Aandacht voor lezen tijdens Nationale Voorleesdagen

22 januari 2020

Van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Burgemeester Martijn Vroom heeft op woensdag 22 januari de voorleesdagen in Krimpen aan den IJssel geopend door voor te lezen op Basisschool Het Mozaïek. Hij las voor uit het prentenboek van het jaar: “Moppereend” van Joyce Dunbar en Petr Horácek.

Krimpense activiteiten

In de voorleesweek zijn in Krimpen aan den IJssel diverse activiteiten op het gebied van voorlezen op basisscholen, peutergroepen, kinderdagverblijven en in de bibliotheek. Wethouders en enkele raadsleden lezen voor op verschillende locaties van scholen, peutergroepen en kinderdagverblijven in Krimpen aan den IJssel. Medewerkers van de Bibliotheek aan den IJssel besteden deze week ook volop aandacht aan voorlezen. De bibliotheek zorgt voor diverse activiteiten en spelletjes op de scholen.

Poppenspel “Mijn held”

Op woensdag 22 januari van 14.30 tot 15.30 uur is de voorstelling “Mijn held”, uitgevoerd door Maaike Kaptein. Dit poppenspel, voor kinderen van 2 tot 7 jaar, is in de bibliotheek in De Tuyter. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Ingrid en Dieter Schubert en gaat over ‘muis met zijn muizenmeisje’.

Voorlezen is belangrijk

Onderzoek wijst uit dat kinderen, die van jongs af aan zijn voorgelezen, betere leerprestaties hebben op school. Ze zijn gemotiveerd om te leren lezen, taalvaardiger en begrijpen teksten beter. Interactief voorlezen blijkt bovendien een effectieve methode om taalachterstand te verminderen. Het is daarom van belang dat jonge kinderen vaak worden voorgelezen, bij de peutergroep, het kinderdagverblijf of op de basisschool. Maar ook thuis is voorlezen erg belangrijk. Lees uw kind daarom regelmatig voor.