Constatering vogelgriep in de regio

18 november 2020

In Nederland is in oktober 2020 bij wilde vogels en bedrijven die commercieel pluimvee houden vogelgriep ontdekt. Bij de wilde vogels die gevonden zijn gaat het om het zeer besmettelijke type H5N8. 

Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor pluimvee en wilde (water)vogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen en eenden. Vogelgriep komt over de hele wereld voor. De variant H5N8 is zeer besmettelijk en ziekmakend voor wilde vogels en pluimvee en wordt verspreid door wilde (water)vogels. Infecties bij mensen zijn met deze variant nog nooit vastgesteld. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat mensen ziek worden van dit virus. Onlangs is dit type vogelgriepvirus ook elders in Nederland bij wilde vogels en op enkele pluimveebedrijven vastgesteld. Hoogstwaarschijnlijk zullen er nog meer met vogelgriep besmette vogels worden aangetroffen in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Maak een melding via onze website

De kans is groot dat er meer vogels met vogelgriep zijn, ook in Krimpen aan den IJssel. Treft u een kadaver aan op straat? Maak dan een melding via onze website: https://www.mijn-melding.nl/krimpenaandenijssel/viewer.php