Burgemeester Martijn Vroom onthult lichtkunstwerk Levenslicht

27 januari 2020

Op 27 januari heeft burgemeester Martijn Vroom samen met de kindergemeenteraad en het bestuur van Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel het lichtkunstwerk Levenslicht onthuld. In aanwezigheid van het Comité ’40-’45, de gemeenteraad, de kindergemeenteraad en het bestuur van Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel is het lichtkunstwerk ontstoken. Het Levenslicht maakt onderdeel uit van het indrukwekkende Holocaustmonument van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. 

Auschwitz is 75 jaar geleden bevrijd

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om inwoners van de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door Daan Roosegaarde.

Bij onthulling lichtkunstwerk Krimpense slachtoffers herdacht

Tijdens de oorlog werden in 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Deze gemeenten hebben delen van dit monument gekregen in de vorm van lichtgevende stenen. Ook vanuit Krimpen aan den IJssel werden mensen verraden en weggevoerd. “Daar zitten wrange verhalen achter,” zegt burgemeester Martijn Vroom. “Die verhalen moeten we niet onder stoelen of banken steken.” Oud-wethouder en ereburger Ben van Veen heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan. De heer van Veen vertelde de genodigden over de Krimpense slachtoffers. Door de ernst van deze geschiedenis is het noodzakelijk dat alle generaties, jong en oud, blijven herdenken met elkaar. De onthulling werd afgesloten met indringende woorden van Theo Bac namens het Comité ’40-’45.

Lichtkunstwerk ligt tot en met 2 februari bij het streekmuseum

Het lichtkunstwerk Levenslicht is tot en met 2 februari te bezichtigen op het voorterrein van Streekmuseum Krimpenerwaard. Het kunstwerk is vanaf de openbare weg te zien. Het kunstwerk van dichtbij bekijken is mogelijk tijdens de openingstijden van het streekmuseum. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.