We zitten in zwaar weer, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Het voorjaar en het vaccin zijn in aantocht. Virus of niet, de dagen worden weer langer en over een paar weken komen de voorjaarsbloemen weer tevoorschijn. Wereldwijd is er dag en nacht gewerkt aan een betrouwbaar vaccin dat nu beschikbaar is. Zoals het ’t er nu naar uitziet zijn we in de herfst allemaal beschermd.

We houden vol

Tot het zo ver is, houden we vol. Dat kunnen we, omdat we weten waarvoor we het doen. Hoe meer vaccins er zijn toegediend, hoe soepeler de regels worden. Dan kunnen we langzamerhand weer gaan genieten van bijzondere dingen die we ooit zo vanzelfsprekend vonden: een kop koffie op een terras aan de IJssel, een film pakken in de Tuyter, een familiefeest vieren. Wat we zeker ook gaan doen is oog houden voor de mensen om ons heen. Inwoners die beschadigd uit deze crisis komen. Want de economische en emotionele gevolgen zullen helaas nog lang voelbaar zijn.

Het virus moet stoppen. Daar kunnen wij met elkaar voor zorgen.


Update 22 januari: Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer vandaag mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/21/vanaf-zaterdag-23-januari-geldt-een-avondklok 


Update 29 december: Pasfoto maken mogelijk tijdens lockdown

Op woensdag 23 december 2020 zijn pasfotografen toegevoegd aan de lijst van uitgezonderde winkels die open mogen tijdens de lockdown. De winkels van fotografen zijn gesloten, tenzij er op afspraak pasfoto’s gemaakt worden voor een identiteitsbewijs of rijbewijs. Dit is besloten omdat het niet mogelijk is een identiteitsmiddel aan te vragen zonder een goede pasfoto.”

Kijk hier voor meer informatie over de lijst met open en gesloten winkels. 


Update 16 december: Noodopvang voor kinderen van ouders die werkzaam zijn binnen de cruciale beroepsgroepen

In verband met het Coronavirus zijn de scholen en kinderopvanglocaties gesloten tot 18 januari 2021. Voor ouders die moeten werken binnen de cruciale beroepsgroepen bestaat de mogelijkheid om hun kind naar school of kinderopvang te brengen. De school of kinderopvang zal zorgen voor opvang tijdens de schooluren. Wanneer het kind al op de BSO zat, verzorgt de BSO zoals gebruikelijk ook de opvang na schooltijd.

Voor meer informatie kunnen ouders contact opnemen met school en/of met de kinderopvangorganisatie waar zij klant zijn. Ook kunt u meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid


Update 15 december: Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.


Update 17 november: Gedeeltelijke lockdown gaat verder, tijdelijke verzwaring opgeheven

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de gedeeltelijke lockdown en met effect. Maar we zijn er nog niet, want het virus is er nog. Daarom gaat de gedeeltelijke lockdown verder. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We passen de basisregels nog steeds toe en helpen elkaar om dit te kunnen doen. En we proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid


Update 4 november: Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

In de regio Rotterdam gaat het nog altijd niet goed met het aantal coronabesmettingen. Onze ziekenhuizen stromen te snel te vol. Waardoor de (acute) zorg voor onze naasten in gevaar komt. Alleen als we ons allemaal aan de regels houden, kunnen we strengere maatregelen voorkomen. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Lees het nieuwsbericht van de Rijksoverheid van 3 november in eenvoudige taal.


Update 23 oktober: Oproep Krimpenaren, samen tegen corona

Inwoners van Krimpen aan den IJssel (jong en oud, huisarts en dominee, jeugdwerker en burgemeester) roepen in dit filmpje iedereen in onze gemeente op om zich aan de coronaregels te houden. Alleen samen krijgen we corona onder controle. 

U kunt het filmpje, inclusief ondertiteling, bekijken op ons YouTube-kanaal ➡️ https://youtu.be/TI4ZYBpHYQU   


Update 21 oktober: Oproep gemeenteraad, samen tegen corona

De Krimpense gemeenteraad heeft een boodschap voor de inwoners van Krimpen aan den IJssel om samen corona tegen te gaan. Helpt u ook mee om het aantal besmettingen terug te dringen?

U kunt het filmpje, inclusief ondertiteling, bekijken op ons YouTube-kanaal ➡️ https://www.youtube.com/watch?v=gyrjzcQhiyM


Update 13 oktober: Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

Kijk voor alle informatie op de website van de Rijksoverheid.


Update 30 september: Gemeente Krimpen aan den IJssel verplicht mondkapjes in het raadhuis

Voor het voor publiek vrij toegankelijke deel van het raadhuis (de centrale hal, de foyer en het eet-werkcafé) stelt de gemeente Krimpen aan den IJssel het dragen van een mondkapje verplicht voor bezoekers van 13 jaar en ouder. Medewerkers die achter de balie hun werk doen, zijn van deze verplichting vrijgesteld. Tussen hen en de bezoekers is plexiglas aangebracht. De bezoekers mogen als zij aan de balie zitten hun mondkapje af doen. Ook in de loopruimtes van de Tuyter geldt dit vanaf vandaag. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven dus geen mondkapje te dragen. 

In een uiterste poging een algehele lockdown te voorkomen, heeft de regering op 28 september een nieuw pakket aan verregaande maatregelen voor de duur van drie weken bekend gemaakt. Eén van deze maatregelen is het samenkomen van mensen in de vorm van een bijeenkomst. Wij hebben daarom besloten om in deze periode van drie weken de bijeenkomsten niet te organiseren, maar te cancelen of zoveel mogelijk online te doen.


Update 28 september: Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Kijk voor alle informatie op de website van de Rijksoverheid.


Update 20 augustus: Burgemeester verzoekt horeca en supermarkten om hun verantwoordelijkhei