Bijen- en insectenhotels maken op het Roesteiland tijdens de Boomfeestdag

23 juli 2019

Tijdens de Boomfeestdag in Krimpen aan de IJssel is vanmiddag voor de Jeugdnatuurwacht een presentatie gegeven door een ecoloog over het leven van insecten rondom een boom. Het thema voor dit jaar is namelijk biodiversiteit. De ecoloog vertelde over de wondere wereld van bomen en leerde de kinderen over het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving.  De kinderen mochten hun steentje hieraan bijdragen. Zij hebben zelf een insectenhotel gemaakt op het Roesteiland. 

Bijen- en insectenhotel van de provincie

Daarnaast heeft de Provincie Zuid-Holland ook een bijen- en insectenhotel geschonken aan de gemeente in het kader van de campagne voor een beter bijenlandschap.

Dit bijen- en insectenhotel is geplaatst op één van de percelen van het Zwaneneiland.

Het insectenhotel biedt nestgelegenheid aan solitaire bijen en andere kleine insecten, zoals spinnen, sluipwespen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en oorwurmen.

Insectensterfte

De gemeente Krimpen aan den IJssel geeft samen met de Jeugdnatuurwacht graag aandacht aan het onderwerp insecten. Door de insectensterfte komen veel vogels in de problemen. Er zijn verschillende oorzaken voor het verdwijnen van insecten, zoals de vernietiging van leefgebieden, watervervuiling en landbouwgif. De kwaliteit van onze leefomgeving moet weer op orde worden gebracht. Daarbij gaat het niet alleen om natuurgebieden, maar juist ook om het landelijk gebied en de stad.  Een bijen- en insectenhotel met bloemrijke bermen kan hiertoe een klein steentje bijdragen.

Wat kunt u zelf doen?

Zorg van het vroege voorjaar tot de late herfst voor een bloeiende tuin. Bijen en insecten houden bijvoorbeeld van bolgewassen, zonnebloemen, lavendel, tijm en heel veel struiken en bomen.

Kijk voor meer informatie op www.bijenlandschap.nl