Breng uw stem uit!

7 maart 2023 Illustratie van de plattegrond waar alle stembureaus op te zien zijn.

Provinciale staten- en waterschapsverkiezingen 2023

Op woensdag 15 maart zijn de gecombineerde verkiezingen voor de leden van de Provinciale Staten en de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Als inwoner van gemeente Krimpen aan den IJssel kunt u 2 keer stemmen.

Uw stem is belangrijk!

Op 15 maart kunt u 2 keer stemmen. U stemt voor het bestuur van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en voor de leden van de Provinciale Staten. Benieuwd wat de waterschappen en provinciale staten doen voor u en uw omgeving? Bekijk dan deze webpagina: www.krimpenaandenijssel.nl/verkiezingen.

De stempas ontvangt u in uw brievenbus

Iedereen die mag stemmen ontvangt begin maart zijn stempas. Neem naast de stempas ook een identiteitsbewijs mee, zoals uw paspoort, identiteitskaart, verblijfsvergunning of rijbewijs. Dit identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Bent u uw stempas kwijt?

U kunt tot en met 10 maart 2023 via www.krimpenaandenijssel.nl/verkiezingen online een stempas aanvragen. Tot 12.00 uur op 14 maart 2023 kunt u een nieuwe stempas aanvragen bij de afdeling burgerzaken. Hiervoor kunt u via www.krimpenaandenijssel.nl/afspraak-maken/ een afspraak inplannen. De oude stempas is dan niet meer geldig.

Kunt u zelf geen stem uitbrengen?

Als u op de dag van de stemming niet zelf kunt stemmen, mag u iemand anders voor u laten stemmen. Vul hiervoor de machtiging op de achterkant van de stempas in.

Geef de gemachtigde naast de volmacht ook een kopie van uw identiteitsbewijs mee. De persoon die voor u stemt moet tegelijk zijn eigen stem uitbrengen. Een gemachtigde mag niet meer dan twee volmachten aannemen.

Wilt u van tevoren een volmacht aanvragen?

Machtigen kan ook door tussenkomst van de gemeente. De volmacht moet dan schriftelijk of digitaal worden aangevraagd bij ons. Bent u bijvoorbeeld op vakantie voordat u de stempas heeft ontvangen? Dan kunt u op deze manier een volmacht verlenen. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 10 maart 2023 17.00 uur.

Waar kunt u stemmen?

Op bovenstaande afbeelding vindt u een overzicht van de stemlokalen. Deze zijn op 15 maart 2023 geopend van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur. Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mindervaliden en zijn voorzien van een loep met verlichting. Op het raadhuis liggen kandidatenlijsten in braille. Er zijn gesproken kandidatenlijsten beschikbaar via www.krimpenaandenijssel.nl/verkiezingen.

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Vraag dan een kiezerspas aan. De stempas kan worden omgezet in een kiezerspas. Zodat u kunt stemmen in een andere gemeente binnen de provincie Zuid-Holland voor de provinciale staten. Of binnen de grenzen van het hoogheemraadschap voor de waterschapsverkiezing. Dat kan schriftelijk tot uiterlijk 10 maart 2023 17.00 uur en op afspraak aan de balie tot uiterlijk 14 maart 2023 12.00 uur. De oude stempas wordt dan ongeldig gemaakt. Kijk voor meer informatie op www.krimpenaandenijssel.nl/verkiezingen.

Wilt u meer informatie?

Op www.krimpenaandenijssel.nl/verkiezingen vindt u alle informatie over de verkiezingen.