Bent u alert op babbeltrucs?

20 januari 2023 Poster van campagne tegen babbeltrucs voor senioren.

Dieven bellen aan en doen zich bijvoorbeeld voor als een meteropnemer, reparateur of collecteur. De dief vertelt u een mooi en geloofwaardig verhaal en hoopt zo bij u binnen te komen. Ook proberen zij u af te leiden door bijvoorbeeld een glas water te vragen. Een handlanger probeert ondertussen het huis in te glippen. Zo krijgen de dieven de gelegenheid om spullen bij u weg te nemen. Voorbeelden hiervan zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen. Deze babbeltrucs en nepcollectes zijn bedoeld om mensen op te lichten.

Onze tips:

  • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
  • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiĆ«le zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

Ook digitaal kunt u slachtoffer worden van babbeltrucs
Denk aan WhatsAppfraude, waarbij een crimineel zich voordoet als een bekende. Hij of zij vraagt dan om direct geld over te maken. Trap hier niet in en negeer deze berichten.

Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vormen van diefstal. Lees meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt via www.politie.nl. Daar vindt u ook meer informatie over WhatsAppfraude.